Във Вуковар Тадич се извини и призова за помирение

Историческо посещение на президента на Сърбия в Хърватия
Обновена: 4 ное 2010 15:29 | 4 ное 2010 13:55, Елка Василева
16
Във Вуковар Тадич се извини и призова за помирение
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Борис Тадич пристигна на историческо посещение в Хърватия.
 
Заедно с хърватския си колега Иво Йосипович той отиде в Овчара – мястото, където на 20 ноември 1991 г., по време на сръбско-хърватската война Югославската народна армия и сръбски паравоенни части избиха 200 цивилни и войници, повечето от тях пациенти от болницата във Вуковар.

След като положи венец на паметника на жертвите от клането в Овчара, сръбският президент изрази съжаление заради невинните жертви и се извини за престъплението.

„Аз съм тук днес, за да се поклоня пред жертвите и намеренията ми са да им отдам почит. Тук съм за това, покланяйки се пред жертвите, още веднъж да отправя думи на извинение, да изкажа съжаление и да дам възможност Сърбия и Хърватия да обърнат нова страница в историята“, заяви Борис Тадич. По думите му с признаването на престъпленията и поднасяне на извинение се дава възможност за помирение.

„Моето желание е да дам възможност Сърбия и Хърватия да отворят нова страница в историята, да се даде възможност нашите деца да не бъдат обременени от нея, да установя политика на добросъседство и сътрудничество, която открива възможности пред хората – политика, която е точно обратната на политика от 90-те години“, каза още Тадич.

 

"С признаването на престъплението, извинението и съжалението се дава възможност за прошка и помирение. Когато нашите народи се помирят, се открива ново бъдеще", заяви сръбският президент.

От своя страна хърватският президент Йосипович заяви: „Дошли сме във Вуковар да се поклоним пред жертвите и да поднесем съболезнования на семействата, но и да покажем, че нито едно престъпление няма да остане ненаказано. Дошли сме тук, за да покажем, че е възможно друга политика – политика на мира“, каза Йосипович. Той добави, че желае днешното събитие да даде импулс за разкриване съдбата на безследно изчезналите, за почит пред всички жертви и за обръщане на нова страница в отношенията между двете страни.

Президентът на Сърбия Борис Тадич стана първият официален сръбски представител, който пристигна в хърватския град Вуковар, разрушен по време на войната през 90-те години.

Точно в 11,15 ч. българско време Тадич слезе от пристаналия на речното пристанище във Вуковар кораб със символичното име „Гълъбица“.

Той беше посрещнат от президента на Хърватия Иво Йосипович.

Присъстваха и над 50 граждани, които приветстваха случващото се с ръкопляскания.

Срещата между двамата държавни глави продължи около половин час. Сръбската страна е предала документацията от болницата във Вуковар, която е била отнесена в Сърбия непосредствено преди началото на мирната реинтеграция на хърватския регион Подунавие.

Тадич и Йосипович ще заминат по-късно в четвъртък в Паулин двор край Осийек, където на 11 и 12 декември 1991 г. хърватски войници убиват 19 цивилни, сред които само един унгарец, а останалите – сърби.

Част от хърватската общественост приветства посещението на Тадич, оценявайки го като историческо, докато дясната Хърватска партия на правото организира мирни протести срещу пристигането на Тадич във Вуковар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
nin преди 13 години
az nemoga edno neshto da razbera,kak mozhete vsi4ki tuka kolko vi ima da komentirate za neshto koeto nit ste vidyali nit prezhivyali.Tova e problem s vas Blgarite vinagi vsi4ko znaete i vsi4ko mozhete...a ne e to4no taka
13
0
 
0
 
! Отговори
Julian преди 13 години
А ти какво знаеш бе, *** ? На усташкия гроб ли плачеш ?
12
1
 
0
 
! Отговори
Sanyo преди 13 години
До "Браво"-не Ви трябват 300 коментара, защото се сещате какви глупости могат да сътворят дежурните пълнежи. Важното е, че Балканите тръгват в друга посока, и то към по-добро. Все едно кой предизвика тези войни-раните още стоят. И не срабският народ е виновен. В рамките на конспирацията мога да Ви кажа, че още пазя едно "БТА-Паралели" от 90-година /може да бъркам датата/ в което има малка статия:"ЦРУ предвижда Югославия да се разпадне до 18 месеца-но няма да спомогне за това"....
11
1
 
1
 
! Отговори
Toni преди 13 години
Значи ако погледнем картата на Балканите сега и се тегли една приблизително права линия по направлението Охрид-Скопие-Косово-поречието на Бели Тимок до вливането на Тимок в Дунав нещата си идват на место. С други думи казано естествената западна граница на България бие на очи. Сърбите тепърва ще се извиняват за дивотиите на техните предшественици.
10
0
 
6
 
! Отговори
Z преди 13 години
Най-сетне една стъпка в човешка посока. Поредната война не донесе нищо добро и на двата народа, това не бива да се забравя.
9
0
 
4
 
! Отговори
Николай Х преди 13 години
БРАВО п.с. и защо на идиотските статии има по 300 коментара, а за такова събитие има 10
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На възвишението над Вуковар, където са погребани тленните останки на защитниците му се намира и българско военно гробище на загиналилите наши войници при боевете край Срем. Минавайки край него винаги съм се срамувал, защото редом до знамето на Хърватска на другия пилон се вееше един ***, който някога е бил национален флаг на Р. България. хърватското знаме се подменяше периодично за разлика от нашето, което е задължение на нашата дипломатическа мисия в тази държава. Срамота господа! Срамота!!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Браво!Това е пътят на Балканите!
6
5
 
18
 
! Отговори
Stormhead преди 13 години
Браво на Тадич!Остава и хърватите да се извинят и признаят за кланетата над сърбите...Нека и други наши съседи си вземат поука и да се извинят за геноцида, които са вършили на Балканите и на други места. Ама не им стиска...Няма да споменавам имена, че да не ме привикат на офицерски съд, както се случи на някои офицери от БА в чужбина...
5
7
 
9
 
! Отговори
венци преди 13 години
какво знаеш ти за този конфликт да дуднеш във форума........все сръбе на връбе
4
13
 
8
 
! Отговори
Julian преди 13 години
Такааа, сръбските политици си подадоха *** на попиканите усташи, на които и през ум не им минава да се извиняват за етническото прочистване, на което подложиха Сръбска Крайна. Все едно, в Книн не са живяли преди едно 15 г. 200 000 етнически сърби, които днес някак "необяснимо" са се преселили кои при дедо Боже, кои по Сърбия. Проклятието на всички балкански народи - политиците, не се интерсуват от мнението на собствения си народ. Иначе Тадич щеше поне да го досрамее...
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Присъстваха и над 50 граждани, "било е ....грандиозно!
2
4
 
5
 
! Отговори
рико преди 13 години
Земун е хърватски град точно от другата страна на Алба Булгарика
1
7
 
24
 
! Отговори
burgazliikata преди 13 години
Zna4i i sarbite ve4e razbraha , 4e fanati4niat natsionalizam e ne6to mnogo lo6o.