Как Турция "превзема" Балканите

В предните редици на нашествието са сапунките и турските инвестиции
19 окт 2012 20:10, Елка Василева
1696
Как Турция "превзема" Балканите
Балканите са регион, който е труден за разбиране, пише Дойче веле. Снимка: архив, Reuters

100 години след Балканските войни правнуците на някогашните османски поробители превземат отново Балканите. В предните редици на това ново нашествие са турските сапунки, а редом с тях - големите турски инвестиции, пише Дойче веле.

На Балканите думата “бакшиш” няма нужда от превод - разбират я еднакво добре и в Турция, и в България, и в Сърбия, и в Македония. Но само това да беше: българите обичат да си похапват бюрек, сърбите - ратлук, румънците - рахат, а гърците - мусака.

Повече от 500 години продължава османското господство на Балканите. След Балканските войни през 1912/13 г., когато се извършват масови преселения на турско население, по-голямо турско малцинство остава само в България.

Една разходка из базара на Сараево е достатъчна, за да се долови силното османско влияние. Неслучайно наричат града “врата към Ориента”. В местния университет турците са най-многобройната група сред чуждестранните студенти.

Корените на балканските вражди

Балканите са регион, който е труден за разбиране. Първоначално съюзници, а после върли врагове, българи, гърци, сърби, черногорци и румънци воюват всеки срещу всеки. Именно в Балканските войни е посято зрънцето на сръбско-албанския конфликт около Косово. Там са и корените на всички други спорни въпроси, които и до днес тровят отношенията между гърци, македонци и българи. А ледът между българи и румънци започва да се топи истински едва след едновременното им приемане в ЕС преди 5 години.

По всичко личи, че съвременниците на някогашните поробени народи нямат нищо против да живеят в мир с наследниците на Османската империя - турците. Само една Гърция си има собствено мнение по въпроса. Във всички останали балкански страни турското влияние в политиката и икономиката е силно осезаемо.

Откакто Турция вече не е “болният човек на Босфора”, а истински “икономически тигър”, тя е желан инвеститор навсякъде на Балканите. Страните с многобройно мюсюлманско население като например Албания и Босна и Херцеговина поддържат много тесни контакти с правнуците на някогашните османци. Но и Македония извлича ползи от добрите си връзки с Анкара - Турция е не само най-важният военен партньор на Македония, но и основен адвокат на македонците в спора им с гърците. Турски фирми разширяват летищата в Скопие и Охрид и променят облика на македонските градове: през юли в Скопие започна строителството на 42-етажна кула - най-високата сграда в Македония.

Нашествието на сапунките

Също и България поддържа добри политически и икономически отношения с наследниците на Османската империя - има планове за изграждането на високоскоростна железопътна връзка между София и Одрин.

С турците успешно флиртуват и сърбите: подписаният през 2009 г. договор за свободна търговия откри пътя за турските инвестиции в страната. А миналата година турски пратеници успяха да тушират напреженията сред мюсюлманите в сръбската област Санджак.

Напоследък обаче турците превземат Балканите най-вече със своите сапунени сериали, в които списание “Тайм” дори вижда тайната на успеха на премиера Ердоган. От София до Сараево, от Букурещ до Атина - навсякъде сълзливите семейни саги от Босфора превземат нови и нови територии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1696
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като даваха Робинята Изаура, да не би Бразилия да е превзела Бал-каните?! Що за тъпотии пишете?!*** статии и нищо друго!
2
 
4
 
! Отговори
Хай сиктир, бе! преди 11 години
Ястреб, ти да не работиш за Днес.БГ, бе?!...:)
15
 
18
 
! Отговори
9667 преди 11 години
Мързеливо племе сте българите - не можахте да издокарате коментарите до 2,000! И толкова ви помагах! ;-))
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Широкоформатен трудовак я е изграждал...
6
 
7
 
! Отговори
ТУРСКИ ЦИРК преди 11 години
ЕДНА ОСКУБАНА ГАРГА ПРОПЪЛЗЯВА ОТВРЕМЕ-НАВРЕМЕ КАТО ЧЕРВЕЙ ОТ МИШАТА ДУПКА, В КОЯТО Е НАТИРЕН.
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не обръщайте внимание на нещастната ГАРГА. Той е само ПОРЕДНИЯТ ИЗКРЕЙЗИЛ ТУРЧИН.
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ястреб ли си къв си след като живееш в България и ядеш български хляб нямаш право да ни плюеш. ако не ти харесва знаеш каде е родината ти прав ти път
2
 
17
 
! Отговори
CrossFire преди 11 години
Струва ми се крайно смешно именно немците да пишат този материал като се има предвид, че в Германия живеят (по официални данни) над 8 милиона турци и в цели квартали на Берлин не се чува немски. Може с този материал да се опитват да се почустват по-малки преебани.
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турците трябва да се изолират в гета,като ***!
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 9667Раята май надига глава,ще ви анихилираме ако не си отидете в в Анадола!
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Годишнина от подписването на Ангорския договор между България и Турция ядоса националистите преди днешния парламентарен контрол.Този договор урежда имуществените отношения между България и Турция и тракийските бежанци. Над 250 000 българи са прогонени от техните родни места, припомни лидерът на Атака.34 062 къщи, близо 2 милиона декара ниви, ливади и лозя, 213 043 декара гори и пасбища оставят тракийските бежанци. Тези имоти се оценяват на близо 10 милиарда щатски долара, припомни Волен Сидеров.Това е обезщетението, което турската страна трябва да заплати за тези имоти, обясни атакистът.Близо 800 000 са наследниците на тракийските бежанци. Този въпрос не се поставя за разрешаване, недоволен е Волен Сидеров. Оказва се, че българското правителство е оттеглило през 2010 настояването си пред ЕК въпросът за имотите на тракийските бежанци да залегне като условия за членството на Турция в ЕС.Този въпрос е оттеглен от настоящото правителство, изумен е Волен Сидеров. Защо това е направено тихомълком, подчерта той.Турция потрива доволно ръце, потупва българския министър-председател по рамото и го нарича мой приятел, изтъкна националистът.Защо се отказвате от тези 10 милиарда долара?, попита лидерът на Атака, обръщайки се към управляващите. С какво ви купи Турция?, недоумява още Волен Сидеров. 10 милиарда долара нищожни ли са за вас, г-н Младенов, попита Сидеров дипломат номер 1. Атакистът се закани да стане ясно кой е изтеглил въпроса за тракийските бежанци.Такава външна политика на нас не ни е нужна, такова правителство не ни е нужно, категоричен е Волен Сидеров. Той обвини правителството, че води предателска външна политика. Лидерът на Атака се закани да продължи да поставя този въпрос пред властимащите.
5
 
7
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Ястребче, престани с тъпите си коментари. Навлакъл си бронята на дебелоочието и вместо да четеш смирено историята и тревожно да приемаш настоящето, ти раздаваш нелепи оценки, единствено формирани в недодялания ти калъп, т.е. грачиш фалшиво и кресчендо, без да чуваш какво плещиш!
10
 
7
 
! Отговори
9667 преди 11 години
1640 - Муспи, като ти чета коментарите, наистина много те съжалявам! Но един приятелски съвет - колкото по рано слезете от розовия облак на мегаломанията и почнете да ходите по твърда земя, толкоз по-добре ще е за вас! Че и за нас - нормалните хора около вас!
13
 
8
 
! Отговори
9667 преди 11 години
1636 - През 2001 - 51% и през 2010 - 60% от новородените бебета в България са без официален татко - ще рече, ***! Та, рожбо копелдашко на копелдашкото племе булгарашко, разбра ли сега кой е *** и кое племе е копелдашко?И моля ти се, не ми се прави на корав мъжага - после много ревете като гуденца по коледни празници, празно лейко бугарашко!
10
 
5
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Някои *** са много горди че правят сериалки. Правете и вие, пишат, но нямате нито артисти нито режисьори. Това е дъното на простотията, възможна само при *** и турци. Те не са и чували че сериалки се правят само от нискокултурни страни, - САЩ ги поръчват в Мексико, в Европа цялия този *** ако не е мексикански, ще е китайски, корейски и сега турски. Няма режисьор или артист да не вземе за лична обида приравняването му с турски сериал.
7
 
20
 
! Отговори
до турчетата преди 11 години
По принцип "турчин" е синоним на *** дума, защото всички по света знаят, че турците са една дивашка нация, подкрепяна от една армия, но никога от мозъка си. Справка - напъните и за ЕС, които продължават и сега, проблемите и с всички свои съседи, международни класации на държави според качеството на живот и много други. Срамно е да си турчин, синоним на ДИВАЩИНА. Още много поколения ще носите проклятието на народите като към ДИВАШКА *** !!!
0
 
3
 
! Отговори
до 1636 преди 11 години
Не говори така за душевноболната ГАРГА. Той сега си лиже кървавите рани (виж горната снимка - кръвта е негова), а ти искаш на всичкото отгоре и кол да му навираш в ***.
2
 
8
 
! Отговори
България преди 11 години
1989г. имаше бойна авиация 300 самолета, 40 бойни въртолета, отделен военно-транпортен полк на 15 авиобази. Сега има 20 самолета, от които са останали годни 10. Нито един изтребител не е купен за последните 25 години. Ще ни закрилят турци и гърци. Благодарим ви СДС, БСП, ГЕРБ и всички "демократи", които закрихте България. От 9 млн станахме 7, пълно с нахални *** и турци. Вашта м.. "демократи" крадливи, загубеняци и предатели, търговци на наркотици и бандити
8
 
9
 
! Отговори
До Ястреба преди 11 години
До 9667. *** долен ти къде си роден бе урот долен турски? Да не си паднал от луната кюпек ***? А малко ви бахтахме през Балканската война. Такива предатели като тебе трябва да се провесват за червата, както сте правили прадедите ми през 1876г. Не се притеснявай, и твоето време ще дойде, ДПС няма да е вечно, пискюл ***.Туй червеното знаме ще те завра изодзадзе.
5
 
15
 
! Отговори
до турчетата преди 11 години
Срещнали се на полянка, туркиня и арабин, цуни-гуну, вади-тури, народили чукундури, хем ебливи, хем крадливи, но най-вече - ***, изкрейзили и злобливи.