Как Турция "превзема" Балканите

В предните редици на нашествието са сапунките и турските инвестиции
19 окт 2012 20:10, Елка Василева
1696
Как Турция "превзема" Балканите
Балканите са регион, който е труден за разбиране, пише Дойче веле. Снимка: архив, Reuters

100 години след Балканските войни правнуците на някогашните османски поробители превземат отново Балканите. В предните редици на това ново нашествие са турските сапунки, а редом с тях - големите турски инвестиции, пише Дойче веле.

На Балканите думата “бакшиш” няма нужда от превод - разбират я еднакво добре и в Турция, и в България, и в Сърбия, и в Македония. Но само това да беше: българите обичат да си похапват бюрек, сърбите - ратлук, румънците - рахат, а гърците - мусака.

Повече от 500 години продължава османското господство на Балканите. След Балканските войни през 1912/13 г., когато се извършват масови преселения на турско население, по-голямо турско малцинство остава само в България.

Една разходка из базара на Сараево е достатъчна, за да се долови силното османско влияние. Неслучайно наричат града “врата към Ориента”. В местния университет турците са най-многобройната група сред чуждестранните студенти.

Корените на балканските вражди

Балканите са регион, който е труден за разбиране. Първоначално съюзници, а после върли врагове, българи, гърци, сърби, черногорци и румънци воюват всеки срещу всеки. Именно в Балканските войни е посято зрънцето на сръбско-албанския конфликт около Косово. Там са и корените на всички други спорни въпроси, които и до днес тровят отношенията между гърци, македонци и българи. А ледът между българи и румънци започва да се топи истински едва след едновременното им приемане в ЕС преди 5 години.

По всичко личи, че съвременниците на някогашните поробени народи нямат нищо против да живеят в мир с наследниците на Османската империя - турците. Само една Гърция си има собствено мнение по въпроса. Във всички останали балкански страни турското влияние в политиката и икономиката е силно осезаемо.

Откакто Турция вече не е “болният човек на Босфора”, а истински “икономически тигър”, тя е желан инвеститор навсякъде на Балканите. Страните с многобройно мюсюлманско население като например Албания и Босна и Херцеговина поддържат много тесни контакти с правнуците на някогашните османци. Но и Македония извлича ползи от добрите си връзки с Анкара - Турция е не само най-важният военен партньор на Македония, но и основен адвокат на македонците в спора им с гърците. Турски фирми разширяват летищата в Скопие и Охрид и променят облика на македонските градове: през юли в Скопие започна строителството на 42-етажна кула - най-високата сграда в Македония.

Нашествието на сапунките

Също и България поддържа добри политически и икономически отношения с наследниците на Османската империя - има планове за изграждането на високоскоростна железопътна връзка между София и Одрин.

С турците успешно флиртуват и сърбите: подписаният през 2009 г. договор за свободна търговия откри пътя за турските инвестиции в страната. А миналата година турски пратеници успяха да тушират напреженията сред мюсюлманите в сръбската област Санджак.

Напоследък обаче турците превземат Балканите най-вече със своите сапунени сериали, в които списание “Тайм” дори вижда тайната на успеха на премиера Ердоган. От София до Сараево, от Букурещ до Атина - навсякъде сълзливите семейни саги от Босфора превземат нови и нови територии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1696
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НЕКОИ ТУРШ НАОКОЛО...?
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
666...недей се мъчи,без ястреба тоя форум не кефи
1
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...МАИ ПУТИН ШЕ ПОДПИСВА МИРЕН ДОГОВОР У ЗОФИЯ ЗА НОВОТО САН СТЕФАНО ЗА СЕВЕРНА АФРИКА...!
4
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ИМАЛА ТУРКИЯ Ф 16 И ТАНКОВЕ ЛЕОПАРД...МИ ТОВА СА БОМБОНИ ЗА ГУУЛЕМАТА УСТА НА РАШКЯ САМОДИВАТА ОТ ПЕТЕРБУРГ БЕ...!...ШЕ ПЕЕ ДАЖЕ РААЗПУТИН ЛОВЕР ОФ ДА РАШЪН КУИН...!
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Георги Ангелов"Отворенообщество":- Да направятзакона заминимална заплата даго няма. И всичкищеимат работа. Такатезибез работа ще имат сигурназаплата от 100-150-лева. Петър Петровикономист: - Георги, ти казвашчеповишаването наразходите за трудувеличавабезработицата. Но нали Адам Смитказва че всичко етруд. Значиако някой харчиповече ще имаповече работни места. Днесвсички икономистисасъгласни че Маркс еправ че високатапечалба на бизнеса съсипваикономикатаи правибезработица.Освен товаБългария има най-нискиразходи за труд. 15-пъти са по-ниски разходите затруд в Българияспрямо най- развититестрани, апроизведеното отработниците БВП есамо два пъти по-ниско. Георги, ако доходите набългаритеспаднат с 50%(заплатите иразходите заработник в работата) - щеможели едно семействопроизвеждащотодомати или мляко(дори и в сивият сектор да са) щемогатли да продадатповече.Няма как дапродадат повече. Щепродадатпо-малко, което щее ипо-нисък доход затях но и по-малко потребление и оттяхна страна. ЕтозащоБългария е зле.Самотова е причината. Причината и забезработицата.
3
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАБА РАШКЯ КАТО ПОЛУДЕЕ МАРС ВИКА СЛУШАМ И СТАА СТРАШНО...!....ОНИЯ МОЕ СА ГЛАДНИ *** ТЕРИТОРИ НЕ СДАИУТ...ХИИХИХИ...!
3
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ЛОШО СЕ ПИШЕ НА ИСЛЯМА СЛЕДВАШТИТЕ ГОДИНИ... СИЧКИ ВЕЧЕ СА ЗАРЕДЕНИ С ОМРАЗА ...!...АРАБИТЕ НЕ РАЗБРАА ЧЕ СА ПРЕКАРАНИ И ШЕ ЯДАТ ПЕСАКО ПО ТРИ *** НА ДЕН...!
4
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТУРКИЯ У ТОЯ ВИД НЕМА БУДУШТЕ ЗАТОВА Е ТАЯ ИСТЕРИЯ...!....ДОКАТО СЪРБИЯ ГРЪЦИЯ /ЗАТОВА ЗАПАДА ИНВЕСТИРА И ОПРОШТАВА ДЪЛГОВЕ/ ЗАЕДНО С ТЕРИТОРИЯТА НА БУЛГАРИЯ Е БУФЕРНА ЗОНА СРЕШТУ ИСЛЯМА...!...НАТО Е ПОСЛЕДНОТО ОРЪЖИЕ СРЕШТУ ИСЛЯМА И ТРЕА ДА СИ *** ДА НЕ ГО РАЗБЕРЕ И НАИ ТЪПИЯ ПОЛИТИК...!....КРАИ НА ИЛУЗИИТЕ ЗА ВЕЛИКА ТУРКИЯ...!...ИМА ВЕЛИКА САУДИ АРАБИЯ СЕГА...ИУТРЕ НЕМА ДА Я ИМА...ШЕ ПОТЪНЕ У ПЯСАЦИТЕ...!
3
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ИРАН И Е ФАРЛИЛ ОКО...!...РАЗДЕЛЕНА ТУРКИЯ Е ДОБРЕ ДОШЛО ВЕЧЕ И ЗА АМЕРИКА...ИРАК СЪШТО ИСКА СЕ ОТЪРВЕ ОТ КУРДИТЕ....НАЧИ ДЕЛИМЕ Я...!...И КВО ОСТААА НЕКЪФ ИСТАНБУЛ СЕ НАДУЛ...!...ПОСЛЕ СЕ ВРЪШТА КОНСТАНТИНОПОЛ....ШО ИСЛЯМА ПРЕИГРАВА С ПАРТИЗАНШТИНА И ГУБИ ВОИНА ОТ РАШКЯ...ТОВА СААВСЕМ СКОРО...!
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 1600 ami te pove4eto sa napisani ot teb i tvoite bratq turko-***
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция си гледа интереса. Въпроса е ние защо се проваляме в блатото на чалгата и безродието. Какъв по-различен резултат очакваме от собствените си действия. Само мога да поздравя турските политици, които работят за страната си.
4
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТУРКИЯ Я МРАЗЯТ И АНГЛИЧАНИ И АМЕРИКАНЦИ...ДА НЕ ГОВОРИМЕ ЗА ГЕРМАНЦИ...ИЗПОЛЗВАНА И ПОСЛЕ ЗАХВЪРЛЕНА ТОВА Е ТУРКИЯ ДНЕС...АКО МИСЛИТЕ ЧЕ НАТО СЕГА ШЕ ЗАШТИТИ ТУРКИЯ НАЧИ СТЕ ЛУДИ...!...АМЕРИКА ВЕЧЕ ИЗОСТАВЯ ТУРКИЯ....ИМА СИ ДОСТАТЪЧНО ПРОБЛЕМИ С ИСЛЯМА...!
1
 
4
 
! Отговори
BAYAZİD преди 11 години
haha 1600 komentara kakvo i zashto vi boli tolkıva bratya bilgarcheta
2
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
1596 ....ЧЕТИ ПО НАДОЛЕ КУЦОТО ПИЛЕ КАК ГО ОТНЕСЕ...!
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който знае нещо за Балканската и Междусъюзническата война, ще разбере защо Турция успява да налага такава политика. Нещата не стават от днес за утре в геополитически план, за което е важно да имаш далновидни политици, които да мислят за 100 години напред най-малко.
3
 
2
 
! Отговори
до 1597 преди 11 години
Не е турско а Ориенталско!
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
666...гледам че си се развихрил в отсъствието на ястреба,че като се събуди щe ти е..е фамилията.
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
666...гледам че си се развихрил в отсъствието на ястреба,че като се събуди щe ти е..е фамилията.
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горбачов е оня византийец който се саюзи с турците а после им взеха константинопол .
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горбачов 1989 на продаде . както продадоха търново . преди 500 години .