"Българите са наследници на кръвожадни фашисти!"

Това ли внушава македонският филм "Трето полувреме"
Обновена: 7 ное 2011 17:04 | 7 ное 2011 17:03, Елка Василева
516
"Българите са наследници на кръвожадни фашисти!"
Снимка: Архив Reuters

Кадър, на който знамето със свастиката и българският национален трибагреник са наредени един до друг в дълга плътна редица. Кадри на публика, която представлява малки блокове от цивилни лица между големи плътни групи български войници. Това е част от филма „Трето полувреме“, заснет в Македония, разказа пред Dnes.bg евродепутатът Станимир Илчев.

Има внушения във филма, че лагерът за изтребление на евреи Треблинка е бил под български контрол и че цялата депортация на седемте или осемте хиляди македонски евреи е по идея на българското правителство и че това е извършено едва ли не с огромен ентусиазъм, за да се покаже, че българите са били по-старателни и по-жестоки от офицерите от вермахта и от есесовците, разказа Илчев.

Евродепутатът е апелирал сценарият на филма да се публикува час по скоро в медиите в Македония, за да се предотвратят скандални моменти, „защото сме убедени, че такива ще има“.

„В този филм не очаквам да видя някакво разумно разяснение на това, че България само е администрирала тези територии, а не е имала суверенитет върху тях.
Естествено, заобиколено е всичко, свързано със спасяването на 50-те хиляди български евреи“, смята Илчев.

Затова в писмо, изпратено от наши евродепутати до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, изрично се изтъква, че сред българския народ и тогава, и преди това, и след това не е имало нацистка атмосфера и не са се споделяли ценностите на нацизма.

„Иначе не бихме останали в историята като държавата, която, бидейки сателит на Германия, все пак е успяла да спаси всички евреи у нас“, посочи Илчев. „Това би могло да се подчертае във финалните надписи на филма, за да не се създава превратната представа, че наравно с Германия България е унищожавала евреи в колосални мащаби“, каза евродепутатът.

„Попитах: за тези три години прословута българска „окупация“ правите филм, защо не направихте за 23-те години кървава сръбска окупация на вашите земи? Защо не направихте един вълнуващ филм за разстрела на цялото население на село Гарван, Щипско, от сръбската жандармерия? Сърбите всъщност не са разрешавали вашият футболен отбор да се нарича „Македония“, той се е наричал „граждански“, нещо като квартален отбор.

Когато българите идват в Скопие, те възстановяват футбола и дават име на този отбор „Македония“ и този отбор е равнопоставен на другите в „А“ групата на България и затова има мач между него и „Левски“.

Между другото във филма се спекулира с това, че понеже „Левски“ не могли да победят, те били със служебен гол. Драмата започнала с  т.нар. трето полувреме, с едно жестоко отмъщение, защото отборът на Македония имал за треньор евреина Илеш Шпиц. Такъв човек съществува. Едва ли обаче във филма ще се разкаже, че същият човек е спасен, като е свален от влака с депортираните по ходатайство на българския професор Александър Станишев“, обясни Илчев.

„С помощта на изкуството е най-лесно чрез детайли или чрез изкривяване на детайли или подмяна на факти да създадеш глобално отрицателно усещане, което да се прехвърли върху съседите ти днес“, казва Илчев.

„Идеята за македонска идентичност е основоположена върху идеята за антибългаризъм. По-лесно се доказва македонска идентичност чрез подчертаването на разликата с българите – ние сме македонци, защото не сме българи. Това е изключително ирационална, бих казал, това е една дива формула за очертаване на своята идентичност. Все едно ние да казваме, ние сме българи, не сме гърци, ние сме българи, не сме руснаци“, обяснява Илчев.

„Това е придържане към един някогашен фронт на противопоставяне от тяхна страна, който вече става изключително непродуктивен. Проблемът не е толкова между политиците в двете страни. Проблемът е между двата народа. Ако вие внушавате на вашия народ, че съседите ви българи са наследници на кръвожадни фашисти, вие ще създадете проблем между народите. А ЕС не е формален съюз на лидери и правителства, той е обединение на народите, които днес общуват все по-активно и сами снемат предразсъдъците и бариерите помежду си. Те не се нуждаят от детонирате на тези крехки добросъседски отношения чрез подобни филми с чисто пропагандна цел“, каза Илчев.

Най-необичайното е, че от 3 милиона евро бюджет 1 милион, тоест една трета, се дава в тези кризисни времена директно от правителството, за да стане този филм по-скоро, казва евродепутатът.

На проведеното в Скопие на 2-4 ноември съвместно заседание на смесения комитет Европейски парламент–парламент на Македония тримата български евродепутати Станимир Илчев, Димитър Стоянов и Андрей Ковачев са поставили много остро въпроса за това докога в Македония ще се поощрява антибългарската пропаганда, докога ще бъде толкова висок броят на негативните спрямо България публикации и докога ще се продължава с изключително некоректния прочит на историята.

В контекста на отложеното преброяване на населението е бил поставен въпросът за българите в Македония. Във  формулярите за преброяване фигурират изключително голям брой етнически групи, дори бошняци, торбеши, власи, хървати, а българите не са споменати.

В същото време не сме оттегляли принципната си подкрепа за техните усилия да се интегрират, декларира Илчев. Подкрепяме Македония за интензифициране на усилията по двустранни проекти, особено от транспортен характер, подкрепяме я в усилията ѝ да задържи сегашното относително стабилно състояние на страната си,
но казахме, че не можем да правим компромиси с българската история, заяви още Илчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
3
 
8
 
! Отговори
юнака преди 12 години
до Благоевград.....то тая държава Македония скоро няма да е има абанците там са 30 процента и скоро ше се разпадне на западна-албанска , а останалата българска част,по добре си вземи сръпски паспорт нали сърбите измислиха тая нация македонска,а най добре *** до Марс там са брадчедите на Ал. македонски
278
2
 
6
 
! Отговори
Алф преди 12 години
До: 315А жълта книжка имаш ли?
277
12
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 12 години
И още нещо. Подадох си и документи в Република Македония за Македонско гражданство и Македонски паспорт. Сега вече имам два паспорта - и български, и Македонски. Конституциите на двете държави ми го позволяват.
276
3
 
3
 
! Отговори
Dvon преди 12 години
- Населението , обитаващо тази територия (бългербия) няма афинитет към фашизма, но бавно и полека избира еднолична диктатура в лицето на Борисов. - Както никой в германия не е вярвал, че с избора на Хитлер ще си докара ядове, така и поселението тук няма представа за бъдещето си.- Така или иначе едноличната диктатура е доста близка до фашизма, така че заключението "фашисти" има основание
275
3
 
21
 
! Отговори
Алф преди 12 години
До: номер 308Аз пък съм роден на планетата Мелмак, родил съм се мелмакедонец, цял живот съм си бил мелмакедонец, и ще си умра мелмакедонец.Бъди жив и здрав! Но жълтите книжки ги раздават само в София - в МБАЛНП "Свети Наум" - на 4-ти километър. В случай че не знаеш.
274
17
 
3
 
! Отговори
Благоевград преди 12 години
На последното преброяване на населението проведено в началото на 2011 година се декларирах и записах Македонец по националност. Въпреки, че нямаше графа Македонец, а само графи българин, турчин, ром, и графа други. Записах се по националнос Македонец в графата други.
273
3
 
9
 
! Отговори
Друг Българин преди 12 години
до 373 Приятелю Македонец от Благоевград, снимай веещото се гордо Македонско знаме и го прати в Скопие , че дори и в цяла Македония да видят хората там колко "НЕТОЛЕРАНТНИ" са БЪЛГАРИТЕ и колко са гонени и подтискани македонците в България.Да си жив и здрав!
272
3
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Факт е че Димитров е сгрешил като е искал да прилапа цяла югославия в балканска федерация.Тази глупава идеа на Сталин се прилага с насилствено внуване на идеята за македонизма у нас. Пълна тъпотия, както и същия процес провеждан от Тито. Г-н Благоевград вероятно е син на някой "вербуван" от партията за нейните цели. Но за едно си прав ти си роден македонец, както аз съм роден шоп, друг е мизиец, тракиец. Важното е че всички ние сме Българи и не бива да се делим защото "Съединението прави силата"
271
4
 
14
 
! Отговори
Buhal преди 12 години
До гордия македонец!Ей маке нещастно имаш късмет че си ми далече иначе знаеш ли къде щях да ти поставя това знаме?Сега щеше да се разхождаш като жар птица из Благоевград
270
22
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 12 години
Колкото и минуси да ми слагате това е самата истина. Факт. Македонското Знаме гордо се вее в центъра на Благоевград.Родил съм се македонец, живея като Македонец, и ще си умра като Македонец.Македония е моята Родина.
269
3
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
373, да си жертва на югопропагандата и да си признаваш открито за теб е чест и достойнство. Знаеш ли на колко години е "македонското" знаме? Сигурно Александър и Филип са го развявали същото. Колко жалко е да си до толкова заблуден, че да нямаш реална преценка за произход, език, който говориш и история. Прочети надписите на старите "македонски" църкви и ми кажи на какъв език пише, не само тези в Благоевград, но и в Щип, Охрид, че и на юг ако свалиш някой варварски гръцки пласт.
268
27
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 12 години
Жсвея в центъра на града. Горе, високо на покрива на моята къща, гордо се вее Македонското Знаме, което лично аз съм поставил. Да си Македонец е гордост, чест и достойнство!
267
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македония е център на галактиката, сиреч всичкото извънземно що фърчи из облаците, на едно с ангелите и рогатите и те са македонци!Само за арапите не разбрах, те като братовчеди ли им се явяват или не?
266
3
 
19
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Ако българите бяха наследници на кръвождани фашисти сега нямаше страната ни да е в токова трагично положение. Ммда. Затова по-вероятно е българите да са наследници на някое овче стадо, метирало да ходи на два крака и нищо повече.
265
2
 
8
 
! Отговори
heil преди 12 години
еееее, Адолфчо, едно време като си тръгнал, да беше се застоял повече на балканите, а не да се юркаш към голямата мечка, бе брат.Поразчисти тук пък после гледаме.а тия, измислените,макета, кой ги призна пръв? България! хак да ни е!
264
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
българите и македонците никога не са били приятели и никога няма да бъдат
263
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 12 години
Тук не виждам никакъв конструктивен диалог.Всеки го избива на дивашки национализъм.Аз съм българин, роден съм българин, но не мога да кажа че съм 100% българин.Със сигурност имам далечни роднини в сегашната Македония за които не знам.Мисля че имам нещо и от Румъния, все неща които не мога да докажа без ДНК тестове, които вече могат да се правят.Последни ДНК изследвания показват, че самият Хитлер е имал еврейски и берберски корени.За какво спорим тогава???
262
7
 
8
 
! Отговори
Юнака преди 12 години
да живее Велика България и Велика Албания.
261
3
 
24
 
! Отговори
individa Y преди 12 години
За македонците ще цитирам само едно нещо което е измислено от техните създатели сърбите като се карат сърбин и накедонец сърбите ги псуват по следния начин"Да ви *** у развалените ***" що ли мисля че са прави
260
1
 
7
 
! Отговори
ДО 363 преди 12 години
обаче тоя ***..л във БЪЛГАРИЯ не е БЪЛГАРИН и в турция не е турчин