Борисов към Македония: За нашата добрина ни изкарахте хитлеристи!

"В Кирил и Методий ли се мешаме? Не се мешаме никъде"
Обновена: 8 юни 2012 19:37 | 8 юни 2012 16:28, Елка Василева
823
Борисов към Македония: За нашата добрина ни изкарахте хитлеристи!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов сложи на място журналисти от Македония, според които България "се меша" в спора за името между Македония и Гърция и които го попитаха дали страната ни е антилобист на пътя на Македония към НАТО и ЕС.

Повод стана заявеното от Борисов по-рано, че България не може да приеме име на Македония, съдържащо географско понятие, като например Северна Македония, тъй като може да има проблеми след това с териториални претенции.

"Когато има думичката "Северна" Македония и като знаем как обичат да коментират подобни теми, впоследствие могат да кажат, че Благоевград е техен. Аз не се меся в работата на други държави. Как ще се казва Македония, това си е тяхно суверенно право, заяви Борисов.

Още по темата

На последвалия въпрос на македонски журналист обаче защо България се намесва в спора за името между Гърция и Македония, Борисов отговори:

"Ние не се "мешаме" в никой спор. Ние се "мешаме", само когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми. Тогава "се мешаме", каза премиерът Борисов. Той има предвид филма "Трето полувреме", с който се внушава, че българите са наследници на кръвожадни фашисти и в който знамето със свастиката и българският национален трибагреник са наредени един до друг.

"България никога не е имала на знамето си пречупен кръст. България никога не е правила нещо срещу Македония - ние първи ви признахме, ние сме били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите – и сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България. И до този момент ние си мълчим – в кое се "мешаме", попита премиерът.

"В цар Самуил ли се мешаме, в Кирил и Методий ли се мешаме, като гоните нашите посланици от паметниците ли се мешаме? Не се мешаме никъде", каза премиерът.

"Искаме да сме братя, да се уважаваме и да се почитаме с Македония. Да правим пътища, да правим жп линии и да си развиваме инфраструктурата", каза Борисов.

Последва обаче друг въпрос на македонски журналист защо България празнува едни и същи празници с тях.

"Не знам защо вместо да си гледате европейската интеграция непрекъснато се задават такива въпроси. Може да празнуваме всякакви празници – те са си наши. Ние сме съседи, но хитлеристи не сме. Ние сме си спасили българските евреи, за което и цар Борис си е понесъл личната жертва. Откъде накъде - непрекъснато ще ни вкарвате в тази тема.

Продължавате да чоплите в тази посока. За нашата добрина, за нашето добросъседство, за нашата подкрепа – ни изкарахте хитлеристи. Не е така. Оставете историците да се занимават с историята, вие се занимавайте с финансовата дисциплина, с инфраструктурата, с екологията, с пътищата. Дай с това да се занимаваме премиерите, а историците да ходят и да се разправят по другите теми; да се "мешат", както вие казвате", посочи Борисов.

Запитан от македонски журналисти кога ще посети Македония, Борисов отговори: "Когато ме поканят".

Той обясни, че македонският премиер беше на посещение у нас, другата седмица ще пристигне премиерът на Косово Хашим Тачи, преди това на посещение са били сръбският президент Борис Тадич и хърватският премиер Ядранка Косор.

"Моля ви се, спрете да създавате такива интриги. Имаме да решаваме важни задачи на Балканите", заключи Борисов.

По-рано днес медиите в Македония извадиха гръмки заглавия по повод заявеното от премиера, че за България е неприемливо име на Македония, което да съдържа географско определение.

Борисов изплашен македонците да не окупират България!

Борисов изплашен – македонците ще поискат Благоевград!

Това гласят заглавия на македонския "Денешен весник" и на македонската телевизия 24 Вести.

И България има своя визия за това как трябва да бъде разрешен спорът за името между Македония и Гърция, отбелязва пък многозначително на сайта си македонският вестник "Дневник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


823
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
517
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е :"храни куче да те лае."
516
1
 
3
 
! Отговори
MIMI преди 11 години
bravo na boiko
515
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Pri ZAR FERDUNAND Oste 1910 g. ZARSTVO BALGARIA e Bilo na 10 Masto. V Sveta I na 8 Masto V Evrooa Pi Standart...Sled Vsichki Voini,koito ZARSTVO BALGARIA vodi Za Nazionalno Obedinenie,vapreki Neuspehite,pri Zar Ferdinand Zarstvo Balgaria Se UGOLEMAVA s 2000-3000 kvadratni kilometra...Glavnia GEROi da Vazvelichaete.Tozi koito stalin OTROVI chrez 'balgarsski' ssavetski republikansski agent...Vsichki Isstinsski Balgari Zastitavat ZARSTVO BAlGARIA I TARNOVSSKATA KONSSTITUZZIA,,,Zar Boris III I Zarstvo Balgaria Spasiha Balgarskite Podannizzi s IUdeisko-Balgarski proizhod...IUdeite Trabva da Izdignat Pametnik na ZAR BORIS III po-GOLAM ot Erussalimsskia HRAM...Zasto se Sramite da Spomenete IMETO na Velikia Balgarin I Balgarsski ZAR.Koito LICHNO SPASSI Balgarsskite Podannizzi s Balgarssko-IUdeisski IMENA-ZAR BORIS III...
514
13
 
2
 
! Отговори
попалексов-лдп преди 11 години
В Свободна зона в ТV+ Георги Коритаров с въпрос за Иво Андрич подложи динена *** на премиера Бойко Борисов и го подигра за неговата ниска обща култура. По лошото е, че му подложи динена *** и за името на Република Македония и го подведе да направи антинационални, антибългарски, про гръцко-сръбски изявления. Премиерът се отрече от признаването на Р Македония с конституционното и име, единственото свестно нещо, което България направи през последните 50 години по адрес на Македония и в защита на националните интереси на България. България се нареди до отколешните си приятели Гърция и Сърбия срещу Македония, сиреч срещу себе си. България предава отново Македония в услуга на гръцки и сръбски политики на Балканите, които естествено са антибългарски. Абсурдът е, че след време ще и потърси сметка /на Македония/ за собственото си поведение. Премиерът на България унизи България.Понекога е срамно, ако не те е срам че си българин.
513
5
 
3
 
! Отговори
tatjana преди 11 години
История на Република Македония това са кратки данни за Македония, като историческа област и в частност за днешната Република Македония, чиято история като самостоятелно формирование може да бъде проследена едва от 1944 г.Начало на създаването на македонска нация:2 август 1944 година АСНОМ провъзгласява образуването на "Демократична федерална Македония", която влиза в състава на СФРЮ като една от шестте републики.През май 1945 година завършват езиковите комисии на АСНОМ, на които е изобретен и стандартизиран македонския литературен език, посредством въвеждането на македонска азбука и македонски правопис.Между 1944 - 1991 година се проявява силен Политически терор в Социалистическа република Македония, при който по официални данни на Република Македония са убити или безследно изчезнали над 23 000 души.
512
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Позиция е да каже,че цар Самуил,Климент Охридски,Гоце Делчев,Даме Груев и т.н. са българи.Позиция е да сложи ултиматум да се спре с фалшификациите на българската история.Неам против,който иска да е мак'донец,но да си пишат истинската история след 1944 година.
511
3
 
25
 
! Отговори
mercy преди 11 години
Тия са на 1 шамар живот, а се репчат, когато им дадохме безвъзмездно една камара танкове не ревяха, *** им с ***. Все сме им трън в очите, а постоянно се натискат за българско гражданство.
510
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BRAVO BATE BOIKO !!!
509
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
v makedonia da napraviat referendym s glasyvane ,za vlizaneto na tazi provincia v predelite na balgaria i vaprosa e reshen.koi dava makedonia na sarbia rysia ,a koi vrashta teritoriite na balgaria xitler koito vinagi sa bili balgarski.
508
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
плачи за душите ви които не виждат господа а дявола.пожелавам ви само едно да прогледните .
507
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 11 години
та държавата ви не разбра ли ние не злобем по вас не сте виновни вие и затова искаме да ви дадем шанса да се развивате .най лесно да ви направим лошо затова ви казхме даите да строим пътища и железници и т.н -нямаме против да влезете в нато и Ес искаме да сте цяла държава но вие пак омраза -сърдете се на Гърция и Сърбия бе ако щете и на турция те ви е........... майката в миналото .защо тачите нашете герои и говорите езика ни и пеете песните ни като ни мразите -тово доказва едно че господ
506
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е струвала .църква чудо .господ прави само чудеса за българите не разбрахте ли и колкото и да рушете нашете светини и вие и гърци и сърби -чудото пак ще случи защото исус винаги ще обича българия и Българския народ защотото е страдал за истината илюбовта както и исус е страдал за греховете ни.така че ида умрем ще умрем с борба и победа над злото.
505
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 11 години
македония са *** с омразата си към нас е насадена от гърци и сърби които винаги са работили против нас.България има кирил и методи които са работили за България и България да има език -господ ни е дал това чудо .чудо ни дал и господ самостоятелна църква която скоро ще се вазтонови изцуяло в Турция -може да отидите и да видите кадето Кирил и методи са колиничили пред младенеца -църквата свети Стефан -отидете и вижте подписа на Битолския свещеник дето се подписал 1000000 златни лева е
504
15
 
5
 
! Отговори
Пчелата от мед не бя преди 11 години
Ако искаме Македония да ни обича и уважава, първо ние трябва да уважаваме самите себе си. А как да стане това след като сме корумпирана държава, имаме слаба икономика, политиците ни са гола вода. Властващите са се обогатили чрез незаконна приватизация и непрекъснато повтаряща се антибългарска политика. Те българите масово бягат от страната, пък какво да говорим за македонци, помаци, български турци. Така, че Бойко изобщо да не се прави на разсърден.
503
12
 
2
 
! Отговори
попалексов-лдп преди 11 години
В Свободна зона в ТV+ Георги Коритаров с въпрос за Иво Андрич подложи динена *** на премиера Бойко Борисов и го подигра за неговата ниска обща култура. По лошото е, че му подложи динена *** и за името на Република Македония и го подведе да направи антинационални, антибългарски, про гръцко-сръбски изявления. Премиерът се отрече от признаването на Р Македония с конституционното и име, единственото свестно нещо, което България направи през последните 50 години по адрес на Македония и в защита на националните интереси на България. България се нареди до отколешните си приятели Гърция и Сърбия срещу Македония, сиреч срещу себе си. България предава отново Македония в услуга на гръцки и сръбски политики на Балканите, които естествено са антибългарски. Абсурдът е, че след време ще и потърси сметка /на Македония/ за собственото си поведение. Премиерът на България унизи България.Понекога е срамно, ако не те е срам че си българин.
502
5
 
48
 
! Отговори
СИТ преди 11 години
Най-после един български премиер да заеме българска позиция!
501
3
 
26
 
! Отговори
lalal преди 11 години
тези макета много комплексирани, миличките.......
500
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с албанците като съсед много ще се разбираме дано най после да строим линии и да се развиваме двете държави.
499
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сърбите загубиха един силен саюзник България сега и албанците на главите да им играят няма братя .руснаците помогнаха ли ви за косово не- покрай македонците намразих и сърбите защотото знам че те ги правят тея неща против България и филми.так че да се трепят Сърби и албанци и титовите за нас ще е 6 .
498
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до турция защото ги е страх България да не реши да си върни осемте дяла от гърция сърбия македония турция .голяма България страх на Балканите дай боже -може би фантазия а може би не само господ знае.