"Доживотен затвор без право на замяна" отпада от новия НК?

Прокуратурата пък иска разследваните лица да не могат да се кандидатират за депутати
19 май 2009 18:26,
50
"Доживотен затвор без право на замяна" отпада от новия НК?
Снимка: Булфото

Обмисля се да отпадне присъдата "доживотен затвор без право на замяна" в концепцията за новия Наказателен кодекс (НК), съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Предложението е дадено от експерти, изготвили концепцията за промени в НК.

Според някои от доводите тази присъда е житейски неоправдана и единствената й цел е генерална превенция на престъпленията, уточни Тачева.

Тя напомни, че за това наказание има мнения дори, че е по-тежко от смъртното.

Тачева посочи, че основната цел на наказателното право е да се насърчава положителна промяна в осъдения.

„Тази присъда обаче изключва презумпцията за подобна промяна. Това наказание се дава за същите престъпления, по които подсъдими се наказват с доживотен затвор”, каза още Тачева.

В новата концепция на НК се обмислят и други облекчения на наказанията.

Сред тях са увеличаване на прилагането на наказанието пробация, отпадане на наказанията "лишаване от звания, ордени и медали", и "обществено порицание". 

В концепцията е предвидено и да се разшири практиката на условно предсрочно освобождаване.

От прокуратурата пък предложиха и хора, срещу които се води досъдебно производство или разследване, да не могат да се кандидатират за народни представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
tosunbey преди 14 години
a za6to ne premahnem vsi4ki prisudi??vseki da se opravya sam!!!i bez tova ako sam ne si svur6i6 rabotata,nyama na kogo drug da raz4ita6.
48
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Не съм съгласен с вашето мнениие.След като е осъден до живот той трябва там да остане до края на живота си.Едва ли този човек би се променил. Ще ви дам примери: Убиецът от Триъгълника -Павел Панчев който уби майка си и удуши двете си деца сам е звъннал на полицията за да каже какво е направил.След 5 години престой в затвора той сега счита ,че е невинен и ,че нищо не е направил.Тройния убиец от Горна Баня-Марин Стойчовски също счита ,че е невинен.Много от тях съжаляват не ,че са извършили деянието а , че са го направили така за да ги хванат.Убиеца на Карамански съжалява ,че не е имал повече патрони да застреля друугите в стаята за да няма свидетели.И вие искате такива хора да излезнат на свобода??????!!!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Нито един осъден "До живот" няма да бъде освободен след по-малко от 20 години, освен ако през това време не се окаже, че е невинен!Някой, извършил такова престъпление, след 20 год. вече е коренно различен човек. Администрацията на затвора познава въдворените, и няма въобще да предложи за освобождение някой, който няма да се справи с живота на свобода. Статистиката сочи, че по-малко от 1% от осъдените за убийство извършват ново престъпление.Представете си колко е страшно да си в затвора до края на живота си. Или да изкараш вътре 30 години! Вкарват те на 20, в разцвета на младостта ти, а излизаш на 50, с разклатено здраве.Всички са те забравили отдавна! По всяка вероятност и родителите ти са починали, няма къде да отидеш, не знаеш как да започнеш живота си, защото си се институционализирал, отдавна си забравил как да контактуваш с обикновени хора. Виждаш колко много се е променило всичко навън и разбираш, че животът ти е преминал. Връстниците ти вече разхождат внуци, а ти си сам. Опитваш се да си намериш работа, а парите, изкарани в затвора привършват.Преди, когато работех в СЦЗ -Софийски централен затвор, познавах няколко от моите подопечни, здрави и силни мъже, които при пиянска свада са ударили друг човек, който падайки, си е ударил лошо главата и вследствие на това е починал. Трябва да знаете, че не минаваше и ден, без да съжаляват горко за постъпката си, изживяваха случилото се отново и отново...
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Истината е, че нашите затвори са претъпкани, спомнете си скандалите преди няколко години, дори бяха освобождавани по -леко провинилите се. След това спря да се шуми по темата, но проблема остана и ето сега едно евентуално решение. Доживотната без право на замяна отпада, сиреч няма да има толкова хора за толкова дълго време, при което се усвобождава допълнително място; условното и предсрочно освобождаване, както и пробациите имат абсолютно същата цел - решаване на проблема с претъпканите затвори.Като се замисли човек някои хора сега немогат да ги вкарат в затвора, а какво остава ако влязат в сила тея промени...
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Искарахте се голяма хуманиска или е някакъв предизборен трик,но не забравяйте ,че затворниците нямат право да гласуват.Незнам какво разбират под смекчаване на наказанията!!!?????!!! Ще ви дам по добра идея г-жо Тачева- Отменете НК и НПК,закрийте съдилищата,прокуратурата и следствието защото от години се видя ,че от тях файда няма. Абе ние в тази държава голями демократи се изкарахме,не била хуманна тази присъда,ами върнете тогава смъртното наказание. За ваше сведение 35 щата в САЩ то не е отменено и нямат намерение да го отменят. В България влачиме дела по 5-6 години преди да осъдиме някой ,а там хората за това време вече са забравили кого са качили на електрическия стол. Малко били затворите ,ами постройте нови или няма как да гепите парите, както откраднахте от недостроените магистрали.Още един факт ще ви кажа ,че през 1908 год. предприемача построил Софийския затвор е бил първия му клиент тъй като е присвоил част от парите ,но тогава са били други времена и хората са имали принципи.
44
0
 
0
 
! Отговори
Sgt.Hale преди 14 години
Ами да отпадне!Много добре са го решили.Трябва обаче на да бъде заменео от публична ексекуция.Нито онзи *** дето си закла децата заслужава да го хранят данъкоплатците нито касапина от перник.ДА не говорим пък ако дай Боже един ден се стигне до присъда на някой от днешните политици.... Поета го е каза"...Разстрел, и след разстрела-червеи..."
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Убииците които, 'погрешно' ще влязат в затвора да се чувстват обнадеждени, ли?
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Това трябва да е идеята. Да не могат да излязат от затвора.Затова се казва "доживотна". Какво приспособяване, защо и за кого?
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
В МОМЕНТА В НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС ИМА ДВЕ НАКАЗАНИЯ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР. ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА И ЗОЖИВОТЕН ЗАТВОР С ПРАВО НА ЗАМЯНА С НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА; НО ТОВМА СЛЕД 30 ГОДИНИ В ЗАТВОРА. ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА Е ДА ОТПАДНЕ ПЪРВОТО НАКАЗАНИЕ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР. МОЖЕ ЛИ ВСЕ ПАК ЖУРНАЛИСТИТЕ КАТО ПИШАТ НЕЩО ПЪРВО ДА ПРОЧЕТАТ МАЛКО ПО ТЕМАТА.
40
0
 
0
 
! Отговори
vuzmuten преди 14 години
Ако това предложение бъде прието и в резултат на това убиецът, който закла двете си деца и запали толкова свои близки, постои 5-10 години в затвора и излезе - това дали ще бъде правосъдие?Странни разбирания за един министър на правосъдието.Дали наистина си вярва, че подобен *** може да бъде превъзпитан?
39
0
 
0
 
! Отговори
nekorumpiran преди 14 години
'От прокуратурата пък предложиха и хора, срещу които се води досъдебно производство или разследване, да не могат да се кандидатират за народни представители.'Това е повече от логично и ако срещу някого има каквито и да е било съмнения за извършено престъпление, той не трябва да се крие зад никакъв имунитет, независимо от това какво име носи !
38
0
 
0
 
! Отговори
nekorumpiran преди 14 години
'Бойко Рашков е предложен да оглави Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. В момента той е зам.-министър на правосъдието. Преди това ръководеше националното следствие, в предишния парламент бе депутат от БСП.'Изборът е много добър и всички се надяваме да се повиши броя на разкритите финансови престъпления в големи размери и тежките криминални престъпления !
37
0
 
0
 
! Отговори
Варваринът преди 14 години
Пожелавам на всички магистрати, които стоят зад тези предложения, семействата им да станат жертви на насилие, а те да стоят безпомощни и да вият на умрялоооооо!
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Избавини Боже от тези некомпетентни и корумпирани министри и какви ли не. Те се закахърили за затворника, а не за невините жертви на тези ***. Вече трябва смъртна присъда да има при тази наглост от страна на престъпниците. Най пресния случай Ставийски в пияно състояния убива момче почти убива момиче, а има и още едно момче потърпевш и тези *** му дават условна присъда. Той все пак е дисциплиниран човек не е ниво престъпник, но въпреки всичко едва ли ще спре да пие и да кара.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Г-жо Тачева дано да ти убият детето и ти да съдиш убиеца. Представи си каква присъда ще искаш. Не си застрахована нищо че си министър
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
В затвора попадат за да не вредят на нормалните хора, които работят честно и се държат според правилата. Затвора е изолатор, а не място за поправяне. Няма поправил се престъпник!
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Законът се "поправя" заради децата и внуците на тези, които грабиха България! Защото надминаха дедите си! Ще ги помилват само и най-много условна присъдка, не може да гние един толкова "добър" ген в занданите:):)
32
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Дами и господа, пишещи във форума! От затвора ще бъдат освобождавани неизлечимо болни и възрастни хора, прекарали там 20, 30, или повече години. Никой няма да пусне примерно 30 годишен, осъден за убийство или изнасилване.С какво може да е опасен един възрастен човек, изгнил зад бетонните стени? Имаме само по един живот и не е човешко да принудим някой да го изживее в такива условия, зарад простъпка на млади години. Може да бъдете сигурни, че на свобода няма да бъде пуснат нито един рецидивист, за когото има дори най-малкото съмнение, че ще продължи престъпната си дейност, преди да му е изтекла присъдата.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ако ще всички закони да отменят комунистите,на оня свят не могат да си отменят наказанието.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Научно доказано е, че затворници, прекарали повече от 20 години в затвора не мога да се приспособят отново към нормалният живот.Като цяло, да знаеш че ще изгниеш в някаква дупка си е еб*си гадната работа