Само по делата, а не по писмата ще съдим за Македония!

Плевнелиев: Не става дума да честваме заедно 9 май, а например Гоце Делчев
Обновена: 1 ное 2012 14:56 | 1 ное 2012 14:24, Елка Василева
105
Само по делата, а не по писмата ще съдим за Македония!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters

Само по делата, а не по писмата ще съдим. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод предложението на македонския президент Георге Иванов за три дати, които България и Македония да празнуват заедно.

Македонският държавен глава е предложил в писмо до нашия президент съвместно да честваме Деня на Европа, деня, когато Македония беше призната от България или деня на установяване на дипломатически отношения между двете държави.

„Прочетох писмото на македонския президент. Аз, с моите вчерашни думи, мисля, че вече отговорих на това, което получих като послание от Македония“, каза Плевнелиев.

Още по темата

На срещата си вчера с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле президентът Плевнелиев заяви категорична позиция, че е крайно време управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти. Той допълни, че отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и да съхраним историята такава, каквато е.

Коментирайки идеята на Скопие, Плевнелиев днес посочи, че предложението от Македония към България - да честваме заедно 9 май – Деня на Европа – „е много далече от това, което ние си представяме за честване на общи дати и това историята да остане на историците“.

"Не просто само една или две дати, още повече дати, които са общоевропейски и отдавна признати. А истински, конкретни, между двете страни, добре работещи предложения за съвместно честване на дати. Защо не Гоце Делчев?”, заяви Росен Плевнелиев.

Той коментира, че писмата и идеите за работни групи, които в момента валят от Македония, са едно, но това, което е важно, са резултати, реформи и действия в интерес на добросъседството. Очаквам това да се случи, няма да се случи от днес за утре и зависи от властите в Скопие, каза българският държавен глава. Той отново изтъкна, че България е отворена за сътрудничество и това е декларирано много пъти.

„Лично аз още в началото на моя мандат заявих категорично – по делата ще ви съдим. И нека да запомнят именно това много силно послание. Само по делата, а не по писмата ще ги съдим. Дела за добросъседство”, заяви Плевнелиев.

Като посочи, че в следващите седмици българските и македонските власти ще търсят решение, президентът Плевнелиев отбеляза предложението на еврокомисаря по разширяването министрите на външните работи на България и на Македония да сложат всички проблеми и идеи на масата.

Предложението на комисаря е добро, очаквам то да се случи и след това да видим какво ще правим заедно - не просто да определяме една или две дати, още повече дати, които са общоевропейски и отдавна признати, а истински, конкретни, добре работещи предложения за съвместно честване на дати между двете страни, каза президентът Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вън от Македония фалшивите македонци!!!Македония на истинските македонци(българи)!!!Майка Македония и отечесво България!!!
75
0
 
4
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Ще спре ли България приемането на Македония в Европейския съюз, защото изтъкнатите причини и за слепците вече е ясно, че са прикритие за предателството на българските политици по отношение на Македония, по отношение на България. Резултатът от сегашната политиката на България спрямо Македония ще е многопосочен: 1. Сърбия посредник между Атина и Скопие за името- Сърбия се връща на бял кон като фактор в Македония, като фактор на Балканите. Братска, приятелска Сърбия /на Македония/ помогнала и съдействала на Македония срещу досега непреодолимата пречка Гърция. 2. След като Гърция отстъпи под някаква форма благодарение на спасителката Сърбия, негативизмът в Македония срещу нея ще намалее и отношението към нея ще върви в положителна посока. 3. България - вместо като горд, достоен, пълноправен член на ЕС да подкрепи признатата под конституционното име Република Македония, да подкрепи гражданите на Македония като свои сънародници, да неутрализира претенциите на банкрутирала икономически, социално и политически Гърция, България става слугиня в осъществяването на гръцките национални интереси за сметка на българските, България ще е държавата, принудена от ЕС, но като противник, неприятел, враг на Македония да се съгласи за преговори за нейното присъединяване. И след това били ни виновни гърците, сърбите, коминтерните, Белградите , Москвите... Но както е казал народът - каквото сам си направиш и господ не може да ти направи. Това, което ще остане за българския премиер и неговите външен министър и президент, впрегнали България да тегли банкрутиралата гръцка каруца, е удоволствието, че се самопредложиха Гърция да си избършат с тях посрания си ***.
74
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Точно така Плевнелиев и си дръж на думата мъжката.... Здрава ръка трябва, а не педераски изпълнения - твърда ръка за макетата за да знаят къде им е мястото
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един път наш държавник ще каже нещо на място , а Вие пак го плюете!
72
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Maketata sa българи и да им дават на сите български паспорти и така ще ги присъединим след 10 години!
71
3
 
16
 
! Отговори
Събудете се ! преди 11 години
Внимание ! Сърбия е започнала поредната си шовинистична война в Западните Балкани този път с политически оръжия. Опитва се на мястото на изгубеното Косово да присвои каквото може от Вардарска Македония. За целта с внедрената й в Скопие агентурна мрежа клати яко държавността на БЮРМ. Схемата е: чрез провокативно поведение със съседните държави-членки на ЕС и НАТО да изолира БЮРМ от Европа, а чрез подбуждане на албанския сепаратизъм вътре в БЮРМ, да я доведе до тотален разпад, прекрояване и присъединяване по-голямата част от територията й към Сърбия !
70
15
 
7
 
! Отговори
Добруджанец преди 11 години
Далече е от Мекедония. Но имам много приятели от Кавадарци, Битола, Прилеп. Обикновени хора. Никога не сме спорили.Ясно е, че коренът ни е един.Но ако този фалшив президентин продължава да се меши, ще ни скара.С мошеничество взе поста. Ами да, циганорите масово срещу 5 кебапчета гласуваха за този п-тьо.*** жалък, но нагаждач от класа.Я го питайте де е Чехия и де е Полша.И се пригответе да се попикаете от смях.
69
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И моя род е от областта Македония.Произхожда от Команич и Белотинци-Драмско.От рода ни е Иван Даскала-Копаран чауш,роден в Команич починал в Долно баня-България.Бог да прости дедите на всички българи,борили се за свободата на Македония и починали в Родината си-БЪЛГАРИЯ.
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аман бе хора, всяка вечер...макетата са свободни да ни мрязят и очернят всеки ден, ние пък сме свободни да не сме съгласни да са в ЕС. А ще стане това, което решат големите - те имат възможности за натиск.Айде лека вечер!П.С. и не се хващайте на кукичките на няколко самотни макета. П.С.2 Пра-родителите ми са участвали АКТИВНО в Илинденското въстание.
67
0
 
8
 
! Отговори
до мк форевър преди 11 години
ястреб, тичай подире орката, че опинците му се развързаха в сандевския марш
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МъКа, МъКа, МъКа,че върви си по пътя бре, орка. режи корена, пускай японския вентилатор, дай тон за преправена песен и ходом... стоп! не насам, кьорец - в другата посока! тука българско. и по-малко изопачавайте историята доде си издирвате античкия идентитет
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Плевенлиев,твърда ръка .
64
1
 
35
 
! Отговори
Евгени преди 11 години
За Плевнелиев в случая само адмирации!!! Истински президент! За македонците (даже и коректора го подчерта като грешна дума) чел съм задълбочено геополитика и история и съм се дивил защо тези хора се наричат така. Реших преди време да проверя и посетих доста македонски сайтове, там без изключение всеки коментар очакваше проверка преди да бъде публикуван и разбрах че те са под ботуша на властта която явно провежда политика не в изгода на поданиците! Такава цензура няма ни в Русия ни в Китай!!!
63
13
 
5
 
! Отговори
twin_peaks преди 11 години
Росен Плевнелиев пък се сети и той кога да се обажда! Вече една година е президент на тази държава - как пък не се сети да направи нещо, а сега е тръгнал като настъпан да се оправдава, аман вече от изпълненията на псевдо преизента.
62
3
 
21
 
! Отговори
патриот преди 11 години
До Стефан,Стефане , пак ти казвам и днес , чети бе човек , чети , обаче не в книгите написани на сръбска пишеща машина . Като не вярваш на българската история , чети западна и ще видиш истината . Цялата тази схема е измислена от гръцките фанариоти още през 19век , защото са виждали , че османската империя ще рухне , а най-многобройното население на Балканите са българите . Тогава измислят някакви други нации , първо така създават Румъния , после сърбите копират тази схема за Македония ,чети!
61
4
 
29
 
! Отговори
dan преди 11 години
До ORCE Абе нали Кирил и Методий бяха македонци? Що пишеш на латиница? Или и тая азбука е ваша? Много български вестници четеш. Май тайничко искаш да си българин? Трябва да побързаш,защото утре може да се събудиш албанец!!!
60
3
 
25
 
! Отговори
до ORCE преди 11 години
Като си македонец защо се разбираме ? Пра пра дядо ми е умрял в Балканската война за да даде свобода на тая пуста Македония. ВМРО какво е ? Македонско или Българско ?Живей си живота пии си ракията ...
59
7
 
10
 
! Отговори
Аря Монева преди 11 години
По делата ако започнем да съдим комсомолския син Плевнелевив не знам къде ще му излезе краят. Само чака какво ще му спуснат отгоре като нареждания, не си мърда пръста за нищо. За какво изобщо е решил да се занимава с политика
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-сетне съветниците на *** намериха темата, която ще вдигне рейтинга на тоя "демократично избран" ***. Има хляб в национализма в България, за съжаление той се използва само от популисти.
57
9
 
7
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Sakm nekoj da mi pomogne vo eden problem.STO E BOZIDAR DIMITROV// Vcera gi komentirase stavovite na Gosp.Plevneliev,potoa vo vasiot vesnik imase statija za zloupotreba na crkvite i manastirite,a denes vo IA FOKUS gi analizira stavovite na MK PRETSEDATELOT IVANOV.Jas kolku znam e istoricar vo NM na Sofija.Od kade sega da e politicki komentator so isklucitelna odgovornost za se sto e protiv mojata zemja.Ako e dojgeno da e glasnogovornik na BG politikata togas e mnogu zalno da ne kazam bedno.Ovoj