Срби смо наj – ама май не

Винаги сме победители, вярват си съседите
Обновена: 7 фев 2011 14:23 | 7 фев 2011 10:55, Елка Василева
228
Срби смо наj – ама май не
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината сърби – 58%, отговарят положително на въпроса дали кирилицата се е появила сред сърбите.

Други 5% казват, че не знаят и едва 37% дават верният отговор – не.

Това става ясно от изследване на Белградския център за човешките права, за което пише сръбският вестник “Блиц”.

Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите. 39% от гражданите на Сърбия смятат, че сърбите винаги са живеели на Балканите.

За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски – спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито – 10%.

Една трета от сърбите – 32%, заявяват, че първият сръбски университет е създаден преди университетите на Запад. Верния отговор – 800 г. след западните университети, дават 23%.

84% от сърбите не знаят и кога са се водили Балканската и Междусъюзническата война. 71% не знаят кога се е появил ислямът.

63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война.

44% не знаят кога е открита Америка.

Още по темата

42% не знаят кога е избухнала Октомврийската революция и какво се чества на 9 май.

Сърбите винаги са били добрите момчета и те са вечните победители – според 70% от сърбите Сърбия винаги е водила само освободителни войни, а според 51% през всичките войни, които Сърбия е водила през последните 200 години, тя винаги е била на страната на победителите.

Като че не ни е достатъчно, че бъдещето ни е неизвестно, но е парадоксално, че за нас и миналото е неизвестно, пише вестникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
6
 
! Отговори
шшщ преди 13 години
Това дава на сърбите нужното самочувствие. На нас всички околни са ни виновни, без да търсим вината в себе си. Спомням си как един наш артист обясняваше разликата между сърби и българи: Две сергии на пазара. На едната сърбин, на другата българин. Каква е разликата в поведението, ако мине някой и открадне нещо? Българина ще го подгони, ще тича 10, ще спре и ще го напсува. Сърбина няма да спре, докато не го стигне и не го спука от бой. Така че рано или късно и те ще ни стигнат и изпреварят.
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако балканските славяни не бяха такива ***, можеше да сме една от най-силните федерации в Европа. Но големите само ни подклаждат и ние се изтрепваме и все си стоим в калта.
114
2
 
14
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
От 10 години я гледам тая най-бялата Европа ежедневно и вярвай ми самочуствието им хич не се крепи на миналото. За пример ще ти дам една Германия която се срамува от миналото си. Германия се гордee с това което е сега. И с право. Нация на която се крепи цялата икономика на ЕС. И не ми пиши че съм станал самозабравил се българомразец! Аз си обичам родината повече от всичко само че като гледам каква тиня е там в момента и как все повече потъвате заслепени от фалшиви идеали направо ми се плаче.
113
0
 
4
 
! Отговори
намръщен преди 13 години
Точно така е, хърватин е. Казвал е "югославянин съм" нарочно, с цел да съзадеедин мешан народ. Но че е сърбин не е казвал никога
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До средата на 18-ти век сме били една и съща каша. После са измислили национализмите. Има една приказка, че България и Србия са като едно кравешко ла*но, през което е минала каруцата на историята.Май Чърчил се е изразил в тоя дух.
111
0
 
2
 
! Отговори
До 113 преди 13 години
И как според теб трябва да се напише верния???
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 108. "Европеецо", не знам през колко крив макарон си гледал Европа, та не си забелязъл, че самочувствието им се крепи най-напред върху историческата памет, след това върху представите за приноса на народа им в световната наука и култура. Обективността, актуалното мислене и рационалният труд са все хубави неща, но те са изградени върху определени етностереотипни представи.
109
0
 
6
 
! Отговори
до 101 преди 13 години
Тесла няма как да е хърватин, след като баща му е бил сръбски православен поп, а майка му - попска щерка. Технически погледнато Тесла е бил поданик на Австро-Унгария, след което отива в САЩ и става американски гражданин.
108
4
 
2
 
! Отговори
meow преди 13 години
"... едва 37% дават верниЯ отговор не." Тук е мястото, където се отказах да чета поредната ви неграмотна излагация. Как не ви е срам? Като не умеете да пишете, захванете се с нещо друго!
107
2
 
3
 
! Отговори
do Stelt преди 13 години
Kato tolkoz im se kefi6 na surbite begai im naprai po edna ***!!!!
106
4
 
7
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
И с какво точно имаш да се гордeeш приятелю? Със заплатата от 200 лева? С мръсната и грозна столица? С най ниския стандарт на живот в Европа? С половин милион *** които то лежат на гърба? С КАКВО ТОЧНО ИМАШ ДА СЕ ГОРДEEШ?? Хора разберете го веднъж за винаги - ТУРСКОТО РОБСТВО Е МИНАЛО. КОМУНИЗМА Е МИНАЛО. Стига сте ревали и сте се гордяли с тая прашасала история кои сте били ами се вижте сега кои сте!
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 105.Ние наистина имаме с какво да се гордеем. Друг е въпросът, че не бива да се стига до главозамайване. Но и насила принизяваното самочувствие не е полезно никому.
104
5
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Химн на *** - една европейска провинция!!! Яжти, пийти и сирети! (Ала Вазов) Яжти, пийти и сирети, лебец в бобеца топнети, салатка си нарижети и ракийца наточети. Яжти, пийти и сирети, тиливизора пуснети, гледайти, но ни мислети, вярвайти и съ чудети. Яжти, пийти и сирети, псувайти, но си сидети, кучитатата спасети, кучешки живот водети. Яжти, пийти и сирети, на дицата помогнети, есимесчи изпратети и наздравица вдигнети. Яжти, пийти и сирети, Сделка или не ришети, есимесчи пак пратети за игра съ запишети. Яжти, пийти и сирети, чалга силно си пуснети, върху масата скочети и един гюбек фърлети. Яжти, пийти и сирети, яко, яко изпърдети и жината опънети. Кеф голям, нали? Кажети? Яжти, пийти и сирети, данъците си платети, кредитите си върнети и трудети съ, трудети. Яжти, пийти и сирети. Нямате пари! Ни щети? Ощи малко потърпети - само докато умрети.
103
1
 
24
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
Една Словения преди 20 години беше във гражданска война в момента назад да бяга пак не можем да я стигнем! И докато вие тук си мерите пиш..ите кой е по по най хората на запад се развиват и въобще не им пука кой хан къде в коя война по кой бил стрелял и какви диви племена бил предводжал. Историята е хубаво да се помни само че е жалко че на Балканите друго освен едната гола прашасала история не е останала. И докато хората в "бяла Европа" живеят с настоящето си ние винаги ще си живeeм с миналото!
102
1
 
5
 
! Отговори
галфон преди 13 години
Добре, много ясно, че така ще отговорят. Питайте нас, пиtайте румънците, питайте гърците, питайте албанците - отговорите са едни и същи, само името на държавата е сменено. Аман от статии, които носят повече клика.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tesla was born to Serbian parents in the village of Smiljan, Austrian Empire near the town of Gospić, in the territory of modern-day Croatia. His baptismal certificate reports that he was born on 28 June (N.S. 10 July), 1856, to Father Milutin Tesla, a priest in the Serbian Orthodox Church.[7] His paternal origin is thought to be either of one of the local Serb clans in the Tara valley or from the Herzegovinian noble Pavle Orlović.[8] His mother, Đuka, daughter of a Serbian Orthodox Church pries
100
6
 
22
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
Събрали се едните комплексари тука да плюят по другите. Нима не сме същите като сърбите - нали жените ни са "най-красиви". Ние все сме най-големите еб..чи. Най умните и хитрите. Нали все български ханове са мачкали цяла Европа уж и едва ли не сме се били с извънземни и тях сме победили. И сме дали на света писменост, култура, компютри и незнам си какво още. И докато си избивате балканските комплекси погледнете от Белград нататък какво е мнението за българи и сърби. *** балканска комплексарщина!
99
6
 
9
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
Ами с такова мислене по-далеч ще стигнат от българите, които хем не си знаят миналото, хем нямат и капка самоуважение и само лижат ***...
98
18
 
8
 
! Отговори
Стелт преди 13 години
До всички които мразят Сърбия един факт :единствената нация , която свали Стелт в реални бойни действия е Сърбия, единствената страна която победи , непобедимия дриим тиим на САЩ по баскет е Сърбия ....не е малко все пак....
97
1
 
3
 
! Отговори
dekameron преди 13 години
Ne znam oba4e sus sig ne trqbva6e da gi podkrepim za EU tolkova lesno.Te vinagi kogato sa mojeli sa ni zabivali noj v gurba(1885;1913 i t.n).Tiq nesta pri drugite naradoi ne se zabravqt,zastoto stava vupros za mn izbit narod i za zaguba na dosta teritorii i pari!