В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!

Бивш външен министър настоява Борисов и Плевнелиев да се извинят
Обновена: 9 ное 2012 14:41 | 9 ное 2012 10:27, Елка Василева
657
В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!
Македонската гвардия. Снимка: архив, Reuters

България трудно ще може да обясни пред ЕС позициите си, свързани с Македония, тъй като те съдържат скрити териториални и етнически претенции. Това твърди бившият македонски външен министър Слободан Чашуле пред македонската агенция Макфакс.

Чашуле предлага в духа на необходимостта от развитие на македонско-българските отношения президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да посетят Македония и пред Музея на Холокоста в Скопие да се извинят за престъпленията на територията на Македония по време на фашистката окупация, както до ден-днешен наричат българското управление във Вардарска Македония през 1941-1944 г.

„Още на времето предупреждавах, че към гръцките блокади ще се присъединят и български и това не ме изненадва. Тази тенденция се наблюдава отдавна. Българската държава обаче по-трудно ще артикулира българската блокада, защото за разлика от гръцкия проблем с нашето име тук се крият претенции както териториални, така и етнически“, заявява Чашуле.

Още по темата

„Такова нещо е трудно приемливо за ЕС, особено когато българите по един според мен странен и малко неумел начин искат да представят тази своя позиция като протест срещу фашизма, какъвто са имали по време на Втората световна война, което за Европа е абсурдно и абсолютно неприемливо“, убедено казва бившият външен министър.

„Във връзка с тезите на премиера Бойко Борисов, че Германия вече не отваря този въпрос за фашизма, а защо сега ние го отваряме, трябва да си спомни господин премиерът, при цялото ми уважение, че Вили Бранд отиде в Аушвиц и се извини от името на германската нация на евреите. Така че мога спокойно да кажа, че президентът Плевнелиев заедно с премиера Борисов са добре дошли в Македония, пред Музея на Холокоста да се извинят и след това да отидат до село Ваташа (през 1943 година българска военна част разстрелва 12 млади комунисти – бел.ред.) и да се извинят за това престъпление, едно от много спрямо македонския народ по време на фашистката окупация“, иска Чашуле.

„Тогава ще можем да говорим за европейска България, с която ще се постараем да честваме празници заедно, да проучваме историята, да разграничаваме подробностите, от отделното да направим общо и обратното. Всичко останало е ирационална позиция, която няма да мине в ЕС“, казва Чашуле.

В заплахите от официална София Чашуле не разпознава реална основа, а игра за вътрешна употреба според него, пише македонската агенция.

„Как ще наложат вето заради това, че Македония е направила филм за фашизма, фашистката окупация и погрома? Как ще наложат вето на Македония за това, че крадяла българската история? Първо, те трябва да дефинират кражбата на история и второ, ние в нито един момент не отричаме, че в рамките на Османската империя сме били заедно, в рамките на Византийската империя сме били заедно, имали сме държави, които са били и общи, и отделни“, настоява Чашуле.

„И естествено, как ще обясним на Европа, че повече от 1000 години преди Френската революция по тези земи е имало нации, които са били български. Нацията е феномен на буржоазната държава и всякакво търсене на нация в миналото, както те правят, за да ни оспорват нас, е най-малкото смешно. И това няма да мине в Брюксел. Това обаче е добра игра за вътрешна българска употреба“, твърди Чашуле, който вероятно обърква понятията „народ“ и „нация“.

В края на миналия месец България в лицето на президента Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов заявиха по-категорична българска позиция спрямо Македония. Държавният глава каза, че е крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания. Плевнелиев посочи още, че „не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България“. През декември Македония, която е страна кандидат за член на ЕС от 2005 г., очаква дали ще получи дата за започване на преговори за присъединяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


657
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
1
 
5
 
! Отговори
От 459 преди 11 години
Елица и Стоян - Вода youtube/watch?v=QmDVjGawebw Айде сега античките макета да ми покажат клип от ютуб, в който същата песен се обявява като македонска , с македонски корени;) А Български Народни Песни - Кара Кольо youtube/watch?v=YWURNfTQdP4 и това ли не е тракийска песен, а македонска;)
407
1
 
4
 
! Отговори
древен преди 11 години
абе, тая хубавата елена не е ли извънбрачно дете на александър макидонски. И Троя , когато изгаря жителите бягат на мачу пикчу и се прекръстват на Маи, но испанците ги разбират какви са върти опашки и им открадват календара, ама не целия, щото показва само до 21.12.2012
406
1
 
13
 
! Отговори
логика преди 11 години
кирил и методи са македонци, колкото O' Bama е ирландец
405
2
 
8
 
! Отговори
До 440 преди 11 години
Българите сме откраднали вашите песни? Я кажи и това ли ви откраднахме;) The Mystery of Bulgarian Voices получават Грами youtube/watch?v=mrcgDhpS3uo "Полегнала е Тодора " и "Ерген деда' в обработка на Красимир Кюркчийски били македонски, а ;) Като взема една неокастрена дряновица, че като ви подкарам всички по ред на номерата, много бързо ще лъсне истината за вас:) И тази песен ли е "македонска", а - с шопското "тресене" на гласа и звукоизвличането;) youtube/watch?v=QmDVjGawebw
404
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До предложеиеА защо не, МакЛайн?
403
2
 
11
 
! Отговори
предложеие преди 11 години
Най приемливо е да се нарича McДония. Така ще национализират макдоналдс
402
0
 
9
 
! Отговори
политич преди 11 години
химна на нова македония е,, *** *** няма,,
401
2
 
9
 
! Отговори
питанка преди 11 години
как може да се нарече държавата, на която жителите са палячовци.
400
1
 
11
 
! Отговори
хисторик преди 11 години
ало макидонцити. сега гърция е слаба, обявете и война и те сами ще се пресъединят към вас. ще си спомнят славните времена при александър и гръската история е по богата. може нея да си откраднете, тя е по грандоманска и ще ви тича повече
399
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До незнаещНе, но е вярно друго, че Александър Македонски е грък и всички исторически писания намерени от неговото време са на гръцки. Как от гръцки научиха македонски, науката е безсилна да докаже, но едно е ясно, че от Гърция могат да получат едно "оля меса"(в превод "всичко вътре").
398
2
 
7
 
! Отговори
До 443 преди 11 години
Бре, Кирил и Методий били ваши просветители?! За мен вие сте доказано луди, т.е. невменяеми. Българите сме нормални хора и към лицата с психични заболявания проявяваме снизхождение, дори когато прокуратурата ги настанява принудително в лечебните заведения.Останете си във вашата психиатрия, наречена БРЮМ и не се опитвайте да контактувате с нормални хора- не става:) НЕ КРАДЕТЕ ИСТОРИЯТА И КУЛТУРАТА НИ!
397
0
 
2
 
! Отговори
незнаещ преди 11 години
верно ли македонците са пратени на заточение баски
396
2
 
7
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Да припомним на всички, които са забравили: - Какво е македонскиот язик?- Български език написан на срабска пишеща машина.
395
0
 
1
 
! Отговори
ко40 от вардару преди 11 години
българите не ги обичам, щото така казаха от београду. но най си тача гърците, че ако не са били те да имат четмо и писмо да опишат на александър дивотиите, никой нямаше да е чувал за нас от поне 2000 иляди години
394
2
 
9
 
! Отговори
сълкъм преди 11 години
кога е имало държава македония. 300 години преди христа. как ги прескочихте 2300 години бе, *** ***. къде сте били 2300 години, че през 1990 година викнахте, че ви има у свету. ненормалници
393
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 11 години
До Анонимен, "вашите" просветители в гроба ще се обърнат горките като видят какви ги пишеш на сръбска шльокавица. Минали сте вие покрай писмото ни и културата ама нейсе нищо не сте прихванали нещастници........
392
1
 
13
 
! Отговори
БГ преди 11 години
До АнонименАбе, античка ***, като съм ти откраднал писменоста, да не би случайно да съм ти взел и клавиатурата за да пишеш на латиница. Щом дебелата ти тиква казва на човек от Благоевград татарин, явно нещата при вас, скъпи братя, са приели изменения с които трябва да се занимава психиатрията във вселенски мащаб.
391
1
 
8
 
! Отговори
сълкъм преди 11 години
боли ме щъркела какъв искаш да си. ако искаш цяло съзвездие си кръстете македония. 2 милиона уруфляка с големи претенции . скоро 10 милиарда жители на земята и един квартал в шанхай ще бъде колкото македония, претенции. Нова македония вие е точно името. И римска империя е имало, но такава държава няма, и османска и т.н Сега всички слушат меркел. И някакъв дрислъо като теб знае кой с кого има връзка. абе вие броите ли се за славяни у македоска околия или сте *** от албанци и гърци
390
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
Ей FICO ли си или FUCKEN ама и вие без езици останахте да лижете *** на сърбите и руснаците и скоро няма да спрете.Така сте се запенили от злоба че скоро ще се удавите в собствените си лиги! Каквито щете ни наричайте ама ние СМЕ в Европа и сме си го заслужили а вие още дълго ще подсмърчате на вратата щот ви управляват СЪРБИИИ!!!!!!!!!!!
389
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БГ,gubre tatarsko duri i pisuvate na pismoto na nasite prosvetiteli,nemate nisto vase sve vie ukradeno pismoto,kulturata,vasi se samo *** po evropskite uluci.koga ke viis *** na ulica site znaat deka e bugarka,e toa ste vie vo ocite na evropa,*** i lopovi na koli