Сърбите били небесен народ – според митовете им

Те са и най-старият народ, и много други "най"
10 яну 2011 13:47, Елка Василева
74
Сърбите били небесен народ – според митовете им
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сърбите вероятно наистина са небесен народ, тъй като тук на земята през изминалите векове са се отрекли от много територии.
Това е може вярно и защото сърбите са се разпрострели на всички краища на планетата, открили са Америка преди Колумб, основали са Сорбоната (Сербона трябва да се нарича), а ако се и окаже, че Путинови произхождат от Путинци (село в Сърбия – бел. ред), сърбите цена няма да имат.

Най-честите митове:
Митът за сърбите като небесен народ
Митът за сърбите като най-стар народ
Митът за златните лъжици
Косовският мит
Митът за значението на сърбите в световен мащаб
Митът за световен заговор срещу сърбите
Митът за велика Сърбия
Митът за сръбското геройство
Митът за сърбите като големи любовници
Митът за вечните врагове и вечните приятели на сърбите

Дотук с шегите, пише сръбският вестник „Блиц“. Всички народи имат своите митове, но изглежда само сърбите си ги изживяват и се въртят в старите, едновременно рекламирайки някои нови, докато фикцията, в която изграждат най-красивия образ за себе си по всички фронтове (като небесен и най-стар народ, изключителни юнаци и най-добри любовници...), не се разбие на парчета при сблъсък с реалността.

Митовете като част от народната традиция сами по себе си не са негативни. Проблемът обаче идва, когато от културологично ниво митът се пренесе в реалния живот или още по-лошо – в политиката, където по правило се злоупотребява с него и той става оръдие и средство за манипулация. Свидетели на такова изопачаване на митове и превръщане на митологията в митомания бяхме през 90-те години на 20 век, пише вестникът.

Една от най-сладките заблуди на сърбите е, че са най-добрите любовници, продължава изданието. Няколко сериозни изследвания обаче разрушават из основи този мит. В скорошно проучване 15 000 жени от 20 страни оценяваха любовните качества на мъжете. Сърбите ги няма сред първите 10 най любовници, като първите три места са резервирани за испанците, бразилците и италианците. Според сръбски проучвания пък всеки трети мъж в Сърбия на възраст от 35 до 65 години има проблеми с импотентността.

„Затворници на историята“ нарича сърбите доктор Томас Емерт, американски професор по средновековна история. Той заключава, че сърбите са затворени в митовете, което „не е добре за тяхното бъдеще“.

„Митоманията се основава на стремежа чрез преувеличаване на някой елемент от реалността – независимо от миналото или настоящето, да се създава една възвисена и идеализирана представа за нас самите. И докато ние създаваме възвишен образ за себе си, другите по подобен начин създават негативен образ за нас. Чрез тази митомания искаме да се покажем като по-различни, но истинският проблем възниква, когато почнем и да вярваме в това. Такива митове се превръщат в прах при среща с реалността“, казва етнологът доктор Боян Йованович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Сърбиямитове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия ги харесвах повече преди да се запозная лично с тях . Няма по-големи шовинисти на балканите , а така да ни мразят , ум да ти зайде.
50
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
незнам какви митове имат но са по голямо право могат да се нарекът народ и нация от нас за съжаление.ако ние трябваше да водим война с американците нито щяхме да им се опълчим нито да излезнем по улиците и мостовете за да не ги бомбандират.националисти са а ние сме *** на по силните винаги.и ако някой каже че само политиците ни са такива нека не забравяме тези политици какви са по народност и кой ги е избрал.иначе като цяло не ги харесвам сърбите но трябва да им се признаят някой качества
49
2
 
2
 
! Отговори
До Йуй преди 13 години
Простотията няма край...първо не се казва срп, а србин!
48
2
 
36
 
! Отговори
рмм преди 13 години
Не желая да коментирам митове, но твърдя, при това с факти, че заради великосръбския шовинизъм, в края на 20-ти век, загинаха милиони хора... не напразно Тито е казал: "За да бъде Югославия силна, трябва Сърбия да е слаба", защото сърбите имат мания за величие и са подли, гадни и лъжливи/ пример за това е влизането в България при междусъюзническата война, при сключен договор за ненападение и общи действия срещу общ за България и Сърбия враг. Няма какво друго да соча, това е напълно достатъчно.
47
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не разбрах, небесен или бесен народ??? Море *** са и те, дори повече от нас, ами имаха късмент, че ги управлявяше Тито, а не Георги Димитров и другите след него *** на КПСС, КГБ и ДПС.
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
интересно, как народи, които са видимо в пъти по-красиви като физика и по-успели като икономика и социални отношения, нямат такива грандомански идеи за себе си!? Изключение правят май само германците...
45
7
 
5
 
! Отговори
Йуй преди 13 години
От къде си ? - СРБJА : Какъв си ? - СРП / ИЗВАДЕТЕ СИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ.
44
5
 
13
 
! Отговори
SCARFACE преди 13 години
Sarbite sa neandartalci.Stoqt i se chudqt kakvo da izmislqt zashtoto gi trese komplex za malocennost.Te znaqt,che nikoi v tazi chast na galaktikata ne gi ponasq i poneje sa super "UMNI" reshiha da se narekat nebesen narod.Jalka rabota
43
1
 
14
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
С "Македонски" барут произведен в БЪЛГАРИЯ, доуточнявай приятелю!!!
42
3
 
6
 
! Отговори
Йуй преди 13 години
ГОЛЕМИОТ ВЗРИВ ВСЕЛЕНСКИ Е С МАКЕДОНСКИ БАРУТ !!!
41
5
 
15
 
! Отговори
Историк преди 13 години
Според митовете може, ама според историята са *** !!!
40
11
 
7
 
! Отговори
kaizer преди 13 години
Споко.И ние след 50-60 години ще се изгубим.*** *** ще ни претопи
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми стар народ сме но има доказателства за това календара на Българите и писачите в Азия дето са писали за Българите а може би а да имаме и тракиска кръв малко но това не е доказано .ние сме на балканите преди сърбите да дойдат нали българите са краштавали градовете си с бял както е белград по цяла азия градовете на българите а носили бял цвят .
38
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ex да ама Македонска нация няма а сръбска има и македонска църква няма а сръбска има .кофтито е че обичат само себе си и се пишат големи християни и не могат да разберат че големите сили ще ги разкъсат на парчета ако пожелаят все още имат лоби но докога никой не знае.Сърби и Българи трябва да си помагат и да забравят миналото ако не и двете страни ще страдат .
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А стига бе ..не беха ли македонците най-суперлативната нация?
36
3
 
18
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Булгариен юбер алес ин дер Велт!!! Дер Химел загт дас фюр унс!!! Булгарише Хершафт юбър сербиен фюр имър!!!
35
0
 
11
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Жив и здрав бъди!
34
1
 
17
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Намери и прочети стихотворението на ИВАН ВАЗОВ " Па шта си ти?". Няма да се учудя, ако след това обявиш и титанът на българската литература- ИВАН ВАЗОВ за нередовен.
33
14
 
0
 
! Отговори
sako преди 13 години
Ти не си редовен брато. Що не си починеш малко.Поогледай се за някое момиче,че това въздържание ще те побърка и озлобее още повече.
32
2
 
17
 
! Отговори
boki преди 13 години
Ej nebeski nepismeni opancare pak ste vi gazime, vsichko ot Cherni Timok prez Juzhna (Bulgarska) Morava do Albania e Bulgarsko a tova e specialno za takiva degenerati kato tebe:Sedi srbin iza krsta i jede govna sa tri prsta !Ucila je mene moja strina svim srbima picka materina !