Сърби ни подозират в електронен шпионаж

Българска фирма спечелила търг за въвеждане на е-парламент в Белград
Обновена: 30 юни 2011 10:53 | 30 юни 2011 10:50, Елка Василева
54
Сърби ни подозират в електронен шпионаж
Снимка: Reuters

Работата на парламента на Сърбия в бъдеще ще бъде под будното око на българите, които за разлика от сръбската общественост ще имат пряк достъп буквално до всеки документ и до архива на най-висшия законодателен орган на Сърбия, пише сръбският вестник „Прес“.

Всички сръбски IT компании са били отхвърлени и българската фирма „Лирекс“ е спечелила сделката за инсталиране на електронна система в дейността на сръбската Скупщина. Проектът е за 1,8 милиона евро.

Търгът за въвеждане на електронна система в работата на парламента в Белград, която дава възможност депутатите да заседават без хартиени документи, като комуникацията се извършва в електронна форма, беше проведен от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„ОССЕ е донор на въвеждането на е-парламент. На практика това означава, че всички сръбски закони и документи, сред които и актове с обозначение служебна тайна, ще минават през българския софтуер. По този начин на българите практически се дава законово право чрез Скупщината да шпионират Сърбия“, казва източник на „Прес“. 

Сръбските компании, участвали в търга, са получили миналата седмица само кратко съобщение, че победител е компанията „Лирекс“. Те не са били информирани за критериите, дори за стойността на офертите на останалите участници.

От публикацията се разбира, че самата Скупщина не е участвала в тръжната комисия и не е информирана, че победител е българска фирма.

Генералният секретар на Скупщината Велко Одалович не пожела да коментира това, че в бъдеще българите ще могат практически да шпионират сръбския парламент.

„Прес“ цитира и шефа на сръбската фирма „Комтрейд“ Веселин Йевросимович, въвела електронните заседания на правителството в Белград преди две години, според когото решението на неговата компания би било по-благоприятно от предложеното от българската фирма. „Не мисля, че на Сърбия й липсва ум“, оценява Йевросимович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е какво да им шпионираш на тях,вече са последна дупка на кавала.
27
1
 
5
 
! Отговори
Do 19 преди 12 години
Kakvi turci nastapvat be xora vie v koi vek ziveete te sa bita karta nali se darvat tolko na Armenija ama ne smejat za6toto zalna im maika tozi pat do6al nekakav islamist i samo lae ina4e golem go vadi imat strax puikite i ot izrael i ot vsi4ki ku4eto si lae karvana si varvi.
26
4
 
15
 
! Отговори
венци преди 12 години
все сръбе на връбе
25
0
 
12
 
! Отговори
tatarina преди 12 години
Сърбите нямат основание за страх. Ние от години се следим, но само превантивно. Другото е пълна глупост. :)
24
2
 
5
 
! Отговори
willy преди 12 години
Da pokazem na tija svini makedoncite kakvo e istinski brat a ne takiva prodaznici kato tex da ne znajat kakvi sa.
23
5
 
12
 
! Отговори
Apis преди 12 години
Tina, какъв балканси съюз ***? С тия никога повече, та с тях сме имали договор при предния и след това не са го спазили какво повече можем да направим? Ето заради това не бива да се допускат жени в политиката все за някакви съюзи милеят. Сами сме си и сами ще се борим по един или друг начин.
22
0
 
8
 
! Отговори
willy преди 12 години
To4no taka trebva da se varvi za napred,kato xora kato bratja raka za raka ne samo konfrontacii tova e novoto koeto trebva da pravim BRAVO.
21
1
 
6
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
До 15:То па ние нали не си мислим, че сме център на света!!!...
20
0
 
10
 
! Отговори
Флашка Сересерова преди 12 години
Хайде на СРС-тата!
19
10
 
18
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Сърбите вместо да издребняват в подозренията си, да си помислят, че турците настъпват нас, а албанците - тях и е време за нов Балкански съюз без грешките от първия.До 18-и: Защото политиците ни за последните 22 г. са продажници и не милеят за България.
18
1
 
17
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Аз пък нещо не разбирам - че сме си умни, то се знае, защо обаче все каним консултанти и съветници от чужди фирми и плащаме велики *консултантски* услуги?!
17
2
 
32
 
! Отговори
До 12 преди 12 години
сърбежите отдавна са малко не у ред. трудно понасят нещо, което не е тяхно. не ги бива. не стават за европейци. еле па ние сме супер :)
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
що бе, албанците са си пичове
15
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малеее, тея не са наред.На нас не ни интересуват сърби, македонци, румънци, албанци, гърци ,турци, които си живеят в своя измислен свят и си мислят че са център на света
14
1
 
37
 
! Отговори
187 преди 12 години
голема параноя, ейййййй
13
6
 
14
 
! Отговори
The Dark Side преди 12 години
Точно така, след като парламента ни се напълни с невежи и ограничени хорица, които трудно успяват да напишат името си без правописна грешка, сега се налага да шпионираме Сръбския парламент, за да може да препишем някой закон от тях... :)
12
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напоследък като дойде новина от западните ни съседи и ми се оправя настроението. И Македония, и Сърбия съвсем изтрещяха.
11
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като няма бизнес в България, каво да правят Българските фирми.Мислите ли, че на някой Български програмист му се пише софтуер на сръбски - едва ли, ама кавао да се прави, в България софтуерите ги пишат на герберски :)
10
1
 
32
 
! Отговори
Пирот преди 12 години
Исторически погледнато , сърбите вече са искали услуга от нас. Това им е за втори път. Говоря за Стефан Стамболов (1887 - 1894) от когото сръбския крал иска помощ за да се научат сръбските институций на управленчески маниер !Нека да го кажем с прости думи били са простички и неграмотни и е трябвало да бъдат ограмотени. Сега ще се евроинтегрират , нека държавата майка - България да бъде толеранта и да помогне .
9
0
 
33
 
! Отговори
кире либерало преди 12 години
Евала на нашата фирма, спечелила там..... Значи има и сериозни български компании, които ги оценяват навън. Дано и в България почнат да ги оценяват.... защото тука ценят повече чуждите.