Османско наследство – турците в Призрен

Имат радио, телевизия, училища, свои политици
Обновена: 25 сеп 2012 14:59 | 25 сеп 2012 13:34, Елка Василева
43
Османско наследство – турците в Призрен
Град Призрен. Снимка: архив, Reuters

По какво си приличат България и Косово? И на двете страни се гледа като на входна врата към общия европейски пазар. В случая с Косово обаче интересът идва не от далечен Китай, а от близка Турция, пише Дойче веле.

Там, където свършва старият град на Призрен, близо до Каменния турски мост и недалеч от Турската баня, е поставена информационна табела за туристите, написана на няколко езика. Тя се появява на това място като част от туристически проект, изпълнен от Съюза на работниците самаряни в Призрен, обяснява неговата представителка Дафина Ходжа: "Това е карта, показваща пътя към централните религиозни храмове - джамията и църквата, Каменния мост, Хамама. Текстът е на четирите основни езика при нас - албански, сърбохърватски, английски и турски. Навсякъде, където има турско малцинство, турският трябва да е един от официалните езици", казва Ходжа.

Лингва франка

Това е записано в конституцията на Косово, където официално живеят 25 хиляди турци - повечето от тях са в Призрен и региона. В едно от близките села, Мамуш, турското население дори е мнозинство. Турският е нещо като "лингва франка" - възприет е от всички в района. В Призрен има турско радио и телевизия на турски език. А също и турски политици.

Левент Буш е председател на Турската партия в града: "В местната власт сме представени с един заместник-кмет и двама общински съветници. Коалиционен партньор сме на управляващата Демократическа партия на Косово на премиера Хашим Тачи. Освен това имаме най-малко 25 турски организации - политически, младежки или такива, които развиват културна дейност", разказва Левент Буш.

В местното висше училище специалностите информатика и математика се преподават на турски език. На турски се води обучението и в едно от основните училища в Призрен - "Емин Дураку". В него момчетата и момичетата са разделени - учат в отделни класове. Училищните униформи са задължителни само за момичетата.

Часът по математика още не е свършил, когато мюезинът приканва всички да се включат в петъчната молитва. Директорът на училището Хамди Ходжа е мъж като скала - бивш боец от Армията за освобождение на Косово (АОК): "Призрен е стар град, затова в него има и много турци. В нашето училище имаме около 1 400 деца, обучението от първи до девети клас се води на турски език", казва Ходжа.

Мост между различните култури

Дори и албанското население говори езика на турското малцинство, който ще става все по-важен, тъй като постоянно расте броят на турските инвеститори в региона, уверява Валентин Ходжа, директор на Агенцията за регионално подпомагане на Южно Косово. До този момент в Призрен са се установили около 300 турски предприемачи, основно производители на авточасти, текстил, медицинска техника и хранителни стоки. За тях Южно Косово е трамплин към Европа, а представителите на турското малцинство, които са наследници на т. нар. "балкански турци" от времето на Османската империя, служат като мост за преодоляването на културните различия, се казва в репортаж на Дойчландфунк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: КосовотурциПризрен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
0
 
! Отговори
MIMI преди 11 години
DO 4O TURK EI SAMO VIJDE VA6TA VIARA DOKADE VI E DOKARALA.S 50 GODINI NAZAT SA VSI4KITE ARABSKI DARZJAVI.DOBRE 4E JIVEETE V BG 4E STE SE O4UVE4ILI.UPRAVLIAVAT VI I VI KRADAT 4RES RELIGIATA SABUDETE SE.E NE 4E I NAS NE NI KRADAT.AMA PONE NE E 4REZ RELIGIATA.TIA PINGVINI S TIA ZABRATKI DAVAR=T IM PARI DA se zabuliat.ade v tursia da vi niama
34
5
 
0
 
! Отговори
Turk преди 11 години
До българин... Shtot dnk-kodyt ti e sbyrkan po nachalo be bylgarin....V kraen stadiy si na konvulsivno gybi4en encefalit vytre v dqsnoto polukylbo na mozyka! Pri4inata e v roditelite ti! Bashta ti pikae kleknal a maika ti pikae prava! A ti mai shte akash na chelna stoyka ama shte akash na vytre!
33
3
 
2
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До Туркой? забавен си:) половината дето изброи са с гръцки произход-и за да съм по-точен с християнски. отивай в училище шамандуро и се научи да четеш, после прочети и накрая пиши...
32
7
 
3
 
! Отговори
wtf преди 11 години
Защо непрекъснато се смесват понятията Турчин и мюсулманин? Ако един човек се самоопределя като турчин, то той не би следвало да има право да гласува и взима решения за случващото се в страната. Но след като има българси паспорт, то той не е турчин а българин - мюсулманин. Хайде стига сте бъркали понятията, че така озлобявате хората едни срещу други.
31
8
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
A zashto nema radio,televizia,vestnici,u4ilishta na kurdski ezik v Prizren?
30
7
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Zna4i turcite ne iskat da se integrirvat,taka li da go razbirame?
29
5
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Bravo na komunistite.
28
2
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Zna4i i na pametnika na Bil Klinton nadpisite trebva da sa na turski.
27
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България преди комунизма обучението се е водило изцяло на турски, за турците.Имало е и предмет ''български език''.След преврата от 9-ти септември комунистите лека полека премахват обучението по турски.
26
14
 
12
 
! Отговори
до преди 11 години
Еи ,вас ви знаят в Европа как се множите като бълхи и смучете социални помощи и ревете че ви нарушават правата цяла Европа в джамии сте опасли,Германците Белгииците Холандците Французите че и Англия вдигат ръце от ислямската *** ходи си в Косово и недей да пишеш и да говориш и на Български че петниш православния ни език.
25
4
 
3
 
! Отговори
до 28 и30 преди 11 години
Значи с един митинг какво тояно очакваш ? Ще висиш на улицата, денем, нощем и така месеци подред докато стане твоето, иначе си стой с 300 лв. заплата. То ако имаше по-добри варианти до сега да са направени бре. С митинги става, ама с мързел и лалосване не става. Всеки път едно и също излизаме първия път сума народ и после почват да мрънкат - не ставало, никой не слушал. Еми, то от един път не става!
24
4
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 11 години
Значи задето те мързи като *** гсз и не искаш да излезеш на улицата, да протестираш и да се бориш за правата си, трябва да друга държава с тотално различни, архаични и тоталитарни разбирания да "дойде" и да те управлява ? Що за мекотело си ти, бе ?
23
13
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Иранският пък ще стане официален в Турция.
22
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не го схванах това, че "Косово е трамплин към Европа". Голяма смешка!Тази малка, изолирана и криминална държава с нисък стандарт на живот, студен планински климат и неразвита икономика може да се окаже трамплин ,който по-скоро ще те върне в Азия.
21
16
 
17
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Къв сив вълк си ти бе ***? Белене за такава *** като тебе и бой с бича от сутрин до вечер , втори език щял да ми прокарва. *** миризлив.
20
4
 
3
 
! Отговори
do 19 преди 11 години
Moje ... ama kogato tebe te niama
19
9
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
DO 20 PRAV SI.NE MOJEM DA GI TARPIM I TOVA E.DORI PREZ TURSKO NA NQKOI MESTA KAZVAT NI6TO NE NI PRAVEXA TURCITE NO NE MOJEXME DA GI TARPIM.A ZA6TO E TAKA E QSNO TQXNATA IZOSTANALOST.TYPOTIQ NAZADNI4AVOST I MASA DOLNI ORIENTALSKI KA4ESTVA SA NETARPIMI PROSTO NQMAT NI6TO OB6TO S NAS AKO SME BILI FRENSKA KOLONIQ ILI ANGLIISKA EDVA LI BIXME SE OSVOBODILI LESNO TEQ NACIII NOSQT NAPREDAK I PROGRES ZA RAZLIKA OT TURCITE TAKIVA NE6TA I RED MNOGO DRUGI NEDOSTATACI V BITA IM I T.N.
18
13
 
17
 
! Отговори
българин преди 11 години
Не съм расист, преди всичко : човешкото у човека, но проявявам непоносимост спрямо определени човеци с турско самосъзнание. Моята непоносимост е органична , а не фанатична.Подобно не изпитвам към никой друг етнос, не знам защо....А защо ли ?
17
9
 
18
 
! Отговори
М? преди 11 години
Алооо? Дойче веле!Нали знаете, че Турция не гледа на България само като на входна врата към общия европейски пазар?! Сещате ли се, какво ще остане от Европа, ако Турция отново превземе България, връщайки Османското си наследство?! Хората в Германия сигурни ли сте, че този път турците ще спрат до Виена?
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тази новина за Косово има ли връзка с ултиматума, който ДПС е поставило заради изучаването на майчин език? Според Местан, ДПС ще оттегли представителите си от парламентарната комисия по образование (много важно!). Но заплашва, че ако мнозинството не преосмисли позицията си, малцинството може да реагира с протести.Новината има ли връзка с това, че Плевнелиев обещава на косовския президент подкрепа за членството на Косово в ЕС и НАТО по време на сегашния им престой в Ню Йорк за сесия на ООН? И какво ли си говори българският президент със съветника по сигурността на Обама - Джон Бренън?