Банките се подготвят за банкрут на Гърция

Експерти зоват да се вземат мерки сценарият да не се пренесе в други страни
Обновена: 26 сеп 2011 15:10 | 26 сеп 2011 09:33, Красимир Ангелов
14
Банките се подготвят за банкрут на Гърция
Снимка: Reuters

Банкерите се подготвят за банкрута на Гърция и единствената им надежда е свързана с възможността Европа да издигне около банковата система толкова високи и здрави стени, че да не се стигне до разпространение на проблемите и в останалите страни в еврозоната.

Ръководителите на водещите финансови институции са толкова мрачни, че сравняват рисковете за финансовите пазари със срива, последвал банкрута на Lehman Brothers.

Такива са били настроенията по време на конференцията на Международния валутен фонд и Световната банка, която се проведе през уикенда, пише Ройтерс.

"Директните експозиции на европейските банки към Гърция могат да бъдат управлявани. Какво обаче ще бъде влиянието на индиректните? Ще има огромен шок от страна на търсенето", смята Викрам Пандит, изпълнителен директор на Citigroup.

"Реалността е, че всички ние трябва да очакваме ефекти върху брутния вътрешен продукт, ако има шок от страна на търсенето. Тези ефекти ще бъдат значителни и ще засегнат бизнеса”, категоричен е банкерът.

Най-големите страхове са свързани с опасността Гърция да спре да изплаща държавния си дълг, който е на стойност 340 млрд. евро, и това да предизвика масова разпродажба на дълговете на други страни от еврозоната.

"Ситуацията е много песимистична", е посочил друг водещ банкер. "Ние трябва да се подготвим за сценарий, в който Гърция фалира. Не смятам, че това е най-вероятният сценарий, но ние трябва да сме готови за него”, смята специалистът.

Според Андреас Шмиц, президент на немската банкова асоциация, изолиран фалит на Гърция би бил ситуация, с която Европа ще може да се справи, макар да се наложи отписването на доста повече от предвидените 21% от стойността на гръцките дългове.

"Ако обаче последва вълна от банкрути в Европа, то ситуацията ще изглежда по различен начин – много банки ще изпаднат в беда, при това не само в Европа”, смята Шмиц.

В частни разговори банкери споделят, че може да се стигне до отписване на 60-80 на сто от стойността на гръцките облигации, се казва в материала на Ройтерс. Изправени пред такава ситуация те искат предоговаряне на условията от юли, които предвиждаха отписване на 21 на сто от дълга на южните ни съседи.

Напрежението на финансовите пазари продължава да се увеличава, като за европейските банки става все по-трудно да набират краткосрочни заем. Суаповете за защита от банкрут на банките в еврозоната са удвоили цената си през последния месец, а акциите на финансовите институции са поевтинели с 30% от началото на август.

По прогнози на Международния валутен фонд тази ситуация изисква от европейските банки да увеличат капиталовите си буфери, а лидерите на ЕС трябва да предложат допълнителни мерки за предотвратяване на финансов колапс.

От началото на годината водещите банки от Европа и САЩ са набрали капитал на стойност 100 млрд. долара. Подобни действия обаче стават все по-трудни заради спада в цените на акциите на банките. Това от своя страна подклажда спекулации, че не малко от финансовите институции ще имат нужда от държавна помощ, за да се предпазят.

За да се постигне стабилност на пазара и да се предотврати случилото се след банкрута на Lehman, трябва да бъде представен мащабен план за подкрепа на финансовия сектор и изкупуване на държавни и банкови дългове. Такова е мнението на високопоставен дипломат от финансовия сектор, пожелал анонимност.

На този фон в Европа вече се водят разговори за увеличение на средствата в Европейския фонд за финансова стабилност от 440 млрд. евро на 1-2 трлн. евро.

"Смятам, че стратегията, която европейските политици се опитват да приложат, е насочена към спечелването на още малко време, на няколко седмици или дори месеци. Целта е Европейският фонд за финансова стабилност да бъде въоражен с необходимия оперативен капацитет да рекапитализира европейските финансови институции”, смята Доменико Ломбарди, бивш служител на МВФ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Гърция криза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
IND преди 12 години
За мислителя по-долу - ако започнем да си теглим парите от банките това ще е най-бързия начин да си унищожим напълно финаносвата система.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дойче банк и ОББ се обединяват ! Така , че си правете изводи в коя банка да си държите парите !
11
0
 
4
 
! Отговори
Злато и пак злато преди 12 години
Истината е само и единствено в него, останалото - хартийки, гухли, коли са мит, въздух под налягане и който ги притежава скоро ще загуби всичко.
10
0
 
3
 
! Отговори
Банките отрваха коня преди 12 години
Въпроса е не дали а кога ще завлекат вложителите дето се радват на лихвичките
9
0
 
18
 
! Отговори
да бре преди 12 години
БАНКА---ТОВА Е САТАНА,КОЯТО КУПУВА ДУШИТЕ НА ...ХОРАТА !
8
0
 
7
 
! Отговори
българи..., преди 12 години
винаги правете обратното на това което се пише за банките ,....аз спечелих преди !
7
0
 
6
 
! Отговори
ОТНОВО ...! преди 12 години
....ПРИ ФАЛИТЪТ НА БАНКИТЕ,отговорът на банките:"ТЕ ВЗЕМАХА ПАРИТЕ",АМА КОИ ----"ТЕ"?Това отново ще се случи !
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази новина има скрито инфо за тия българи, които имат пари в гръцки банки и Пощенска банка. Действайте, преди да са ви изгорели паричките.Ето една (за пръв път) полезна новина в dnes.bg!!!
5
1
 
10
 
! Отговори
www преди 12 години
Гърците да си го духат..... те не са виносвни, а ТЪПИТЕ ИКОНОМИСТИ и БАНКЕРИ .... къде бяха..... само претенциите и лапачката са им големи ...... Не си струва за 10 млн. гърци да се затрива цяла Европа. Това, че ще фалират е само въпрос на време....
4
0
 
13
 
! Отговори
Разликата... преди 12 години
между думите БАНКА и БАНДА е в предпоследната буква. А иначе са си обирджии - първите законно, вторите - незаконно.
3
1
 
9
 
! Отговори
фалит преди 12 години
не, че не си заслужават фалита,ама е доста нагло да кажеш *** ги в мамата че 10 млн.гърци ще страдат важното е да си плащат на банките и колко, още милиарди ще трябва да се подарят на тия прословути банки да 1 път им плаща,е кредити си , 2 път държавата ги подпомага и наще мили банкери си прибират парата в джоба и си пият коктейлите по яхтите
2
3
 
15
 
! Отговори
0 преди 12 години
Не мислете Гърция и Европа те ще се оправят защото се подкрепят .Да мислим за Българиязащото никой не му е грижа за нас ние сами трябва да си я градим и направим такава какватоискаме.Щяла да банкрутира Гърция- да ама не.Ние да, но не и др.европейска държава,така че да си работим, да се грижим и обичаме страната е най-доброто за всички.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такова е мнението на високопоставен дипломат от финансовия сектор, пожелал анонимност - гледайте какво пишете...