Гръцки медии: Защо сме по-зле дори от България?

След 5-10 г. ще мечтаем за българските заплати, оплакват се гърците
Обновена: 1 фев 2012 15:48 | 31 яну 2012 19:22, Бойчо Попов
353
Гръцки медии: Защо сме по-зле дори от България?
Снимка: Reuters

Дебатът за заплатите в обществения и частния сектор в Гърция, за това как се формират те и какво е тяхното ниво, не датира от вчера.

В реалността обаче показателни за жизнения стандарт на една страна са нейната конкурентоспособност и умението й да управлява ефективно своите финанси, а не броят гласове, които левицата печели на изборите, пише гръцкият ежедневник Capital.

Всъщност колкото повече гласове има „марксистката левица“, толкова по-ниско е жизненото равнище, пише изданието.

Показателят за износ и внос, както и износът спрямо вноса, изчислени на глава от населението, са добри параметри, за да може да се изчисли дали заплащането в една държава отговаря на нейната икономика.

Съотношението между износ и внос е подходящ индикатор, за да се прецени и размера на „черната дупка“ в една икономика.

За 2010 г. вносът на глава от населението в Гърция бе 5 593 долара, спрямо 3 363 долара в България, сочи ежедневникът, позовавайки се на данни на ЦРУ (CIA World Factbook). За същата година износът бе 2100 долара в сравнение с 2909 долара за България.

„Не мислете, че търговският баланс се променя в наша полза само заради 10-12 млрд. евро приходи от туризъм“, пише изданието.

И обяснява защо: както гръцките граждани, така и туристите в Гърция, потребяват главно вносни стоки.

Интересни са и други данни, показващи разходите на гръцката и българската страна на глава от населението.

Същите данни на ЦРУ сочат, че през 2010 г. гръцката държава е имала разходи от над 14 хил. долара на глава от населението спрямо 2 548 долара в България. Приходите в гръцката хазна са били малко над 11 хил. долара в сравнение с 2 278 долара на глава от населението в България. Отрицателният баланс между приходи и разходи е съответно 2 964 долара в Гърция спрямо едва 269 долара в България.

"Ако не променим курса, след 5-10 години българските заплати няма да ни се струват като нежелан сценарий, който искаме да избегнем, а като цел, която ще се опитваме да достигнем", пише в заключение изданието.

Още новини за икономиката на Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
2
 
4
 
! Отговори
317 преди 12 години
Българите поне работят за разлика от твоите любимци щом така ги защитаваш! МАЛЯКИ МЪРЗЕЛИВИ! ФАЛИРАЙТЕ И ДА ЩЕ СЕ РАДВАМ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ВИ ИЗДЪРЖА ВЕЧЕ!
272
1
 
4
 
! Отговори
do 318 преди 12 години
Kvi 100 leva be pich, ti kakvo chistish kenefi il ?
271
4
 
4
 
! Отговори
хма преди 12 години
ТО ОТ БЪЛГАРИЯ ПО ЗЛЕ НЯМА С ЗАПЛАТИ ОТ 100 ЛВ КАК СЕ ЖИВЕЕ!!!!ТА НИЕ СМЕ ФАЛИРАНИ ПО РОЖДЕНИЕ САМО 4Е НЯМА КОЙ ДА СИ ПРИЗНАЕ САМО В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ИМА ЖИВОТ - БЪЛГАРИТЕ .....С 50 ЕВРО ЗАПЛАТИ СМЕ ГОРДИ 4Е СМЕ ПО ДОБРЕ ОТ ГЪРЦИТЕ-А ПО ДОБРЕ ЛИ СМЕ НАИСТИНА ? НАРОДА Е ВКАРАН В НЯКАКАВ СЕРИАЛ ОТ КОЙТО НЕ ИСКА ДА ИЗЛЕЗЕ...
270
6
 
12
 
! Отговори
отмъщител преди 12 години
Българинът е ***. Не си гледа на*ания гъ*, а чака със злорадство да види краха на Гърция. Няма да го видиш, Андрешко, защото там са заложени огромни интереси и пари и големите има какво да губят. Гледай си в празната паница и в скъсаните *** и се опитай да пораснеш. НЕ БЕРЕТЕ ГРИЖА ЗА ГЪРЦИТЕ. ТОВА КОЕТО ПИШЕ ТУК Е ПРОМИВАНЕ НА ГАНЬОВСКИТЕ МОЗЪЦИ.НЯМА ПО-НЕЩАСТЕН НАРОД ОТ БЪЛГАСКИЯ. БЕДЕН ГЛАДЕН ЛЪГАН НО ПО-ВАЖНОТО Е ,ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО ЛЪЖАТ И ОГРАБВАТ И СЕГА!!!!!!!
269
2
 
2
 
! Отговори
Видов ден преди 12 години
Ти си за жълта книжка бе пич!За нищо не ставате, само големи усти отваряте, ама скоро ще си отворите и г*зовете!
268
2
 
4
 
! Отговори
antiglobal преди 12 години
Тия не разбраха ли, че колкото повече мърдат, толкова повече им влиза еврейския к*р!
267
2
 
5
 
! Отговори
няма далавера преди 12 години
Тия сто милиарда, които уж им опращават, те на практика не са получили, тъй като им пробутаха втора ръка военна техника, която струва, колкото старо желязо.Просто техните политици са направили далавери заедно с банките с оръжейни фирми някои чужди държави износители на втора ръка оръжия - срещу фантастични комисионни.На практика на Гърция нищо не опрощават.
266
5
 
7
 
! Отговори
класик преди 12 години
продадоха ни като роби на ЕС.--така е. работническата класа по целия свят са роби. Карл МарксА да те видя сега, как ще спориш с Маркс!
265
3
 
8
 
! Отговори
до гръцкис идиотис преди 12 години
ГЪРЦИЯ=ЕЛЛАДА=ВИЗАНТИА=РОМЕА=ИОНИА-АРГОС/АРГЕАДИ-ДОРИАС-ЕОЛИА-АХЕА-МИКЕНА-ДАНАИА........... ВИ Е СЪЗДАЛА------НЕБЛАГОДАРНИ АСПАРУХОВСКИ ТЮРКИ!!--Макетата направиха филм, че бог е македонец - бог Македон. Другите балкански ***, гърците, пък си фантазират, че са създали цялата съвременна цивилизация вкл. всичко българско.Макетата и гърчолята определено имат нужда от психиатрична помощ.*** определено е националната им черта.
264
2
 
1
 
! Отговори
роу преди 12 години
продадоха ни като роби на ЕС.
263
8
 
13
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Как така са по-зле от нас...това не е вярно. Сестра ми е в Гърция със семейството си вече живеят там 13 год. Работят, получават добра заплата и децата й учат там, доволни са. Никога няма да се върнат в БГ. Гърците знаят хитринки и се правят че са зле, да ги съжеляват, те знаят какво искат и най-важното е че са единни. Колко българи работят там, колко от еврото което получават идва в България, това евро също е минус за тяхната икономика, защото не остава в Гърция, а идва в БГ.
262
2
 
8
 
! Отговори
чичерито преди 12 години
Комунистите са си предатели на българите, то се знае, първо партийните интереси, след това държавните! Кухи, бетонни глави, гледат само себе си!!!
261
3
 
28
 
! Отговори
българин преди 12 години
Пичка ви лелина, *** и гадни гърци, ядохте и пихте, та ви опростиха и 70% от дълга??? Къде го има това??? Каква е причината за опрощението, защото на нас нямаше да простят!!! Сега ще се наложи за поспестявате, това заслужавате, защото сте гадни и нахални гърци!!!
260
7
 
4
 
! Отговори
Аспарух преди 12 години
Българите имат общо с аспаруховите прабългари, колкото днешните гърци със спартанците, да ти кажа, и колкото македонците са потомци на Александър Велики.Малко да беше по-начетен, да ти говоря.Аман от всезнайковци, братче!
259
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не стееее ,не сте по-зле от нас.Ако живеехте при нашите условия,досега да сте изчезнали от лицето на земята,или поне гражданска война щеше да има.По-търпеливо от нашето племе няма.И по-мизерно.Затова не ни завиждайте.
258
3
 
14
 
! Отговори
иванчо преди 12 години
Айде стигнете ни първо,пък тогава мечтайте!
257
5
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
мързеливи и лентяи това са гърците.най-простите и най-неблагодарните които европа само им дава а те по цял ден си щракат с пръсти.работете ако искате да ядете а нечакайте само наготово.
256
43
 
1
 
! Отговори
ПАНАИОТ ЗАФИРОС преди 12 години
ГЪРЦИЯ=ЕЛЛАДА=ВИЗАНТИА=РОМЕА=ИОНИА-АРГОС/АРГЕАДИ-ДОРИАС-ЕОЛИА-АХЕА-МИКЕНА-ДАНАИА........... ВИ Е СЪЗДАЛА------НЕБЛАГОДАРНИ АСПАРУХОВСКИ ТЮРКИ!!
255
1
 
14
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
В същото време в Сърбия има общо 126 индустриални предприятия, а външнотърговският й обмен е приблизително на равнището на 1/3 от българския. В Гърция, макар и постигнала освобождението си много преди България, преобладават изцяло дребните, почти семейни индустриални предприятия, 27% от населението й се занимава само с търговия. Преживяла вече един фалит в края на ХIХ в., през 1906 г. малка Гърция дължи предимно на западните банки и правителства отново чудовищна сума - 872 млн. CHF.
254
1
 
4
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Само през първото десетилетие на ХХ в. се създават над 100 индустриални предприятия. Българските и чуждите банки, индустриалните предприятия, застрахователните и търговските дружества се множат всеки ден. През 1896 г. вносът на стоки едва надминава 64 млн. лв., а износът - почти 50.5 млн. лв. Само 15 години по-късно, през 1911 г., когато идеята за Балканската война е вече в процес на осъществяване, вносът е вече почти 200 млн. лв., а износът - незначително по-малък, почти 185 млн. лв.

Спонсорирани публикации