ЕС не определи дата за преговори с Македония

Министрите от ЕС се опитаха да окуражат Сърбия, Косово и Македония
Обновена: 12 дек 2012 14:47 | 12 дек 2012 09:18, Елка Василева
223
ЕС не определи дата за преговори с Македония
Снимка: Reuters

Македония отново не получи дата за начало на преговорите за присъединяването й към Европейския съюз. На приключилия снощи съвет на министрите на външните работи от Съюза беше взето решение въпросът да бъде разгледан едва през пролетта на следващата година и то при спазването на три условия, предаде БНТ. По време на съвета българският министър на външните работи е обявил декларация, в която са описани конкретните действия, които София иска Скопие да изпълни, за да получи възможност за продължаване на пътя към Европейския съюз.

Външните министри от Европейския съюз решиха следващата пролет Европейската комисия да обяви доклад за постигнатото от Македония в три области - реформите в страната, напредъка в развитието на двустранните отношения и постигането на напредък в спора за името с Гърция. След като се запознае с доклада, Европейският съвет ще вземе решение, с което да упълномощи Комисията да започне да изработва рамка за преговори с Македония и да започне предварителния преглед на законодателството в страната приоритетно в областите правосъдие и вътрешни работи, вътрешен ред и сигурност.

Министър Николай Младенов подчерта, че решението на Съвета означава, че въпросът с добросъседските отношения вече се превръща във въпрос на наблюдение от европейските институции и от страните членки.

България постави на Македония три условия, за да се съгласи с даване на дата за начало на преговорите - създаване на добросъседски отношения с подписването на споразумение, създаване на общи работни групи в ключови области, например икономическо сътрудничество и културно и историческо наследство, както и показването на решителност и добра воля за прилагането на постигнатите споразумения. Решението на външните министри означава, че няма да има развитие по темата и на съвета на лидерите от Европейския съюз в четвъртък и петък.

Министрите от ЕС се опитаха да окуражат Сърбия, Косово и Македония, които искат членство и асоцииране със Съюза, заявявайки, че блокът напролет ще обмисли започване на преговори за сближаване, ако бъдат извършени необходимите реформи, предаде от своя страна ДПА.

След срещата си вчера в Брюксел министрите заявиха, че Европейската комисия трябва да представи през пролетта доклад за напредъка на Белград, Прищина и Скопие "с оглед вземане на евентуално решение" за започване на преговори за членство със Сърбия и Македония и за споразумение за асоцииране с Косово.

Министрите обещаха да оценят докладите на ЕК преди 30 юни, когато ще е приключило следващото председателство на Съюза.

За Македония това обещание е "съществен пробив", след като години наред Гърция блокираше всякакъв напредък по въпроса заради спора за името на страната, каза комисарят по разширяването Щефан Фюле. Той изрази надежда, че становището по отношение на Македония ще се окаже "възможност" за уреждане на спора.

Австрийският държавен секретар Райнхолд Лопатка беше предупредил преди вчерашните разговори, че ЕС рискува да изгуби доверието към себе си по отношение на разширяването, ако държи Македония в очакване.

Сърбия и Косово бяха похвалени за подновените си двустранни преговори. Фюле нарече сръбското правителство "смело" и каза, че "този път няма разминаване между думи и дела". И двете страни бяха насърчени "да продължат и да активизират" усилията си за нормализиране на отношенията.

Сърбия иска да стане член на ЕС, а Косово се стреми да сключи споразумение за асоцииране, въпреки че пет от страните членки не признават Косово за независима държава, отбелязва ДПА.

На вчерашната среща в Брюксел бяха обсъдени и други страни, които искат за станат членки на ЕС. Очаква се, че догодина Хърватия ще стане 28-та членка на ЕС, но вчера министрите отбелязаха, че "все още има работа за вършене в няколко сфери", каза кипърският външен министър Ерато Козаку-Маркули, чиято страна председателства ЕС.

За Турция министрите казаха, че тя остава "ключов партньор" на Съюза, но със съжаление отбелязаха липсата на "съществен напредък за пълно изпълнение на политическите критерии" и за нормализиране на отношенията й с Кипър.

Босна бе порицана за липсата на напредък по европейската й програма и за използването в страната на "език, водещ до разединение". Черна гора и Исландия бяха окуражени да продължават по поетия път.

В Албания изборите догодина ще бъдат "решаващ тест за гладкото функциониране на демократичните институции", заявиха министрите и поискаха от ЕК да докладва, веднага щом бъде постигнат "необходимият напредък" за получаване на статут на кандидат.

Разширяването продължава да е от ключово значение за политиката на ЕС, заявиха министрите в общата си декларация, приета на срещата. Във време, в което ЕС се сблъсква с големи предизвикателства, процесът на разширяване продължава да укрепва мира, демокрацията и стабилността в Европа, се посочва в документа, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
30
 
! Отговори
до 138 преди 11 години
***, нали заради Македония именно през Първата и Втората Световни Войни сме на страната на Германия, че ДА БЪДЕМ ПРОТИВ ТИЯ, КОИТО СА Я ОКУПИРАЛИ. Кой преди 100 години е спорил, че там живеят само българи. Всички са го признавали.Не си е заслужавало безбройните жертви. И след една от тия войни моя прадядо е натоварил в каруцата каквото е могъл и е тръгнал за свободната част на РОДИНАТА.Заради вас губим Егейска Тракия, която никой не ни е оспорвал. Няма по-лошо от ПОСРЪБЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ.
131
1
 
28
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Влезте във ФИРОМ-ския онлан "Вечер" да гледате сеир :)))) Вият на умряло, че България им пречи, а те били хрисими и мили и сумиление говорят за Желю Желев. *** изобщо не се замислят, че всъщност в тях е причината да се стигне до тук! ***! Вийте сега на умряло като ви праснахме един шамар ***...същата ръка, която 20 години ви подавахме, а вие *** БЮРМАджийски хапехте! Кучета!
130
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
рез лето 6523 от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата Владичица, наша Богородица, и чрез застъпничеството на дванадесетте върховни апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение, и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври, в 20-ти ден, и се завърши в месец () в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (), а този в () разбит биде от цар Василий в годината 6522 от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото.
129
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Како и секогаш, Македониа е на прогресивната страна--------------Коя е тази прогресивна страна, бе, маке? Албанската уния ли?
128
1
 
17
 
! Отговори
drakata преди 11 години
До БЕЗРОДНИКА (138)Друже, интересно ми е как така спокойно гоеорите че сте народ, а пишете със сръбски букви, а! Да знаеш - дедо ти се е обърнал вече в гроба си! Обърнал се е защото не иска да ви гледа мекерета дол...и!
127
1
 
8
 
! Отговори
до138 преди 11 години
какво пише на битолския надпис беумнико
126
42
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие ТАТАРСКИТЕ ***, никогаш не знаеле како треба да се однесувате во впросот Македониа.Со насилничко, асимилаторско и негирачко однесувае вие пред 100 години, а потоа и пред 70 години а фрлиа Македониа во прегратките на Србиа. Вашатабескрано глупа и исфрустрирана политика останува и натаму на сцена.Но, да се потсетиме, вие Бугариа и бугарите избравте погрешна страна и во Балканските вони, и во Првата светска вона, и во Втората Светска Вона, и во поствоеното блоковско делее на Европа... *** и сега. Бугариа е на страната на фашистичката и нацистичка ЕУ алианса, на страната на банкротирана вештачка творба, на страната на лузерите. Како и секогаш, Македониа е на прогресивната страна.Имаше Република, кога сите соседи беа монархии.Беше 100% антифашистичка кога бугарите му го бацуваа курот / членот на Хитлер.Македониа беше со слободен патен и визен режим, кога Бугариа му го бацуваше газот на Сталин, а потоа на Хрушчов и Брежнев.***, и сега, по 100-ти пат исто.Од *** Татари, од вас народ не бидува.
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако погледнем безпристрасно, албанците имат право да искат да обединят отечеството си. Един народ е разделен в три държави - Албания, Косово и Македония. Оформя се и четвърта - Северна Гърция. Защото уж отидоха да работят, но се заселиха там и раждат по 5 - 10 деца. След 20 години тоя край ще е като западна Македония.
124
0
 
6
 
! Отговори
до BG-681 преди 11 години
През Ренесанса всеки европейски учен, открил нещо, е слагал гръцко название на откритието си. Това, че в европейските езици има гръцки думи не е заслуга на гърците, а на европейците. Да не би древните елини да са имали "педиатри" и "гинеколоизи"?Прави впечатление, че използваш верни факти, за да направиш погрешни изводи.
123
0
 
16
 
! Отговори
Ivan преди 11 години
шо ке приме. шо ке праиме, братя "македонци". Я ми кажете Димитър Талев като е роден в Прилеп българин ли е или македонец ? ? ?
122
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прострелва в гърдите. Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си.Поклон пред паметта й!
121
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
о негова заповед през 1927 година на Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдимите са подложени на жестоки изтезания стягане на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи заради българското си самосъзнание.След произнасянето на тежките присъди над подсъдимите студенти в края на декември 1927 година на 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар, след което се
120
0
 
12
 
! Отговори
Мара Бунева преди 11 години
Мара Бунева е българска революционерка, член на Вътрешната македонска революционна организация. Известна е като борец за свобода и героиня с извършването на атентат срещу Велимир Прелич в 1928 година.Брат ѝ Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО и тя започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи.Мара Бунева е избрана за изпълнителка на смъртната присъда на юриста на Скопската област Велимир Прелич.
119
0
 
4
 
! Отговори
Сали Бериша преди 11 години
Чрез Европейския съюз ще реализираме проекта за националното ни единство
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А гърците крали от финикийците, *** дотам не ви стигат историческите анали!
117
6
 
6
 
! Отговори
Сали Бериша преди 11 години
Призовавам всички съседи да разберат, че националното единство на албанците не е нещо лошо!
116
0
 
10
 
! Отговори
до BG-681 преди 11 години
Едно баба знае, едно бае. Всеки ден едно и също копи-пействаш. Кой спори за това, което пишеш. Има доста сведения, че българите са от тракийски произход, но не и от Родопите, че да говориш за Орфей. НАВСЯКЪДЕ СА НАРИЧАНИ "МИЗИ". А това, че гърците са повлияни от съседите си е също факт. Не наричат ли самите те Орфей тракиец? Ами половината им богове - прастари тракийски божества още преди да пристигнат с катуните си от Африка.
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, така е. И римляните от гърците.
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
125, и римляните от гърците
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, то ако трябва да говорим истини, гърците са се наакали да крадат от траките, ама това само с половин уста се осмеляват да го кажат някои учени...