Борисов иска помощ за "братския гръцки народ"

"Маса народи се изпоклаха на Балканите, затова искаме стабилност"
23 юни 2011 20:34, Елка Василева
276
Борисов иска помощ за "братския гръцки народ"
Премиерът Бойко Борисов преди изказването му пред ПА на НАТО, м. май 2011 г. Снимка: Булфото

Колкото по-бързо кризата в Гърция отмине, толкова по-добре за съседните държави и за целия Европейски съюз. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел преди заседанието на европейските лидери от Европейската народна партия и на Европейския съвет, предаде БТА.

Братският гръцки народ на нас ни е съсед и във всички случаи ще бъдем на позиция да се помага максимално на Гърция, за да имаме стабилен съсед, посочи премиерът. Имаме доста нестабилни съседи, допреди 15 години имаше войни на Балканите, изпоклаха се маса народи и затова искаме стабилност и просперитет в региона, добави той.

Освен това Борисов каза, че ще настоява Европейският съвет да подкрепи решенията за разширяването на Шенген, приети по-рано този месец от Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

Критериите за Шенген са изпълнени от България и сме твърдо да има дата, с едно решение, за приемането на нашата страна и на Румъния в пространството, добави Борисов. След това сме готови, ако има допълнителни критерии за всички страни, да ги изпълняваме, отбеляза той.

Хърватия спокойно може да бъде приета в ЕС без доклад за оценка от Европейската комисия, тя се справя много добре с всички предприсъединителни фондове, каза още Борисов.

По неговите думи страната е използвала европейските фондове както трябва и всеки, който е бил там, знае, че от столицата до границите и към най-големите курорти водят магистрали.

Инфраструктурата им е със светлинни години преди България и Румъния, коментира той.

Премиерът добави, че по темата за корупцията винаги е отбелязвал, че това не е българска дума и явлението се наблюдава във всяка държава.

С това не бива да се спекулира, на холандския колега казах, че ако сметнем за последните две години поръчковите убийства в Холандия и в България, в никакъв случай статистиката не би била в полза на Холандия, заяви Борисов.

По-късно днес премиерът ще участва в предстоящия Европейски съвет, който ще обсъди икономическата обстановка в Европа, разширяването на Шенген, общата европейска политика за предоставяне на убежище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
3
 
10
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
България трябва да рекламира своята стабилност, ниските нива на престъпност, изграждането на нова инфраструктура, идеалната данъчна среда, за да даде най-подходящия стимул на предприемачите от южната съседка да изберат за място на своя бизнес българската територия и да плащат данъците си тук, а не в Гърция. Ако 1% от гръцката икономика се премести в България, ще можем да говорим за активност в размер на 2,5 милиарда евро, които могат да се окажат много важни за икономиката.
236
2
 
8
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
България може да спечели от проблемите на ГърцияБългария, ако действа умно в сегашната ситуация и популяризира сериозните си постижения в икономиката през последните две години, би могла да привлече голяма част от частния сектор на Гърция, който търси изход, за да избяга от мъртвата хватка на гръцките проблеми и непрекъснато нарастващото данъчно бреме, което затруднява несправедливо бизнеса.
235
2
 
5
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
Накрая, един евентуален фалит на Гърция би имал сериозни, отрицателни последици за българската икономика, преки и косвени. Непрекъснатата криза впрочем намали паричния поток в банковия сектор поради силното присъствие на гръцки банки (UBB, Alpha, Emporiki, Piraeus, Postbank), които не са в състояние да участват в развитието на страната в настоящия момент.
234
2
 
4
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
Сигурното при всички положения е, че заедно с проблемите на Гърция, фалира една цяла идеология, която вярваше в държавата-бащица, която гарантира всичко, която осигурява хората на заплата и пенсионерите и увеличава техните доходи с добавки и други помощи, в резултат на стачките и протестните движения. Това е прословутата "социалистическа" теория на социалната държава, крепяща се на парите, дошли не от производителността на държавния механизъм, а от продажбата на облигации.
233
5
 
4
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
Гърция ще остане жива с изкуствено дишанеСлед години европейската програма за спасението й ще доведе до заличаване на дългове, след като няма друг изход за възстановяването на страната, за развитието и за нормалното й функциониране отново. Сигурно става дума за опрощаването на 60% до 70% от сумите, когато дойде времето за това, факт, който говори, че ЕС ще понесе цената на тази банкрутирала политика, за да спаси останалите и изобщо европейската икономика.
232
2
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Гърците като ни бяха затворили границата и си показаваха магариите, хич не се сетиха, че са ни братски народ. Май Б.Б. трябва да свали розовите очила....
231
2
 
7
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
Синдикатите от своя страна изкарват хората по улиците, настоявайки за невъзможни неща, като да не се плащат заемите или страната да не продава част от имуществото си за погасяване на дълговете и други подобни безсмислици. В действителност обаче това, което искат всички, е да продължи 30-годишният купон, в който участваха предимно държавните служители и легналите на държавната ясла. Едно парти, цената на което сега ще трябва да платят пряко останалите европейци, между които и не толкова богатите
230
2
 
3
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
Политическите сили нямат нужното зряло поведение и вместо да говорят на един общ език, за да спасят страната (както се случи в Ирландия и Португалия), се борят на олтара за мизерната си власт, която могат да получат върху руините на ежедневно разпадащата се икономика, намираща се под пълния контрол на нейните кредитори.
229
2
 
4
 
! Отговори
оле преди 12 години
Реално чистите средни заплати в Гърция спаднаха на около 700 евро и ще намалеят още. Другото са фантазии и измишльотини. 1500 евро чиста средна заплата вземат много малко хора, но и те намаляват като брой.
228
2
 
2
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
За всички тези страни е по-полезно да предоставят пари в брой на Гърция, която заема един малък процент от европейската икономика около 2%, вместо да си имат работа с последствията от един много голям банкрут, който неминуемо ще доведе и до края на общата европейска валута.За съжаление гърците не разбират сериозността на положението
227
2
 
5
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
Ако Гърция не беше член на еврозоната, днес тя щеше да бъде една напълно рухнала страна. Последствията на доминото обаче от един евентуален неин фалит върху други страни с големи дългове (Италия, Испания, Португалия и Белгия) й дават шанса да получи ръка за помощ, докато големите, основно Германия и Франция, успеят да преструктурират облигационния портфейл на всички свръхзадлъжняли страни. Едно такова преструктуриране изисква около пет години.
226
2
 
0
 
! Отговори
AHMET преди 12 години
KIM...RUDI...VYARNO 4E SA NAPRED GARTSITE.EVROPA DAVA6E..NO KRAN4ETO ..SE ZATVARYA POSTOYANO..DO KRAYA NA GODINATA 6TE VIDIM..GARTSITE DALI IM E HUBAVO..OT MNOGO PARI NA MALKO KATO PADNAT..
225
2
 
4
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
Също така ще трябва да разпродаде държавно имущество, което има под формата на недвижимости, права, компании и организации на трети лица и да се освободи от тяхното стопанисване и управление, нещо което може да донесе приходи от около 50 милиарда евро, както се надява.Другото решение е да обяви официално фалитДа се върне към драхмата и всъщност, изолирана за едно-две десетилетия от международните пазари, да актуализира (с новата-стара парична единица) заплатите до 200 250 евро месечно.
224
2
 
2
 
! Отговори
до 234 преди 12 години
"Просто сме си последната дупка на кавала" Вие да, но не всички българи сме като вас, щото иначе България щеше да загине.
223
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Христус браво за това, че го проумявате. Разбийте мита за "Византийските номера".
222
3
 
3
 
! Отговори
баба Гана преди 12 години
ДО БАБА ГАНА - КАЖИ МУ , ЧЕ Е ГЕРБЕР И ПОВЕЧЕ НЕДЕЙ ГО ОБИЖДА --------Какъв ГЕРБ бе, ***. Има партии и като ВМРО, Атака и прочие. Първо се научете да четете, да пишете - не се пише само с главни букви, най-малкото е невъзпитано, и чак тогава давайте акъл, неграмотни Андрешковци. Баба ви Гана е от ВМРО и държа пушката здраво, дори когато ора с тратора на нивите.
221
2
 
6
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
Гърция върви сега по пътя, който премина България през 1997 г., само че днешните цифри са съвсем различни и огромни, т.е. говорим за около 300 милиарда евро дългове, които е невъзможно да бъдат плащани или дори подържани, ако държавата не направи онова, което предприе България тогава: да освободи 90% от администрацията си и да остави само 100.000 души, които са предостатъчни за едно общество от 11 милиона души.
220
2
 
2
 
! Отговори
AHMET преди 12 години
SAJALYAVAM VSI4KI DRUGI KOITO NE SA OT GERB..NO TRYABVA DA RAZBERETE.NE STANI6EV KOSTOV TSARYA SA RAKOVODELI STRANATA DO SEGA ..A DOGAN.. A BAT BOIKO..NE NOSI VODA S IBRIKA
219
6
 
6
 
! Отговори
Rudi преди 12 години
Явно някои не са си показвали носа от бугаристан. Гърците са на светлинни години по заплати и стандарт. Освен това, не съм видял гъркиня да слугува в Бг или да проституира по магистралите. Смешници. Просто сме си последната дупка на кавала
218
2
 
4
 
! Отговори
Христос Мурутис преди 12 години
Става дума за един механизъм, опиращ се на абсолютната зависимост от държавата с 1.1 милиона държавни служители, които в продължение на цели 30 години с гласовете си и тези на своите семейства определяха съдбата на държавата.Какво означава това? Че Гърция се опираше на едно виртуално развитие чрез потреблението главно на домакинствата на държавните служители, които получаваха заплати от два до три пъти по високи от тези в частния сектор, и имаха постоянни договори.