Срби смо наj – ама май не

Винаги сме победители, вярват си съседите
Обновена: 7 фев 2011 14:23 | 7 фев 2011 10:55, Елка Василева
228
Срби смо наj – ама май не
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината сърби – 58%, отговарят положително на въпроса дали кирилицата се е появила сред сърбите.

Други 5% казват, че не знаят и едва 37% дават верният отговор – не.

Това става ясно от изследване на Белградския център за човешките права, за което пише сръбският вестник “Блиц”.

Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите. 39% от гражданите на Сърбия смятат, че сърбите винаги са живеели на Балканите.

За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски – спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито – 10%.

Една трета от сърбите – 32%, заявяват, че първият сръбски университет е създаден преди университетите на Запад. Верния отговор – 800 г. след западните университети, дават 23%.

84% от сърбите не знаят и кога са се водили Балканската и Междусъюзническата война. 71% не знаят кога се е появил ислямът.

63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война.

44% не знаят кога е открита Америка.

Още по темата

42% не знаят кога е избухнала Октомврийската революция и какво се чества на 9 май.

Сърбите винаги са били добрите момчета и те са вечните победители – според 70% от сърбите Сърбия винаги е водила само освободителни войни, а според 51% през всичките войни, които Сърбия е водила през последните 200 години, тя винаги е била на страната на победителите.

Като че не ни е достатъчно, че бъдещето ни е неизвестно, но е парадоксално, че за нас и миналото е неизвестно, пише вестникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
6
 
! Отговори
стг преди 13 години
94 така е и Тесла е хърватин, ама то за простите сърби това е прекалено сложно за проумяване
95
0
 
9
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
БАЛКАНСКИ СИНДРОМ......
94
1
 
20
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Да не се чудим макетата от къде са прихванали манията за величие. Ние може да сме всякакве, но поне не летим в облаците.....
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tipichno bulkansko mislene:-Az sum super ,da dobri sme! ama umnite hora ne go pokazvat moje6e i po umno da postapqt s musulmanskoto si naselenie togava nqma6e da se stiga do tova tova 6te6e da bude istinskata pobeda da ne pozvolqt golemite da razdelqt i razpokusat biv6a yugoslaviq .Ne znam za6to no latinskite durjavi vinagi sa mrazili slavqnskite i te prodaljavat da ne ni obi4at tova e fakt i go use6tame po samite sebesi az jiveq na zapad tuk vinagi se otnasqt s prenebrejenie kum iztoka
92
3
 
8
 
! Отговори
стг преди 13 години
между другото Унгария не са такива п...и като нас и съвсем съвсем скоро унгарското знаме ще се развее в Нови Сад, а за няколкото килимета които пишат за "изконното сръбско Косово" препоръката ми е да седнат и да научат историята
91
1
 
5
 
! Отговори
До 95 преди 13 години
То и сърбите имаха такива аспирации и за това сега са на тоя хал.
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kato gledam sega Gurtzite sa v kriza - da vzemem da gi pretopim. Posle makedonobylgarite sami 6te doidat pri nas. Posle 6te premestiim Kosovarite i Albanskite im bratq v Italia i 6te sme si na tri moreta pak :)
89
0
 
14
 
! Отговори
й преди 13 години
"...За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито 10%..."За Никола Тесла не знам, но Йосип Броз Тито със сигурност не е сърбин. Баща му е хърватин а майка му е словенка. Роден е в сегашната западна Хърватска.
88
2
 
5
 
! Отговори
намръщен преди 13 години
Сплотеността е типична повече за малките народи и за по-простите като пространствено мислене. Тя и Германия мачкала по бойните полета, но извънЕвропа имала две-три колонии в Африка. Сръбската сплотеност е вид колективизъм на по примитивни общества. Както някогашните Аспарухови българиса били по-изостанали цивилизационно/чак до 9 век/, ама са направили засмях и "срам" ромеиге през 680/681
87
3
 
18
 
! Отговори
аз преди 13 години
Какво може да се очаква от народа, съъздал чалгата?
86
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Любопитен факт от Срубско-Българската война от 1885г. Българите са стреляли срещу сърбите с ясното съзнание, че стрелят срещу братя в защита на родината. Стреляли са ниско по краката. По късно се оказва че са имали право, защото "пушечното месо", което сърбите пращат, се е състояло основно от Българи от западната част на Сърбия и Унгарци от Войводина.
85
1
 
21
 
! Отговори
стг преди 13 години
хубавото е че по естествен път тия ще се свият а ареала си който обхваща белградска област и толкоз, много агресивно просто и долнопробно племе са, не е имало нито един случай в историята в който да са пропуснали да ни зъбият нож в гърба щом знаят че няма как да им го върнем.
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЕЗ КОМЕНТАР,а сега си спомнете,че ТЕЗИ ЗАВЛАДЯХА ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ И НИШКА ОБЛАСТ И ТРАГИЧНИЯТ РЕЗУЛТАТ Е НАЛИЦЕ.Тук с пълна сила важи поговорката "с какъвто се събереш,такъв ставаш".Вчера не знам колко от вас са гледали "В неделя с.."с Камен Воденичаров,темата беше МАКЕДОНИЯ-ЦЯЛАТА,но имаше гости и от БЮРМ И ТЕ СИ КАЗАХА,ТРЯБВА НИ ПСИХИАТЪР,и как не когато са ти били 100 години СЪЩИТЕ СЪРБИ ГОСПОДАРИ и когато си се измесил стях.
83
1
 
21
 
! Отговори
Лепа Брена преди 13 години
Мда! Много са прости горките. Ама то от слушане на певачици, до там се стига. Сега ние ги гоним с невероятна сила. Чалгата толкова се пропива в нашето общество, че скоро такова изпростяване ще бъде масово и у нас!
82
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 13 години
до :83 Дърта *** такава от тук смардиш на червено.Ей такива като тебе са виновни за сегашното ни положение.Промити червени мозъци.Вместо да ми седиш тука и да ми пишеш коментарчета отиди в някой библиотека и почети малко повече ок???
81
11
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
По степен на НАЦИОНАЛИЗЪМ и най-вече КОЛЕКТИВНОСТ СЪРБИТЕ са в пъти по-напред от нас.Да не бъда голословен.В ОБЛАСТТА НА СПОРТА НАШИТЕ УСПЕХИ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛЕ СА САМО И ОСНОВНО В ИНДИВИДУАЛЕН ПЛАН.А Я ВИЖТЕ ТЯХ,ВОЛЕЙБОЛ-СВЕТ. И ОЛИМП.БАСКЕТБОЛ-СВЕТОВНИХАНДБАЛ-СВЕТ.И ОЛИМП.ВОДНА ТОПКА- СВЕТ. И ОЛИМП.ФУТБОЛ- СТОТИЦИ КЛАСНИ ФУТБОЛИСТИ
80
0
 
22
 
! Отговори
намръщен преди 13 години
Ами то, ако се погледне обективно, Сърбия и да печели, и да губи на бойнотополе, все се измъквала победител. Ние се гордеем със Сръбската война, правимим контраатака след боевете при Сливница, гоним ги почти до Ниш и накрая -Договор в Букурещ, в който има член единствен - "Мирът между България иСърбия се възстановява". Е, печели България войната? Жалко за нас
79
5
 
24
 
! Отговори
Енчо преди 13 години
Ами да, сърбите са крайно жалък и *** народ, но с мания за величие.
78
8
 
4
 
! Отговори
e преди 13 години
DO 76. PRETOPQVANETO E V POLZA NA SLAVQNITE. KADEE EZIKA NA HAN ASPARUH? NA HAN ASPARUH PLEMETO NA BALGARSKI LIE GOVORELO, KOGATO SA DO6LI PO TEZI ZEMI? 6TOM EZIKA NA HAN ASPARUH E IS4EZNAL, TOVA OZNA4AVA 4E SLAVQNITE SA PREVZELI CQLOTO PLEME.
77
1
 
27
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Някои наши *** вярват че сърбите са ни братя и са готови и дупе да им дадат. А те реално не ни имат за братски народ а за хуни и татари и въобще изпитват неприязън да не кажа и омраза към нас. Това което го пише колегата за телените мрежи и за българските момчета го вярвам абсолютно, напълно в техен стил ( на сърбите) друг да им вади кестените от огъня.