В Гърция яростно бранят 13-ата и 14-ата заплата

Синдикати и работодатели съгласни да ги замразят за 3 години
3 фев 2012 16:49, Елка Василева
179
В Гърция яростно бранят 13-ата и 14-ата заплата
Снимка: Reuters

Профсъюзите и асоциациите на работодателите в Гърция отхвърлиха исканията за намаляване на заплатите в частния сектор въпреки натиска от страна на международните кредитори. Те призоваха за допълнителни мерки за икономии по време на преговорите за новите споразумения по облекчаване на дълга, предаде агенция Асошиейтед прес.

В писмо до правителството днес профсъюзи и работодатели казват, че подкрепят позицията да не се намалява минималната заплата и да не се премахват 13-ата и 14-ата заплата на гръцките служители.

Те заявяват, че макар да са се съгласили да не намаляват заплатите на работниците, ще обмислят замразяване на заплатите за следващите три години, посочва ДПА.

Разходите за заплати се превърнаха в основна точка в преговорите между правителството от едва страна и от друга страна международните кредитори, партньорите на Гърция от еврозоната и Международния валутен фонд, за новия спасителен пакет на стойност 130 милиарда евро (170 милиарда долара).

Още по темата

Без това споразумение и споразумението за размяна на облигации с частните кредитори Гърция ще изпадне в неплатежоспособност в края на март тази година.

Днес или утре се очаква среща на гръцкия премиер Лукас Пападимос с лидерите на трите партии от временната коалиция, на която той ще се опита да спечели подкрепата им за въвеждане на допълнителни мерки за икономии.

Партийните лидери са подложени на нарастващ натиск да приемат новите мерки и да приключат преговорите с кредиторите преди срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Според гръцкия в. "Катимерини" има опасения, че лидерите на социалистическата партия ПАСОК, консервативната Нова демокрация и дясната партия Народен православен сбор (ЛАОС) може да не се съгласят с всички искания на "тройката" международни кредитори и ще настояват за нов кръг преговори, подлагайки на
риск отпускането на жизненоважния нов спасителен пакет.

Според източници от гръцкото финансово министерство правителството разчита да запълни бюджетния дефицит, възлизащ на 4,2 милиарда евро, чрез съкращения на разходите за отбрана, сливане на държавни компании и намаляване на разходите за здравеопазване, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
14
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците винаги са били лукави мошеници, те знаят как да се пазят, как да искат от света. Можем само да им завидим на националното чуство. Ние сме стадо овце, всеки срещу всеки, а те са народ. Колкото и да паднат, все ще са на някакво нормално за съществуване ниво, никога не биха паднали колкото нас през 1944, през 1990, през 1996.
79
11
 
37
 
! Отговори
73 преди 12 години
vie si gledayte va6te problemi ne gi mislete gircite tam naroda vinagi 6tee po dobre ot bilgarinaaa
78
15
 
60
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
Я се огледайте по-далече от носовете си!Гърция няма да фалира и никога няма да са по-зле от нас.Банка дава ли още кредити на лице,което не си е погасило и 1 вноска от първият кредит?Защо продължават да се дават пари на Гърция след като не връща предишните си задължения???Ние сме просяци,които сме на само една крачка да станем роби,и тази крачка вече е започнала.Вие сляпи ли сте?Децата ви излизат с 50годишни само за 1 почерпка,вижте докаде сте стигнали!Огледайте се-забравих,Вие нямате очи.....
77
13
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много гърци изкарват умрелите си баби на прозореца да се вижда че са там и те им прибират пенсиите комшиите ги гледат така с години
76
12
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В чичо Гугъл прочетох, че българки чистят къщите на гъркините, а обратното не можах да намеря.
75
12
 
38
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Фалирай и закривай !
74
11
 
39
 
! Отговори
До 86 преди 12 години
В днешни дни ситуацията е малко по-различна.Фалира ли Гърция - няма пари и за големите банки.В дни на криза и финансова нестабилност на Европа, точно Гърция може да се окаже малкото камъче повлякло лавината.
73
14
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако им пратят Дянков, няма да им изчезнат 13-та и 14-та заплата, а ще изчезне той, и то с такава скорост, че ще мине звуковата бариера.
72
20
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако им пратят Дянков ще го изгонят с камъни,там не живеят овце и воюват за правата си.
71
16
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да им пратят нашия финансов гуру хер Флик в Гърция.Със сигурност ще им изчезнат 13-та и 14-та заплата на гърците.Нашия дянков такива ще ги забърка ,че войната там ще стане неизбежна.А ние ще продължим да си блеем тук на воля и да слушаме по ТВ колкопо зле са от нас гърците с минимална пенсия от 650 евро.
70
12
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май на много хора не им е ясна ситуацията.Вие нали не си мислите, че тия пари дадени на Гърция немат лихви ?Големите европейски банки разчитаха на голема печалба, да ама не.Гърците не са ***, и им го казаха - а ни оставихте да фалираме, а и вие сте заедно с нас.Ситуацията е патова в момента - европейците алчни, а гърците хитри и нагли, един господ знае къде ще му излезе края.
69
23
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще си я бранят хората, браво на тях. Но щях да ги питам ако имаха за финансов министър *** Дянков
68
19
 
55
 
! Отговори
мим преди 12 години
СЪС САМОЛЕТ ДА СЕ ДВИЖИМ СРЕЩУ ГЪРЦИТЕ-НЯМА ДА ГИ СТИГНЕМ,ЩОТО ИМАТ УПРАВНИЦИ НА МЯСТО И СА ЕДИННИ. НИЕ КАТО СМЕ ПУ-КИ -ТАКА ЩЕ Е.
67
15
 
66
 
! Отговори
Воевода преди 12 години
Тия подли, мързеливи и крадливи гърци трябва да получат един голям *** отзад! Ба си скапаната гнусна държава! Рекетьори , измамници и ***! Трябва да фалира никаквата им държава и да я изкупят немците и французите. Само ние сме най-големите овце на света! Блеем, псуваме се по форумите, но да излезем и да смачкаме олигарсите и политиците заради геноцида срещу българите не можем!
66
15
 
48
 
! Отговори
стефан преди 12 години
ами като сме овци кой ни е крив,гърците ли? стадото си заслужава ножа....
65
15
 
47
 
! Отговори
Николай преди 12 години
Хитри са тея ***.Много хитри.И опънаха парите от ЕС и сега ще си излязат чисти.И всичко това беше така добре изсценирано, че само те си знаят как.Ако не за друго ЕВАЛА им правя за акъла им.Тук сме ***
64
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
svetlio e ***
63
16
 
56
 
! Отговори
bul преди 12 години
Баси гадните гърци,нахални до безумие.тези европейци са луди ако им дадат пари!13 и 14 заплюта???тия не трябва да им се хващат на провокацията.
62
11
 
60
 
! Отговори
Гърчоглед преди 12 години
Гърчолята пробват докъдето им мине номера, щото си мислят че ЕС (разбирай Германия и Франция) няма да ги оставят да фалират от страх за еврото. И си наглеят на воля. Но търпението (и джобовете) на кредиторите не е безкрайно. А ако имат глупостта да фалират и върнат драхмата, тогава ще сме свидетели на скоростното й обезценяване. Това по принцип е добре за експортна икономика (маслини, зехтин, узо и др.) и за туризма им, но всичко, което трябва да внасят ще им излезе презз носа. Да се пробват...
61
16
 
47
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Браво, братята гърци имат топки, а ние всяка една социална придобивка, която беше залежала от комунизма дадохме без бой.. --Имат топки, ама са им ги опряли до г.за, а между топките има един яко надървен, банкерски. Хем ги лашка, хем иска да си плащат за това.