Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски

"Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави"
Обновена: 9 окт 2012 14:45 | 9 окт 2012 12:13, Елка Василева
205
Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски
Българи от години работят като надничари по нивите в Сърбия. Снимка: архив, Reuters

„Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави“, казва Димитър Маринчев от село Мало Конаре, който вади картофи край река Морава в Шумадия, Сърбия.

Сръбският вестник „Политика“ публикува репортаж за група българи, които от години работят на полето в западната ни съседка. 

Димитър Маринчев е в Сърбия заедно с група от десетина роднини. „Няма значение, че сме в ЕС, за нас е едно и също. У дома няма работа. И да има, цените са германски, а заплатите български. Ако ми беше добре, нямаше да идвам в село Мърчаевци да вадя картофи“, разказва българинът на много добър сръбски език.

Той е сезонен работник, както пише вестникът – надничар, редовно от 18 години насам.

Мъжът разказва, че в България нищо не се е променила към по-добро от 2007 г., откакто България е член на ЕС и самият той е член на голямото европейско семейство. Димитър е останал същият, какъвто е бил: строителен майстор без работа, със само един хектар земя в родния си край.

„Селото ми е в равнината, раждат се чушки и домати, но нямам на кого да продавам или нямам сметка да ги отглеждам. Когато напролет засея дини, през лятото докарват от Гърция и Турция в Пловдив и ги продават за пет динара“, обяснява 36-годишният Димитър.

В Сърбия от години той и роднините му отсядат при едни и същи хора в село Заблаче на брега на Западна Морава и работят навсякъде, където ги повикат. Така 30-40 дни, докато не започнат дъждовете. Когато завали, те ще се приберат у дома. „Скоро ще си отидем в Монте Карло. Така наричам селото си, някак си по ми харесва“, казва Димитър.

В Сърбия той работи по десет часа на ден за по 15 евро, закуска, обяд и вечеря, цигари и бира и спестява всичко, което остане, след като плати за нощувките си. Според вестника той ще се върне в България с няколкостотин евро в джоба.

В момента Димитър и роднините му работят на нивата на 53-годишния Радован Богосавлевич от село Мърчаевци. Реколтата му тази година била много добра. Когато обаче дошло време да се вадят картофите, „нашите работници не искат да ходят на нивата и взех надничари от ЕС“, обяснява Богосавлевич.

„Като се върна в България, ще вляза в Интернет да видя какво сте написали. Ще се видим и догодина“, казва Димитър Маринчев на сръбските журналисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
34
 
! Отговори
бате Нешо преди 11 години
И тъжно ,и жално е, че принудително си даваме силите и здравето не тук в Родината ,а на друго място
138
1
 
39
 
! Отговори
до 161 преди 11 години
Така смятам и аз,защото тази година на пролет посадих дръвчета ,но се намерил умник ,който се опитал да ги извади и като не могъл ги пречупил.А в полицията им е все тая,за моите дръвчета а вярвам и за вашите.
137
11
 
32
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Всички славяни са един народ, не само българи и сърби! Славянството един ден ще бъде обединено!
136
1
 
41
 
! Отговори
до 141 преди 11 години
Ще вземе.. ***. Първо не може да се пребори с чиновниците, после *** ще му е.ат майката на насажденията. Защо на полето се сее предимно жито, рапица и слънчоглед? Защото *** още не е почнал да жъне...Всичко друго става жертва нашествието на каруците!
135
5
 
17
 
! Отговори
Жори Тъпото преди 11 години
Не бойте се, дайте на Дянков още 800 дни и и при нас ще почнат да пристигат емигранти от цяла Европа .... Тука цените ще си останат германски, а у Германия заплатите ще станат български ... Търпение му е майката ...
134
9
 
27
 
! Отговори
дебел депутат преди 11 години
айде връщайте се в българия мишки че трябва да смуча пари от ваще осигуровки че ми се ходи на почивка на бахамите.
133
4
 
4
 
! Отговори
do-petio-evreina преди 11 години
da napravihte oazis stranata si kato obedihte hora da robyvat na skapanite vie hartiki kadeto se pe4atat v usa. I koito ne iska da igrae po svirkata vi vijdame kvo stava bombi. bulgaria si ima si4ko hubavi mesta jeni priroda i si4ko si otiva zaradi vashite poliki .sam moje da si zadadesh vuprosa kak durjavata vi stava oazis bez priroden resurs
132
1
 
10
 
! Отговори
доло преди 11 години
НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ГЕРБ
131
11
 
9
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
За съжаление има много такива не разумни хора като този от сюжета във България! *** наод слаба държава! това сие чиста истина!
130
4
 
10
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Петьо, стига ръси акъл, а *** си живей в "У"азиса. Който построихте с откраднати немски и дарени американски средства. И не се прави на луд много добре знаеш, че е така.
129
1
 
14
 
! Отговори
до 159 преди 11 години
Какво направих ли, ами примерно работя от 15 г., имам си семейство и съм един нормален и изряден гражданин/данъкоплатец. А ти какво си направил, че да ми държиш сметка?
128
26
 
11
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
Със лежане на дивана и със мрънкане и оплакване стандарта на живот не се подобрява! нашите хора когато строиха нашата държава Израел си запретнаха ръкавите и не за големи заплати а със почти един ентусиазъм за педесе години направивиха от пустинята уазис а вие братя Българи само мрънкате и се оплаквате и при първа възможност се стараете да емигрирате вместо да си оправите държавате и после да живеете като нормални бели хора!
127
0
 
2
 
! Отговори
Poncho преди 11 години
До МакедонецE pa pak ne si si pil hapchetata sreshtu demnciya !!
126
3
 
18
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Аз го разбирам така :) лицето Х от Ловеч примерно днес не е на кеф, не са му дали заплатата навреме. Лице У от София пък не е на кеф, защото не отпадна забраната за тютюнопушенето на закрито :) двамата четат тук някаква глупава статия и пишат още по-глупави коментари, които прочитат и виждат, че не само те са недоволни и естествено за кахърите им най-лесно е да обвиниш България :) а не примерно да си поискаш заплатата като мъж или да изпуши една цигара навън пазейки здравето на останалите :)
125
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да има като едно време закон за защита на държавата.Ама първо трябва да се избият комунистите нихилисти.И всеки който обижда държавата - в затвора.
124
6
 
22
 
! Отговори
РАТКО МЛАДИЧ преди 11 години
докато не пуснете кръв на ваште депутати...няма да има катарзис и дълбока промяна---както казва сталин и г.димитров---властта с кръв и террор я взехме --и САМО ТАКА ЩЕ Я ДАДЕМ---АКО Я ДАДЕМ НЯКОГА, НА НЯКОИ ДРУГ
123
3
 
8
 
! Отговори
до wasp преди 11 години
Като е тъжна ти какво направи, за да е по-весела?
122
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който няма пари, значи нещо е объркал в плановете си за набавянето им или просто няма такива (планове). :)
121
12
 
20
 
! Отговори
wasp преди 11 години
Тъжна картинка е България, тъжна и трагична...
120
9
 
10
 
! Отговори
Пума преди 11 години
Хора стига с този сляп песимизъм.