Български заплати няма да оправят Гърция

Няма да станем по-конкурентоспособни, заяви министър Сахинидис
Обновена: 5 апр 2012 14:51 | 5 апр 2012 12:57, Елка Василева
107
Български заплати няма да оправят Гърция
С български заплати Гърция няма да стане по-конкуретноспособна, заяви финансовият министър Сахинидис. Снимка: архив, Reuters

С български заплати Гърция няма да стане по-конкуретноспособна, заяви финансовият министър на страната Филипос Сахинидис.

Пред местния телевизионен канал Мега министърът обяви, че няма да има нови намаления на заплати в Гърция, като изказа становище, че с "български заплати няма да се реши проблемът с конкурентноспособността на Гърция".

Преди два дни гръцки вестник писа, че тройката международни кредитори от ЕС, Европейската централна банка и МВФ, иска „български заплати" за гърците. Обявявайки, че Гърция принадлежи на Балканите, тройката настоява за ново намаление на доходите на гърците, за да може страната да стане също толкова мизерна, колкото останалите балкански страни. Тройката иска заплатите да станат, като тези в България, Румъния, бившата югорепублика Македония, Хърватия и Албания, писа „Етнос“.

Пред телевизия Мега министър Сахидинис спомена за ликвидиране и сливане на държавни предприятия и за постепенно редуциране на служителите в държавния сектор в рамките на правителствените мерки за икономии.

Още по темата

Ако всичко върви добре, през 2013 г. очакваме обрат към икономически растеж в Гърция, каза финансовият министър.

Филипос Сахинидис определи като хроничен проблем на Гърция ниската конкурентноспобност на страната.

Гърция се нуждае от стабилно правителство след изборите, за да се даде тласък на икономиката, заяви министърът на финансите, като се противопостави на евентуален нов вот, ако на предстоящите избори никоя партия не получи самостоятелен мандат.

Той оповести, че започват преговори с Швейцария по въпроса за банковите депозити на гърци в чужбина и че е възможно преди изборите в Гърция да бъде подписано споразумение за данъчно облагане на тези авоари.

В момента текат проверки, за да установим какво е движението на сметките по доходите, които не са били облагани с данъци в Гърция, каза още министърът, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
До 102 преди 12 години
И какво? Да ръфаме сухара и да пълним дюшека ли ? Не ща да съм "китайче"!!!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама гръцки заплати ще оправят България поне за малкодокато не ги пропилеем и ние :)
80
1
 
5
 
! Отговори
Гърция Грация преди 12 години
Га ядохте кюфтета не ревахте са ревете
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той и боя не оправял ама помагал .
78
0
 
8
 
! Отговори
до славянин преди 12 години
прав си донякъде.някои от богатите имат дългове, понеже харчат излишно за оръжия и воини.На нас не ни приляга.Бил съм в 7 американски щата и почти всички Европейски държави с излаз на море.Истината е ,че най-добре живеят в Швеция,Дания.Тези държави нямат големи дългове.Спокоен живот,карат си колелетата.Живота в щатите не ми допада толкова по-напрегнат е ,хората са кофти,имам моряшка и туристическа визи,но не ми се остава там задълго.Не е нужно да трупаме дългове за малко по-висок стандарт..
77
1
 
13
 
! Отговори
до 100 от славянин преди 12 години
Да не мислиш, че на запад живеят според чергата си; за да имат трилионни държавни дългове почти всички западни държави това според тебе какво значи!? Те затова и без войни не могат да живеят, защото паразитират върху гърба на целия свят! Защо Китай има трилионни резерви, а западът трилионни дългове - защото първият живее според и ПОД възможностите си, а вторите много над възможностите си! Жизнения стандарт на запада е изкуствено висок!
76
0
 
7
 
! Отговори
ххх преди 12 години
минимална РЗ за малкия бизнес:500 лв, за средния бизнес:800 лв, за предприятия с милиони печалба:1200 лв минимум.На обикновенното домакинство най-голямото перо от разходите са за храна, послеза транспорт и сметки.Тоест трябва да се намали ДДС за хранителни стоки поне на половина, значително ДДС-то и акцизите на горивата и така ще има повече париза вътрешно потребление ,които ще вдигнат икономиката.Все отнякъде трябва да се почне ,не да се вайкаме и оправдаваме с кризата.Както правят бизнесмените
75
1
 
7
 
! Отговори
ххх преди 12 години
стига с тези Гърци, живяли са толкова години не според чергата си и това е..Въпросът, който трябва нас, Българите да ни вълнува,е как нашите заплати ще станат като ,тяхните, А НЕ ОБРАТНОТО!!!!!А това ще стане с по-високо вътрешно потребление, вдигане значително на минималната заплата.По-строги трудови закони,спиране на детските за след трето дете и разпределяне на пенсионерите.И привличне на инвестиции,ако трябва ББ да опъне палатка пред Райхстага и да настоява немците да влеят малко пари тук.
74
2
 
5
 
! Отговори
Волен преди 12 години
Ес просто не трябваше да опрощава 150 милиарда от дълга на Гърция!Тия просто трябваше да приватизират предприятията си и да ги оптимизират.Така съвсем естествено заплатите им щяха да станат като нашите.
73
2
 
8
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 12 години
Ако има кой да даде 300 милиарда на България тогава може да се сърдиш на ББ.Тия са се ояли толкова много,че никога няма да можем да ги настигнем.
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ивчо, ГЕРБ водят България по пътя на фалита подобно на Гърция. Но на България никой не иска да дава пари и българите ще изпукат от глад.
71
3
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Бойко,преди няколко месеца каза че Гърците би трябвало да ни завиждат ! Как не те е срам крадецо ? Искам да сме "фалирали" като тях,а не да извършвате подобен геноцид над народа нагли,долни,мръсни гербави *** ! Ето новината от преди няколко часа !Гърците отново с великденски бонуси, българите на сухо3 април 2012, 09:16Въпреки историческата криза, великденски бонуси в Гърция ще има, съобщи Би Ти Ви. Допълнителни пари ще вземат земеделци, пенсионери и дори безработни.Властите в страната започнаха раздаването на празничните премии, докато тройката международни кредитори засилват натиска си за още по-смело намаляване на гръцките доходи. От днес гръцките земеделци започват да получават великденските си премии, а в четвъртък и всички пенсионери в страната ще получат великденската си пенсия. На 5 април предварително ще бъдат изплатени и майските пенсии.Също в четвъртък допълнителна заплата ще получат и държавните служители, а работещите в частния сектор ще трябва да почакат до срядата на Страстната седмица, за да видят в ръцете си празничния бонус. Безработните също ще получат великденски надбавки, които варират от 300 до 500евро и те ще им бъдат раздадени до Разпети петък.В същото време повечето българи ще останат без бонуси. За разлика от гърците, повечето работещи у нас няма да получат великденски бонуси, информира Би Ти Ви преди няколко дни.
70
2
 
2
 
! Отговори
Ивчо преди 12 години
Само не разбрах ГЕРБ какво общо имат с нещата, които съм писал по долу... ?
69
3
 
5
 
! Отговори
Пиявици на онази... преди 12 години
Гърците още цоцат кръвта на Германците и продължават да бъдат нагли."Today I got paid my Easter bonus and instead of 400 euros [$523] I got 180 euros. How will I manage to live on this? It's my rent, my children. It's a shame. It's a great shame. It could have been one of us, from our family. We are all heading there, we will allmit suicide," Zoe Tsirogianni, a 68-year-old homemaker, told ReutersКриво им е че вместо 400 не изработени евро ще изкубят само по 180... Мизерни са се знае
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По груба с/ка БВП на глава от населението в Гърция е 4 пъти повече отколкото в БГ.., следователно и реалното съотношение на доходите ще да е толкова.Друг е въпрост, че гръцките разходи далеч не съответстват на приходите и това лека-полека се променя.Приказките на гръцкия министър са за вътрешна употреба.Никой избирател НЕ ИСКА да чуе, че ще му намалят доходите!Предстои рязане на доходи и соц. плащания, но ще е постепенно.Помоща на ЕС и МВФ ще осигури меко падане по ***, а не грубо по глава
67
7
 
7
 
! Отговори
Ивчо преди 12 години
Спирам споко... Но не си ли се питал, че ти си този с капаците и си следваш коловоза... И да егоист съм - даже голям. И какво да ме е срам ли? - ами не ме е срам, ама изобщо даже.... Такива, като вас които търсят проблема другаде ги подминавам, като пътни знаци и в работата и в живота. Емоцията и зависта са най-големия враг на успеха. Айде сега марш всички в панеляците с бройте жълтите стотинки в големите ви софийски апартаменти !!!
66
2
 
7
 
! Отговори
баце преди 12 години
Ивчо, само за бабите не размишлявай, м?Става ли?В черупка си и мислиш много коловозно.Обърни се малко наляво, надясно. събери инфо, та дано ти просветне.Пък си и егоистче!Айде да спреш вече генийче.
65
8
 
9
 
! Отговори
Ивчо преди 12 години
Всеки си има собствени истини... аз съм прагматик и затова финансови проблеми нямам и никога не съм имал... Вие се оправяте, както намерите за добре, но не винаги държавата е виновна... Просто вече ми е писнало да слушам, как е виновен Бойко, Станишев, Доган, Царя, Костов, Жан Виденов и т.н. Откакто съм в София само това слушам, но повечето хора около мен не правят абсолютно нищо... НИЩО ! Също така едно е да изкарваш пари, съвсем друго е какво правиш с тях...
64
2
 
10
 
! Отговори
Петко преди 12 години
В София има и по-евтини имоти, например близо до *** гета или в самите *** квартали. Освен това по селата се продават и цели къщи за по хиляда лева и никой не иска да ги купи заради *** и тежката престъпност.
63
4
 
8
 
! Отговори
До 83 ивчо преди 12 години
ивчо,вземи напиши още някоя истина от последна инстанция!Ти направо ни отваряш очите, на нас глупавите и непросветените с ТВОЯТА истина.