Александър Морфов отнесе 3 награди „Аскеер“

Народния Театър "Иван Вазов" получи награда по случай 100 годишнината си
24 май 2005 11:06,
Александър Морфов отнесе 3 награди „Аскеер“

Спектакълът "Хъшове" на Александър  Морфов по повестта  "Немили-недраги" на Иван Вазов в Народния театър спечели три   награди "Аскеер" - за най-добро представление, за режисура и за  водеща мъжка роля - на Валери Йорданов като Бръчков.

Наградите "Аскеер" - статуетка от Георги Чапкънов и 1000  лева, бяха връчени за 15-и  път снощи в Театър "Българска  армия".
   
Забележителната актриса Таня Масалитинова изправи на крака  залата, когато излезе да получи наградата за цялостен принос в  театралното изкуство. Всички присъстващи изразиха почит към  таланта и творчеството й с продължителни аплодисменти. Цялата  трупа на Военния театър излезе на сцената, когато Петър Слабаков й връчи статуетката. Слабаков каза, че е особено развълнуван, тъй като за първи път среща на живо Таня Масалитинова. Той й целуна ръка с  думите: "Приятно ми е да се запознаем."

Бойка Велкова спечели "Аскеер" за водеща женска роля, Ирини Жамбонас взе статуетката за поддържаща женска роля.

Академия "А`Аскеер" обяви за изгряваща звезда младия Дарин  Ангелов - за ролята му на Моцарт в "Амадеус" на Питър Шафър.

За да обявят номинациите за костюми, актьорите от Военния  театър разиграха в полумрак комичната сцена със стрийптиза от  филма "Време за мъже". След като останаха по шарени бермуди, те  "се измъкнаха", скрити зад дълъг плакат с надпис  "Костюмография". Наградата получиха Виржиния и Марина Додови за
"Абсолвента".
 
За сценография бе отличен Никола Тороманов - за "Пухеният".Стефан Димитров спечели "Аскеер" за музика за "Плебеи по  рождение" на Маргарита Младенова по мотива на Алеко  Константинов, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Тома Измирлиев,  Димитър Подвързачов и Димчо Дебелянов.

Беше връчена и специална награда "Аскеер"  на Народния  театър за приноса му в българската култура по повод  100-годишнината на театъра.

Церемонията беше под патронажа на Министерството на  отбраната и Министерството на външните работи, а цветя изпратиха  президентът Георги Първанов и официалните гости, сред които бяха председателят на парламента Борислав Великов, министрите на  външните работи, по европейските въпроси и на културата и  туризма - Соломон Паси, Меглена Кунева и Нина Чилова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание