Само по делата, а не по писмата ще съдим за Македония!

Плевнелиев: Не става дума да честваме заедно 9 май, а например Гоце Делчев
Обновена: 1 ное 2012 14:56 | 1 ное 2012 14:24, Елка Василева
105
Само по делата, а не по писмата ще съдим за Македония!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters

Само по делата, а не по писмата ще съдим. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод предложението на македонския президент Георге Иванов за три дати, които България и Македония да празнуват заедно.

Македонският държавен глава е предложил в писмо до нашия президент съвместно да честваме Деня на Европа, деня, когато Македония беше призната от България или деня на установяване на дипломатически отношения между двете държави.

„Прочетох писмото на македонския президент. Аз, с моите вчерашни думи, мисля, че вече отговорих на това, което получих като послание от Македония“, каза Плевнелиев.

Още по темата

На срещата си вчера с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле президентът Плевнелиев заяви категорична позиция, че е крайно време управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти. Той допълни, че отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и да съхраним историята такава, каквато е.

Коментирайки идеята на Скопие, Плевнелиев днес посочи, че предложението от Македония към България - да честваме заедно 9 май – Деня на Европа – „е много далече от това, което ние си представяме за честване на общи дати и това историята да остане на историците“.

"Не просто само една или две дати, още повече дати, които са общоевропейски и отдавна признати. А истински, конкретни, между двете страни, добре работещи предложения за съвместно честване на дати. Защо не Гоце Делчев?”, заяви Росен Плевнелиев.

Той коментира, че писмата и идеите за работни групи, които в момента валят от Македония, са едно, но това, което е важно, са резултати, реформи и действия в интерес на добросъседството. Очаквам това да се случи, няма да се случи от днес за утре и зависи от властите в Скопие, каза българският държавен глава. Той отново изтъкна, че България е отворена за сътрудничество и това е декларирано много пъти.

„Лично аз още в началото на моя мандат заявих категорично – по делата ще ви съдим. И нека да запомнят именно това много силно послание. Само по делата, а не по писмата ще ги съдим. Дела за добросъседство”, заяви Плевнелиев.

Като посочи, че в следващите седмици българските и македонските власти ще търсят решение, президентът Плевнелиев отбеляза предложението на еврокомисаря по разширяването министрите на външните работи на България и на Македония да сложат всички проблеми и идеи на масата.

Предложението на комисаря е добро, очаквам то да се случи и след това да видим какво ще правим заедно - не просто да определяме една или две дати, още повече дати, които са общоевропейски и отдавна признати, а истински, конкретни, добре работещи предложения за съвместно честване на дати между двете страни, каза президентът Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, само така!. Видя се, че само трябва да им скръцнеш със зъби и се *** макетата. Въпросът е защо никой досега не посмя да го направи? И най-вече Гоце Първанов дето се биеше в гърдите колко ги разбирал македонските въпроси.
15
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това предложение от македонския президент е направо подигравателно и показателно за отношението на македонските политици към България.Добре беше Плевенлиев да покаже това писмо на Щефан Фюле за да му се изяснят и на него отношенията ни с Македония.Дебилната политика на отричане обаче не била практика само на Груевски а и на повечето политици там и за това нека си се дрънкат там с албанците друго не заслужават
14
1
 
21
 
! Отговори
Български-Комита преди 11 години
ДА СЕ ГОТВЯТ СЪРБИТЕ !!!
13
3
 
7
 
! Отговори
стелт преди 11 години
Анонимен 5, оплел си се като пате в кълчища. Същи като македонските ни комшии. Датата 9-и май е ден на Европа, заради декларацията Шуман. Просто е съвпадение с набитата в главата ти дата - ден на Победата. Що се отнася до този прословут ден на Победата, то капитулацията на Германия пред съюзниците е подписана на 8-и май. Има и съветски подпис. Но. по изрично настояване на Сталин, на другия ден се подписва още една капитулация - само със СССР. Така че, избирай си кога да играеш казачок и да плющи
12
1
 
32
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Там правителството каквото и да прави ще е лицемерно и няма да е насочено наистина към спиране на антибългаризма в Македония! Но така или иначе народът им е с толкова промити мозъци на тази тема, че каквото и да направят от Скопие няма да има реална промяна според мен. Да се давят в собствената си жлъч!
11
4
 
30
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Браво г-н Президент!!! Отстоявайте българското не само в македонската държава, но и в сърбия!Очаквам след като за три години македонците от славяни ги направиха древни гърци след още 3 години вече от няма на къде да се обявят за истинските Българи и да спорят с нас за името Бъгария (т.к. не е лесно да затриеш и самосъзнание и всички паметници и документи).
10
1
 
58
 
! Отговори
Български-Комита преди 11 години
ДА ЖИВЕЕЕ СВОБОДНА И ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ !!!
9
9
 
66
 
! Отговори
българин преди 11 години
Най после да се гордеем с българския президент. Като се сетя за Гоце-трипера-ловеца-доносника и тръпки ме побиват. Колко резил сме брали с него.
8
5
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Доста спорни коментарии.От кого ни освобождават Съветските войски?Не сме във война с тях , едностранно обявяват война и с влзането си в България, те са просто едни агресори.Греманските войски преминават в България , но не като агресори за България.Това е германска армия. И това в никакъв случай не е еднозначно с това , че те са "фашисти".
7
3
 
5
 
! Отговори
nie.ot.b.s.p преди 11 години
ako.plevneliev.be6e.lovdjia.moje6e.da.im.bie.po.edna.patka
6
6
 
33
 
! Отговори
Гост преди 11 години
На мене Плевнелиев ще ми се вдигне в очите по този начин!
5
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2, ти си луд за връзване. Бегом марш към Сибир- там ти е мястото, продажно русофилистично псе!
4
0
 
65
 
! Отговори
Браво, Плевнелиев ! преди 11 години
Насила хубост на става ! Въпреки формално имитирания "стремеж" за Европейска и Евроатланическа интеграция, Скопските УБАШ-ки политичари на практика правят всичко възможно това да не се случи ! А и българската толерантност трябва да има граници ! Стига с тия дипломатически увъртания ! Няма по-ползотворен метод за решаване на междудържавните отношения от откритото и честно назоваване на проблемите ! А проблемите в политическото поведение на Белград и на контролираното от него Скопие са очеизвадни ! И Брюксел трябва да бъде наясно каква е истината ! За първи път български президент изразява по тази тема ясно правилната и достойна българска позиция, за което може да бъде поздравен, още повече че самият той е потомствен македонски българин !
3
11
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв ден на Европа?9-ти май е денят на победата над фашистка Германия.Кой точно я победи на всички здравомислещи хора е ясно.Съветския съюз даде 22 милиона жертви, войските му разбиха огромни и много добре въоръжени немски армии и стигнаха от Москва до Берлин.Това е историческата истина и никакви други манипулации не могат да я променят.А с тези предатели македонците няма какво да празнуваме заедно.За отношенията с тях трябва да вземем пример от Гърция.
2
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
скрии се жалък помашки плъх
1
45
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-сетне "екипа" на Плюнката напипа една тема, която е популистка и би му вдиднала леко рейтинга.