Сърбите били небесен народ – според митовете им

Те са и най-старият народ, и много други "най"
10 яну 2011 13:47, Елка Василева
74
Сърбите били небесен народ – според митовете им
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сърбите вероятно наистина са небесен народ, тъй като тук на земята през изминалите векове са се отрекли от много територии.
Това е може вярно и защото сърбите са се разпрострели на всички краища на планетата, открили са Америка преди Колумб, основали са Сорбоната (Сербона трябва да се нарича), а ако се и окаже, че Путинови произхождат от Путинци (село в Сърбия – бел. ред), сърбите цена няма да имат.

Най-честите митове:
Митът за сърбите като небесен народ
Митът за сърбите като най-стар народ
Митът за златните лъжици
Косовският мит
Митът за значението на сърбите в световен мащаб
Митът за световен заговор срещу сърбите
Митът за велика Сърбия
Митът за сръбското геройство
Митът за сърбите като големи любовници
Митът за вечните врагове и вечните приятели на сърбите

Дотук с шегите, пише сръбският вестник „Блиц“. Всички народи имат своите митове, но изглежда само сърбите си ги изживяват и се въртят в старите, едновременно рекламирайки някои нови, докато фикцията, в която изграждат най-красивия образ за себе си по всички фронтове (като небесен и най-стар народ, изключителни юнаци и най-добри любовници...), не се разбие на парчета при сблъсък с реалността.

Митовете като част от народната традиция сами по себе си не са негативни. Проблемът обаче идва, когато от културологично ниво митът се пренесе в реалния живот или още по-лошо – в политиката, където по правило се злоупотребява с него и той става оръдие и средство за манипулация. Свидетели на такова изопачаване на митове и превръщане на митологията в митомания бяхме през 90-те години на 20 век, пише вестникът.

Една от най-сладките заблуди на сърбите е, че са най-добрите любовници, продължава изданието. Няколко сериозни изследвания обаче разрушават из основи този мит. В скорошно проучване 15 000 жени от 20 страни оценяваха любовните качества на мъжете. Сърбите ги няма сред първите 10 най любовници, като първите три места са резервирани за испанците, бразилците и италианците. Според сръбски проучвания пък всеки трети мъж в Сърбия на възраст от 35 до 65 години има проблеми с импотентността.

„Затворници на историята“ нарича сърбите доктор Томас Емерт, американски професор по средновековна история. Той заключава, че сърбите са затворени в митовете, което „не е добре за тяхното бъдеще“.

„Митоманията се основава на стремежа чрез преувеличаване на някой елемент от реалността – независимо от миналото или настоящето, да се създава една възвисена и идеализирана представа за нас самите. И докато ние създаваме възвишен образ за себе си, другите по подобен начин създават негативен образ за нас. Чрез тази митомания искаме да се покажем като по-различни, но истинският проблем възниква, когато почнем и да вярваме в това. Такива митове се превръщат в прах при среща с реалността“, казва етнологът доктор Боян Йованович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Сърбиямитове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
25
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Дано са малко такива като теб, които не виждат по- далеч от лепа брена!!! А за сърбите и техния уродлив антибългаризъм не ми говори!!!
30
4
 
15
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
От устата ти излиза раздвоен юдейски език!!! Престани да съскаш!!!
29
20
 
12
 
! Отговори
sako преди 13 години
Абе аз кат си пусна сръбска музика в колата и се разтапям от кеф. Сърбите са най обикновени хора като нас. И тях ги боли,и на тях им се весели,и те обичат и мразят също като нас.Стига сте ги плюели .Там живеят напълно нормални и обикновени хора които се трудят и си гледаТ децата, а не някакви извънземни ***.
28
11
 
18
 
! Отговори
? преди 13 години
Горе изброените митове не се ли отнасяха и за българите?
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сърбе на върбе
26
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има едно изказване на известен политик, че България и Сърбия са като едно кравешко лай*но, през което е минала каруцата на историята.
25
8
 
18
 
! Отговори
До 20 преди 13 години
Да ама с тая разлика ,че нашето не е мит а ФАКТ ;)
24
11
 
7
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Четейки изразните средства в коментарите, се питам - къде изчезна културата на езика ни / никъде я няма/
23
3
 
22
 
! Отговори
sweden преди 13 години
GLUPOSTI TIP NAROD DOLNA NACIYA I MNOGO MIRZALIF ;)
22
4
 
39
 
! Отговори
Киро преди 13 години
Хитлер е прегазил Югославия за 40 часа...това е най бързата му победа през 2-та световна война...даже гърците 5 дена не са се давали, така че не знам какви юнаци са?!
21
5
 
34
 
! Отговори
Тито преди 13 години
Ето от къде македонците са взаимствали...смешници големи!!! Е те все пак надминаха учителите си...относно расите...монголоидна, негроидна и македоноидна!!!
20
34
 
22
 
! Отговори
George Wheeler преди 13 години
Ами те същите митове съществуват и в България. Били сме най-стар народ, най-умни, най-значими, винаги има конспирации и заговори, Ран-Ът и тем подобни глупости, в които отчаяният народ вярва... Да не говорим колко добри любовници са българските мъже, нищо че не подозират за съществуването на душ! Не казвам че всички са такива, но голяма част.
19
5
 
36
 
! Отговори
Австриец преди 13 години
Разликата между сърби и българи е че сърбите псуват и Бога и той им отмъщава.
18
7
 
26
 
! Отговори
Иво преди 13 години
по-скоро македонците злоупотребяват с тези неща,напишете една статийка за тях де...да видим как ще ревнат утре мизерниците
17
3
 
15
 
! Отговори
bg преди 13 години
do ppq-bravo na tebe i na tvoja prijatel.A na tija "unaci"-gubreta trebva da im objasnish 4e surbite sa izklu4itelno gnusno i otvratitelno suslovie.
16
2
 
16
 
! Отговори
bg преди 13 години
Sataninskata *** Sarkozi da objavi Njoiskija dogovor za nesustojatelen.Samo 4e nema da go objavi zashtoto e sataninska ***.
15
4
 
39
 
! Отговори
ppq преди 13 години
май много станахме, които мислим, че сърбите са ***)))) чак се учудвам, защото преди 5-6 години, когато се е случвало да се съберем българи и сърби, ония постояно натякваха, че сме ги били предали и някои от нашите юнаци дори им се извиняваха и само аз и още един приятел не им цепихме басма. но за моя радост вече положението не е същото
14
3
 
26
 
! Отговори
bg преди 13 години
Tija srubski svinje oshte bulnuvat za *** Tito.
13
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахаха м/у другото коментарът на "србин"от е доказателство,кои са учителите на "македонците" а е много вероятно и тоя"србин"да е антички кудкудяк те отлично владеят сръбския език хахахаха"уста татарска"оххххх глупердо мозъчно дефлорирана расистко-титовистка пи...ко хахахаха
12
7
 
27
 
! Отговори
bg преди 13 години
Surbite sa bokluci.