Сърби ни подозират в електронен шпионаж

Българска фирма спечелила търг за въвеждане на е-парламент в Белград
Обновена: 30 юни 2011 10:53 | 30 юни 2011 10:50, Елка Василева
54
Сърби ни подозират в електронен шпионаж
Снимка: Reuters

Работата на парламента на Сърбия в бъдеще ще бъде под будното око на българите, които за разлика от сръбската общественост ще имат пряк достъп буквално до всеки документ и до архива на най-висшия законодателен орган на Сърбия, пише сръбският вестник „Прес“.

Всички сръбски IT компании са били отхвърлени и българската фирма „Лирекс“ е спечелила сделката за инсталиране на електронна система в дейността на сръбската Скупщина. Проектът е за 1,8 милиона евро.

Търгът за въвеждане на електронна система в работата на парламента в Белград, която дава възможност депутатите да заседават без хартиени документи, като комуникацията се извършва в електронна форма, беше проведен от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„ОССЕ е донор на въвеждането на е-парламент. На практика това означава, че всички сръбски закони и документи, сред които и актове с обозначение служебна тайна, ще минават през българския софтуер. По този начин на българите практически се дава законово право чрез Скупщината да шпионират Сърбия“, казва източник на „Прес“. 

Сръбските компании, участвали в търга, са получили миналата седмица само кратко съобщение, че победител е компанията „Лирекс“. Те не са били информирани за критериите, дори за стойността на офертите на останалите участници.

От публикацията се разбира, че самата Скупщина не е участвала в тръжната комисия и не е информирана, че победител е българска фирма.

Генералният секретар на Скупщината Велко Одалович не пожела да коментира това, че в бъдеще българите ще могат практически да шпионират сръбския парламент.

„Прес“ цитира и шефа на сръбската фирма „Комтрейд“ Веселин Йевросимович, въвела електронните заседания на правителството в Белград преди две години, според когото решението на неговата компания би било по-благоприятно от предложеното от българската фирма. „Не мисля, че на Сърбия й липсва ум“, оценява Йевросимович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
9
 
! Отговори
gft преди 12 години
хахахах те са намерили кой да им въвежда електронно правителство. понеже у нас тази услуга я има от 15 години и сме спецове...
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха хаайде понеже windows-a е софтуер писан от американска фирма (евентуално), това означава ли, че американците ни шпионират?
6
0
 
34
 
! Отговори
Апис преди 12 години
*** простите сърби. ТИя още си мислят, че сме на прага на нова балканска война ли?!? Дреме му на някой за техната оскубащина ли е какво е там. Прости та вдлъбнати са!
5
0
 
32
 
! Отговори
Един Човек преди 12 години
Няма да се укротят сърбите, постоянно искат някой да им "пречи" и да имат "врагове". Ако няма такива си ги нарочват.Това не е вина на сръбския народ, а на хора в медиите и власта им с национал-социалистически възгледи.Докато не променят нагласите си и не спрът с тази омраза и ксенофобия, никакъв европейски съюз.Самите сърби са честни хора, не е вината в обикновенния човек !!!
4
0
 
28
 
! Отговори
слав преди 12 години
ох, не ни е*е за вас, сърби, спокойно!
3
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия макета, сърбета и т.н. комплексари трябва наистина да разберат, че отдавна грам не ни боли за тях. Имаме нужда да се съберем поне духовно с наште братя във Волжка България, братята от Бесарабия и Банат
2
8
 
53
 
! Отговори
Kerin преди 12 години
Западните покрайнини обратно в България!Независимост за Санджак и Войводина!
1
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха, на нас ни е през вуя за сърбежите, те решиха, че ще ги шпионираме :)