Ограничен суверенитет за Гърция?

Някой трябва да им помогне, заяви Жан-Клод Юнкер
Обновена: 4 юли 2011 10:27 | 4 юли 2011 10:11, Елка Василева
112
Ограничен суверенитет за Гърция?
Снимка: Reuters

Гърция е изправена пред сериозни ограничения на суверенитета си и трябва да приватизира държавни активи в мащаб, подобен на разпродаването на източногермански предприятия през 90-те години след падането на комунизма, обяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер пред германското сп. "Фокус".

След като финансовите министри от Еврозоната одобриха транш от 12 милиарда евро за спасяването на Гърция, Юнкер изрази оптимизъм, че мерките, съгласувани с Атина, ще помогнат за разрешаване на проблемите в страната.

"Суверенитетът на Гърция ще бъде ограничен в значителна степен", заяви Юнкер и допълни, че експертни групи от Еврозоната ще пристигнат в Гърция.

"За предстоящата приватизационна вълна те ще имат нужда например от решение въз основа на модел на германската агенция "Тройханд", отбеляза Юнкер, имайки предвид приватизационната агенция, разпродала 14 000 източногермански предприятия между 1990 и 1994 година.

В четвъртък гръцкият парламент гласува за създаване на приватизационна агенция според плановете за икономии, съгласувани с ЕС и МВФ, които доведоха до бурни протести по улиците на Атина, припомня Ройтерс.

Още по темата

Гърците са силно чувствителни към всяко посегателство над своя суверенитет или предложения на чуждестранни "комисари", въвличани в управлението на страната, отбелязва агенцията.

"Не може да се допуска някой да обижда гърците. Някой обаче трябва да им помогне. Те са заявили, че са готови да приемат експертно мнение от еврозоната", заяви Юнкер.

Той първи през май лансира идеята за гръцка агенция по подобие на германската "Тройханд". Тогава Юнкер изрази надежда, че Гърция би могла да събере от продажба на активи доста над 50 милиарда евро, припомня Ройтерс.

"Сегашният пакет от мерки, които Атина съгласува, ще донесе решение на гръцкия въпрос", посочи Юнкер в интервюто за "Фокус".

Той обаче добави, че гръцката система за събиране на данъци "не е напълно функционална".

Според Юнкер гръцката криза е възникнала от само себе си.

"Между 1999 и 2000 година заплатите се повишиха със 106,6 процента, въпреки че икономиката не нарасна със същия темп. Политиките за работните заплати бяха изцяло извън контрол и не бяха съобразени с производителността", отбеляза председателят на Еврогрупата.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
3
 
! Отговори
111 преди 12 години
ГОРКИТЕ ГЪРЧОЛЯ ОЩЕ СЕ МИСЛЯТ ЗА ВЕЛИКИ,И САМО ТОВА ЩЕ ИМ ОСТАНЕ ,КОЛКО СА ЖАЛКИ САМИ НЕМОГАГ ДА СИ ПРЕДСТАВЯТ ДЕТО СЕ ПЛЮМЧАТ ВЪВ ФОРУМА,ВЪВ ФЕЙСБУК ЧЕТОХ ЗА ЛЮБОВТА НА БАЛОНЧЕТО СЪС КАКТУСА ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНА НЕМОГАТ ДА СЕ ПРЕГЪРНАТ ,СЪЩОТО Е ВИЗАНТИЙЦИ И ЕВРЕИ ,БАЛОНЧЕТО Е ГЪРЦИЯ И СКОРО ЩЕ СЕ СПУКА КАТО ГО ПРЕГЪРНЕ ГЕРМАНИЯ-КАКТУСА.ТАКА ЧЕ СКОРО ДА ЧАКАТ БОДЛИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приватизацията в Гърция ще означава Мутризация по Български и бедност.
110
4
 
1
 
! Отговори
Makedonec преди 12 години
Hahahah Solun da si zemele bugarite :))))))) A DA ZEMETE DA SI NAPIKATE EDNA ZAGORKA VO GAZOT??? PICKA VI MATER BUGARSKA DA JA EBAM MOZE LI?
109
7
 
6
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Революция ще стане, но пак няма да клекнат пред европейските ***. Това не ти е местната овчо-свинска ***.
108
3
 
5
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Да попитам тоя Жан-Клод Юнкер кой ще помогне на България? Или вече помогнахте, а - да съсипете производството, селското стопанство и всичко че да ви ядем болуците.
107
7
 
6
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
кой смуче от България,бе нещастнико,теб ако питаме вие цял свят храните,а не си виждате голите ***,вие собствения си хляб не произвеждате,а ядете чужд,този,който ви пращат от чужбина,тръгнал да ми обяснява,че горките гърци,испанци,италианци ако не е великата българия са загубени,смешен си,та чак жалък.
106
0
 
3
 
! Отговори
tanya преди 12 години
ne se radvaite garcite ste se opravqt,mnogo dobre znaqt kakvo pravqt.grackiq nacionalizam ste im pomogne mnogo zastoto znaqt kak da si pomagat i mezdu sebe si I kogato po4uvstvuvat ,4e e zastra6ena darzqvata,mnogo pati sam kazvala 4e gi mrazq i zaedno s tova im se vazhistavam.
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 106. Солун не е бил наш но бреговете от п-в Халкигики до Енос плюс о. Тасос и о. Самотраки си бяха наши и поне аз си ги искам. Както и Кукуш, Воден и района около Охридските езера и Преспанско. Солун да си го държат, техен си е. Абе има етнически карти от преди 100 г. виж ги.
104
3
 
4
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
NATSIONALISTI - STA4KUVAT - SILNI SINDIKATI - PIAT SI UZOTO I SI 6TRAKAT S PRASTI I SA SVETLINII GODINI PREDI NAS,A NIE SME DEVETATA DUPKA NA KAVALA S NA6TO OV4EDU6IE....
103
8
 
9
 
! Отговори
dr.House преди 12 години
на Гърция проблемите дойдоха от изключително раздутата държавна администрация. Около 1.100000 на 12.000000 милиона население.Не от питото узо. А тези, които мислят, че Гърция е свършила, ще останат разочаровани. Второто най-силно лоби в света е гръцко. Така че, може да сънуваме как си връщаме Солун(който м/у другото, кога е бил наш? Ааа, когато бяхме с Адолф и *** му Сакс Кобург и Гота), но все още българи им берат маслините.
102
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ай са плюйте по биби да дига пенсии и заплати
101
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Гърците са силно чувствителни към всяко посегателство над своя суверенитет или предложения на чуждестранни "комисари", въвличани в управлението на страната, отбелязва агенцията." Затова пък в *** нямаме проблем с посегателства над суверенитета ни - турци и секви други безбожници изкупуват и земя и предприятия, строят се джамии навсякъдеи това се толерира от управлението... Имаме си Уорлик и изобщо сяква ***, която ни кара да се чувстваме истински българи!!
100
4
 
22
 
! Отговори
т преди 12 години
БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ! ДА СЕ ОПРАВЯТ и ние искаме да ни ПОМОГНЕ някой, ама няма.. само смучат от България и дават на Гърция! :(
99
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На хората дето пищят, че не искали да отнемат нашият суверенитет, мога да кажа, че той е отнет 1371г. Оттам нататък винаги сме били я роби на някоя империя, я сателитче, я съюзник под хомот. Стамболов и Стамболийски са се опитали да ни издигнат малко, ама ударили на българското робско желание. Пък сега като видим я руски, я американски надървен само да подаваме дупе можем.
98
4
 
29
 
! Отговори
Малък съм прост още преди 12 години
Знаете ли "експерти"...баба ми/да е жива и здрава/...проста жена от малък град така ми каза едно време: гърция-таз "*** държава" сега е по-добре от нас..защо?ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА НА ТОЯ СВЯТ!!! И гърция ще плаща сега за сиртакито и узото и работно време 9.30- 12-30 , 17.00-19.30!!!!
97
15
 
8
 
! Отговори
bojko преди 12 години
ГЪРЦИ, ВНИМАВАЙТЕ МНОГО С МВФ И ЕВРОПАТА! ВИЖТЕ КАКВО СТАНА С *** - БЕЛИ РОБИ!!!
96
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днешните гърци имат толкова общо с онзи велик народ, създал Елинската цивилизация, колкото общо имат днешните италианци с римляните, БЮРМ с Александър Велики, ние с траките, турците от Бурса с Троя, иракчаните с шумерите и пр. подобни примери.Културата на днешна Гърция е една балканска чалга и потенциалът на хората там не е по-различен от на останалите им съседи. Единственото им предимство е, че до скоро сред групата от слепци на Балканите, те бяха тези с едното око...
95
13
 
4
 
! Отговори
Псоларас преди 12 години
Абе татарче , мисля ,че си сериозно болен ! Душевно болен!Или те е ухапал някой *** !Върви при някай кирлив *** да те успокои !
94
7
 
40
 
! Отговори
ПРИ МОСТА ВРИ преди 12 години
До 94- ЧАКАМЕ ВИ ТУК ДА НИ ДАДЕТЕ МАЛКО "ГРЪЦКО ВЕЛИЧИЕ", А В ЗАМЯНА НА ТОВА ЩЕ ВИ ДАДЕМ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ЗДРАВ, ПРАВ И КОРАВ!!!ЕВРОПА И СВЕТЪТ ВИ НЕНАВИЖДАТ, ЗАЩОТО СТЕ ПОСЛОВИЧНО НАГЛИ, ***, ГРОЗНИ, НЕКАДЪРНИ, МИСЛЕЩИ СЕ ЗА " ГОЛЕМИ ХИТРЕЦИ ", МЪРЗЕЛИВИ ГРЪЦКИ ***!!! ТОВА, ЧЕ ЕВРОПА И СВЕТЪТ ВИ НЕНАВИЖДАТ СКОРО ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ!!!
93
0
 
2
 
! Отговори
Иван Митев преди 12 години
Разкритие: Пропускът на експерти при стопанска криза на Р. Гърция