Само по делата, а не по писмата ще съдим за Македония!

Плевнелиев: Не става дума да честваме заедно 9 май, а например Гоце Делчев
Обновена: 1 ное 2012 14:56 | 1 ное 2012 14:24, Елка Василева
105
Само по делата, а не по писмата ще съдим за Македония!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters

Само по делата, а не по писмата ще съдим. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод предложението на македонския президент Георге Иванов за три дати, които България и Македония да празнуват заедно.

Македонският държавен глава е предложил в писмо до нашия президент съвместно да честваме Деня на Европа, деня, когато Македония беше призната от България или деня на установяване на дипломатически отношения между двете държави.

„Прочетох писмото на македонския президент. Аз, с моите вчерашни думи, мисля, че вече отговорих на това, което получих като послание от Македония“, каза Плевнелиев.

Още по темата

На срещата си вчера с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле президентът Плевнелиев заяви категорична позиция, че е крайно време управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти. Той допълни, че отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и да съхраним историята такава, каквато е.

Коментирайки идеята на Скопие, Плевнелиев днес посочи, че предложението от Македония към България - да честваме заедно 9 май – Деня на Европа – „е много далече от това, което ние си представяме за честване на общи дати и това историята да остане на историците“.

"Не просто само една или две дати, още повече дати, които са общоевропейски и отдавна признати. А истински, конкретни, между двете страни, добре работещи предложения за съвместно честване на дати. Защо не Гоце Делчев?”, заяви Росен Плевнелиев.

Той коментира, че писмата и идеите за работни групи, които в момента валят от Македония, са едно, но това, което е важно, са резултати, реформи и действия в интерес на добросъседството. Очаквам това да се случи, няма да се случи от днес за утре и зависи от властите в Скопие, каза българският държавен глава. Той отново изтъкна, че България е отворена за сътрудничество и това е декларирано много пъти.

„Лично аз още в началото на моя мандат заявих категорично – по делата ще ви съдим. И нека да запомнят именно това много силно послание. Само по делата, а не по писмата ще ги съдим. Дела за добросъседство”, заяви Плевнелиев.

Като посочи, че в следващите седмици българските и македонските власти ще търсят решение, президентът Плевнелиев отбеляза предложението на еврокомисаря по разширяването министрите на външните работи на България и на Македония да сложат всички проблеми и идеи на масата.

Предложението на комисаря е добро, очаквам то да се случи и след това да видим какво ще правим заедно - не просто да определяме една или две дати, още повече дати, които са общоевропейски и отдавна признати, а истински, конкретни, добре работещи предложения за съвместно честване на дати между двете страни, каза президентът Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що тъй жално хленчите бе макета? Различни сме били , не знам какво сме били . .. Ами щом казвате - различни сме . Ние ви подаваме ръка , вие плюете в нея ! Хубаво , ще мине време ,ще ви дойде акълът. Вие ни мразите , както у нас някой мразят турците - като правило. Светът обаче вече е друг. Враговете са други. И приятелите са други.Времето ще покаже и едните и другите.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не е зле да се направи един общ геи парад с участието на всички политици от двете държави.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Дедо ВанеДедо Ване, някои неща които си казал са верни, други не. Историята е много важно да се помни и да се знае. но има една по-важна поговорка:Който не гледа в историята е сляп с едното око. Който гледа само в нея е сляп и с двете...
33
1
 
12
 
! Отговори
Дедо Вене До Орце преди 11 години
Са ти или си много *** или си абсолютно продажен и не много умен.Пишеш на латиница, използваш думи и изрази от българските говори и се правиш на македонец.С тебе явно не може да се разговаря. Като те чета се сещам за едно ***, което попитах как е влак на ***, а то ми отговори: "Е, па влак е *** дума!"
32
11
 
5
 
! Отговори
Драйфа ми се преди 11 години
Като видя тоз женски полов орган и ................
31
15
 
4
 
! Отговори
Абе аз да питам преди 11 години
Плевналиев, да обясниш на хората, де е Македония! Ти Росенчо, ги омеша Полша и Чехия, ама те далече.Пък и тогава еуфорията беше голяма / мама им ***, толкоз кебапчета им дадохме да плюскат, могат ли ни издъни?/, че мааалко ги сбърка не е болка за умиралка.Та тъй де, Македония с кои страни граничи: България беше май едната, Австралия ли беше другата или Австрия? Сигурен си че не е САЩ. Те са твои.Помисли си ?
30
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доживяхме един *** да се кара на македонците. Верно цирк!
29
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не че няма проблеми с Македония, ама в момента Герб се стремят там да насочат народното недоволство което ги помита навсякъде за безхаберната им вътрешна политика!
28
2
 
6
 
! Отговори
Дедо Ване до Стефан преди 11 години
Стефане, нещо не си разбрал. Не нашият Плевнелиев, а ващиот орге го сака заедничкото славее на някои празници.Айде, чети по внимателно и не говори като истински Мак*******лайн*.А към българите, които не са от прочутия клан Мак*******лайн*, не говорете тъпотии и не се оставяйте да бъдете заблудени. Нека да помогнем на хората да разберат първо нас, а после и за себе си.Помогнете им да изберат българското. Митьо Пайнера вече го парви години наред.
27
2
 
14
 
! Отговори
пак ли тези преди 11 години
Орце и Стефче, гордите комити, най не сте комити ами *** сърбо/комунистически ***
26
0
 
7
 
! Отговори
ТЕЖЪК преди 11 години
тези могат да си оправят отношенията само да им дадеем разрешение да се присъединят и след това пак ще се заяждат
25
2
 
14
 
! Отговори
до Стефан 32 преди 11 години
Я, Стефчо! Какъв е този диалект, чедо? Защо говориш така на своя президент? Заблудено дете, да не си ходил на село някъде? Баба ми говори така, от Тракийско е тя....
24
8
 
4
 
! Отговори
orce преди 11 години
Sepak ima megu nas dosta razlika.Pustija vi samo eden predlog a vie site kako papagali grakate demek nisto ne popustate.Koj ve *** be glupaci vo celata taa zbrka sto ja napravivte samo ni pravite reklama,a na vas vi pada zavesata za da vi se vidi grdoto lice.A za BORISOV svaka cast covekot e fraer a Plevneliev moze da bide samo dobar sef na minimarket,a za diplomatija aber si nema.Gosp.PREDSEDATEL ovaa bitka protiv MAKEDONIJA ja gubis,i sigurno ti se smeat Kostov ,Stojanov ,pIRINSKI ne si ti za
23
17
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 11 години
Плевнелиев, малце си задоцнил за заедничко славее на празниците за кои имаме заедничка историа. Президент на држава треба да биде одмерен и да знае што збори и што прави. На пример, Траковски и Прванов во 2003 се поклонуваа заедно и пред Гоце и пред Сандански и во Македониа и во Бугариа, ама беа ПРЕЗИДЕНТИ, а не споредни актери како што си ти Плевнелив. Со тебе може само општ празник да се слави, ама мислам дека подобро е е да си славиш сам, разни европески празници, Gay парада и сл.
22
0
 
11
 
! Отговори
Дедо Ване преди 11 години
Много интересно! Тц, тц, тц!Твърда позиция, малииий!Много готино звучи като го прочетеш отначало. Направо ме прави горд, че съм българин!Уважаеми, съфорумници, моля ви, прочетете написаното от мен по-долу. Не претендирам да съм много умен, ама годините четене и мислене по македонският въпрос, както и общуването с българи от всички български части на полуострова ме доведоха до следните размисли по въпроса:Абе, аланкоолу, кой ни е виновен на нас българите, че си даваме г_за за щяло и нещяло и бяхме забравили за Македония и хората там в продължение на почти един век? Ние самите спомогнахме за днешното състояние на нещата. Най-напред с това, че разрешихме отвратителната политика на първия Кобург, дошъл в България. Той напълно пренебрегна българските интереси и остави гръцките и сръбските войски да се разполагат необезпокоявани в южна Тракия и цяла Македония, като единствената му цел бе да развее *** на Цариградския престол. А преди това негласно подкрепяше братоубийствените войни между българите, работещи за освобождението на Македония.След краха на Третия райх пък, за да избегнем още по-тежки последици от отново Кобургското решение за участие във Втората световна, се обърнахме много наведени с глава на Югозапад и се хванахме на благословената по това време от Сталин политика на Тито. Той бе почерпил идеи от една книжка на Кръсте Мисирков, българин от с. Постол, Ениджевардаско, отхвърлен от предишната сръбска власт и намерил убежище и последен дом в България. (Едно отклонение чудя се как още не е хрумнало на днешните управници на БЮРМ да предложат на ръководителите на църквата на тази страна да канонизират този беден човечец за пръв съвременен мъченик на тяхната църква и да му намерят и пренесат мощите в БЮРМ. Казвам съвременен мъченик, защото в БЮРМската църква се е загнездило разбирането, че първата жена, която освен че приела св. апостол Павел в дома си, но и последвала неговото учение, т. е. станала първата християнка в Европа, е в действителност македонка по произход.)За съжаление хитрата идея да се отворят границите между всички балкански страни по егидата на СССР не намери реализация, Сталин заподозря двойна игра, не допусна по-голяма федерация и българските представители като Венко Марковски не успяха да прокарат идеите си. В резултат т. нар. македонски книжовен език бе отдалечен максимално от българския, а българин стана *** дума в ЮР Македония. Границите се затвориха много здраво, комуникациите между българите от едната и другата страна бяха сведени до абсолютния минимум. На българите в България ни набиваха в главите недоказаната теория за произхода на нацията ни. Сръбските пропагандатори взеха от там идеята за тюркския произход и успешно я насадиха в съвременната историска наука в БЮРМ. Освен тази *** идея, всекидневно набиваха в главите на българските деца от другата страна на границата преиначени легенди за героичната борба на макенскиот народ против бугарските окупатори между 1942 и 1944 год. Разбира се, това не правеше абсолютно никакво впечатление на българските властници.Дойде демокрацията. Президентът Желев пръв призна новоотделилата се от СФРЮ република Македония за държава. Но всичко остана до тук. Българите в България се заядохме с езика на братята ни оттатък, без да отчетем, че с този език са възпитани всички поколения от 1945 година насам. И изобщо не се събразихме с определението на лингвиста Макс Вайнрайх, според който всеки език е диалект с армия и флот, ами дори подарихме на армията на БЮРМ танкове.Това в кръга на шегата разбира се. Те, българите в Македония, си имаха вече управление и управници, които да го осъществяват. Ние не започнахме да работим по въпроса с управниците им, нито се опитахме да популяризираме общото в историята и културата. Напротив. Тръгнахме да доказваме, което и сега се опитваме да правим, че те оттатък не са това което са, ами са това, което ние сме. Да, ама не. Ние ги бяхме забравили толкова години и те се оправяха както могат. А сега да плеснем с ръце и да се прегърнем, само че преди това се изкъпете и станете чисти българи.Е, не може да стане така просто. Трябва работа. Но не такава, каквато предлагат нашите политици. Най-лесно правиш мъченик някой, когато го малтретираш, нали?Да не се репчим, ами да работим както трябва. Като преди това анализираме кой какво прави по въпроса.Гърците спряха Македонските мераци за НАТО и въобще не признават името на държавата, но да знаете как хитро работят за заличаване на българщината в беломорска Македония. Допускат и не само го допускат, но и спомагат за културния и икономическия обмен между хората от Вардарска и Егейска Македония. И вече почти са внушили на живущите в Егейска Македония българи, че те са всъщност македонци. Все още са славянофонни елини (славофонус Елинес), но ги приеха за македонци почти толкова, колкото се стремят да ги изкарат управниците и на БЮРМ, но с тази разлика, че не признават държавата Македония, защото Ал. Мак. (издънка на рода МакЛайн) бил елин не само по възпитание.Спомнете си как се опитаха и все още се опитват да направят помашка нация и език. Даже речник бяха съставили.Е, в чий огън масло и в чий двигател гориво наливат президент Плевнелиев и неговите съветници, самите ние с нашето неприемане на съвременното статукво, както и съвременните БЮРМ политици?
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахах сега разбрахте ли какви *** са фиромците воглаве с президента им !на ясни и конструктивни предложения -отговарят със Соломоновски решения ...ами защо да не честваме заедно и деня кога Аполо 11 кацна на Луната ?? Или първи март ,първи април ,8 март ....
20
1
 
7
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Що да затваряме границата?Борисов да покани Бериша , да демонстрира приятелски връзки с албанците и!!!Защо се натегнаха нещо.Видяха добри отношения, видяха свободно българско общество в Албания , дори и желанията им , там да бъде построен български университет.Какво им цепите на македонците?Те да му мислят.
19
0
 
12
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Ай стига бе! Роската започва да ми се издига в очите!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаме ли посолство в македония ? Призовани ли са посланниците да се оттеглят? Прекратени ли са дипломатическите отношения с македония? Призовани ли са българските граждани да напуснат македония ?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До стелтВторото подписване пак е от всички съюзници и е в 23:30 Българско време на 8 май. Кой им е крив на руснаците че това е 00:30 на 9 май местно време. По европейските календари си е 8 май