Сърбите били небесен народ – според митовете им

Те са и най-старият народ, и много други "най"
10 яну 2011 13:47, Елка Василева
74
Сърбите били небесен народ – според митовете им
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сърбите вероятно наистина са небесен народ, тъй като тук на земята през изминалите векове са се отрекли от много територии.
Това е може вярно и защото сърбите са се разпрострели на всички краища на планетата, открили са Америка преди Колумб, основали са Сорбоната (Сербона трябва да се нарича), а ако се и окаже, че Путинови произхождат от Путинци (село в Сърбия – бел. ред), сърбите цена няма да имат.

Най-честите митове:
Митът за сърбите като небесен народ
Митът за сърбите като най-стар народ
Митът за златните лъжици
Косовският мит
Митът за значението на сърбите в световен мащаб
Митът за световен заговор срещу сърбите
Митът за велика Сърбия
Митът за сръбското геройство
Митът за сърбите като големи любовници
Митът за вечните врагове и вечните приятели на сърбите

Дотук с шегите, пише сръбският вестник „Блиц“. Всички народи имат своите митове, но изглежда само сърбите си ги изживяват и се въртят в старите, едновременно рекламирайки някои нови, докато фикцията, в която изграждат най-красивия образ за себе си по всички фронтове (като небесен и най-стар народ, изключителни юнаци и най-добри любовници...), не се разбие на парчета при сблъсък с реалността.

Митовете като част от народната традиция сами по себе си не са негативни. Проблемът обаче идва, когато от културологично ниво митът се пренесе в реалния живот или още по-лошо – в политиката, където по правило се злоупотребява с него и той става оръдие и средство за манипулация. Свидетели на такова изопачаване на митове и превръщане на митологията в митомания бяхме през 90-те години на 20 век, пише вестникът.

Една от най-сладките заблуди на сърбите е, че са най-добрите любовници, продължава изданието. Няколко сериозни изследвания обаче разрушават из основи този мит. В скорошно проучване 15 000 жени от 20 страни оценяваха любовните качества на мъжете. Сърбите ги няма сред първите 10 най любовници, като първите три места са резервирани за испанците, бразилците и италианците. Според сръбски проучвания пък всеки трети мъж в Сърбия на възраст от 35 до 65 години има проблеми с импотентността.

„Затворници на историята“ нарича сърбите доктор Томас Емерт, американски професор по средновековна история. Той заключава, че сърбите са затворени в митовете, което „не е добре за тяхното бъдеще“.

„Митоманията се основава на стремежа чрез преувеличаване на някой елемент от реалността – независимо от миналото или настоящето, да се създава една възвисена и идеализирана представа за нас самите. И докато ние създаваме възвишен образ за себе си, другите по подобен начин създават негативен образ за нас. Чрез тази митомания искаме да се покажем като по-различни, но истинският проблем възниква, когато почнем и да вярваме в това. Такива митове се превръщат в прах при среща с реалността“, казва етнологът доктор Боян Йованович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Сърбиямитове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
37
 
6
 
! Отговори
jugosloven преди 13 години
Ziveo druze TITO
10
7
 
33
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Не е редно да се обиждат ***, като ги сравняват със сърбите... - докато *** разбират само от едно нещо - бой, то за сърбите са нужни още две неща - еб***н и сръбска музика...
9
4
 
31
 
! Отговори
ох преди 13 години
Абе, сръбско чадо! Я си погледни историята, кой ви помогна да си вдигнете царството! И кой постоянно забива нож на съюзниците си ...Abe, srbsko chado! Ya si pogledni istoriyata, koi vi pomogna da si vdignete carstvoto! I koi postoyanno zabiva noj na sujuznicite si ...
8
4
 
37
 
! Отговори
леле-мале преди 13 години
за ква цивилизация говориш ти бре *** нещастно, виж само как ви се връща всичко тъпкано от историята ,,,,обаче има още много да духате супата сега и с унгарците скоро и с нашите българи в покрайнините ....въпрос на време е
7
3
 
47
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Каква друга цивилизация сте вие бре уруспиьо сръбска, всички народи дето бяхте една държава с тях ви сраха на величието - хървати и бошняци и словенци, накрая и албанците от Косово ви теглиха майната.На какво отгоре е това празно самочувствие?
6
3
 
29
 
! Отговори
gordon преди 13 години
glupav srbin, hodi da jebes Tito u ustaskoto mrtvo dupe kadeto vi razturi izmislenata SFRJ
5
4
 
36
 
! Отговори
бг преди 13 години
ей *** ,кво ми драскаш тука в нашите сайтове некви коментари ....ние българите да ти е..м май....та във всяка дупка ,*** смотан
4
3
 
29
 
! Отговори
опааа преди 13 години
тия па смешници, изкараха се по-по най ......защо ли тъпите макета ми се струва че са същите великани и от къде ли са им го втълпили ...хахахха......комедия
3
63
 
4
 
! Отговори
SRBIN преди 13 години
SRBI su za vas Bugare druga nedostupna civilizacija, jel ti jasno majmune Bugaro-Fasisticki !!! *** jebem te u usta Tatarska !!!
2
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сърбите са били галените деца на Франция и Англия,и Русия, налапаха се с чуждо и затова не можеха да преживеят разпада на СФРЮ,която си беше една мини србославска империя.Сега все още не могат много от тях да разберат,че тези,които ги създадоха те ги унищожиха и към момента са никой и нищо -от 256000кв.км под техен контрол сега 77000кв.км и то засега!УмрЕ српското вискомерие към българите,които изстрадаха това което е днес България,но остана злобата.А за техните "ученици"от БЮРМ да не говорим.
1
22
 
9
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Епа ко лошо има?