ЕС не определи дата за преговори с Македония

Министрите от ЕС се опитаха да окуражат Сърбия, Косово и Македония
Обновена: 12 дек 2012 14:47 | 12 дек 2012 09:18, Елка Василева
223
ЕС не определи дата за преговори с Македония
Снимка: Reuters

Македония отново не получи дата за начало на преговорите за присъединяването й към Европейския съюз. На приключилия снощи съвет на министрите на външните работи от Съюза беше взето решение въпросът да бъде разгледан едва през пролетта на следващата година и то при спазването на три условия, предаде БНТ. По време на съвета българският министър на външните работи е обявил декларация, в която са описани конкретните действия, които София иска Скопие да изпълни, за да получи възможност за продължаване на пътя към Европейския съюз.

Външните министри от Европейския съюз решиха следващата пролет Европейската комисия да обяви доклад за постигнатото от Македония в три области - реформите в страната, напредъка в развитието на двустранните отношения и постигането на напредък в спора за името с Гърция. След като се запознае с доклада, Европейският съвет ще вземе решение, с което да упълномощи Комисията да започне да изработва рамка за преговори с Македония и да започне предварителния преглед на законодателството в страната приоритетно в областите правосъдие и вътрешни работи, вътрешен ред и сигурност.

Министър Николай Младенов подчерта, че решението на Съвета означава, че въпросът с добросъседските отношения вече се превръща във въпрос на наблюдение от европейските институции и от страните членки.

България постави на Македония три условия, за да се съгласи с даване на дата за начало на преговорите - създаване на добросъседски отношения с подписването на споразумение, създаване на общи работни групи в ключови области, например икономическо сътрудничество и културно и историческо наследство, както и показването на решителност и добра воля за прилагането на постигнатите споразумения. Решението на външните министри означава, че няма да има развитие по темата и на съвета на лидерите от Европейския съюз в четвъртък и петък.

Министрите от ЕС се опитаха да окуражат Сърбия, Косово и Македония, които искат членство и асоцииране със Съюза, заявявайки, че блокът напролет ще обмисли започване на преговори за сближаване, ако бъдат извършени необходимите реформи, предаде от своя страна ДПА.

След срещата си вчера в Брюксел министрите заявиха, че Европейската комисия трябва да представи през пролетта доклад за напредъка на Белград, Прищина и Скопие "с оглед вземане на евентуално решение" за започване на преговори за членство със Сърбия и Македония и за споразумение за асоцииране с Косово.

Министрите обещаха да оценят докладите на ЕК преди 30 юни, когато ще е приключило следващото председателство на Съюза.

За Македония това обещание е "съществен пробив", след като години наред Гърция блокираше всякакъв напредък по въпроса заради спора за името на страната, каза комисарят по разширяването Щефан Фюле. Той изрази надежда, че становището по отношение на Македония ще се окаже "възможност" за уреждане на спора.

Австрийският държавен секретар Райнхолд Лопатка беше предупредил преди вчерашните разговори, че ЕС рискува да изгуби доверието към себе си по отношение на разширяването, ако държи Македония в очакване.

Сърбия и Косово бяха похвалени за подновените си двустранни преговори. Фюле нарече сръбското правителство "смело" и каза, че "този път няма разминаване между думи и дела". И двете страни бяха насърчени "да продължат и да активизират" усилията си за нормализиране на отношенията.

Сърбия иска да стане член на ЕС, а Косово се стреми да сключи споразумение за асоцииране, въпреки че пет от страните членки не признават Косово за независима държава, отбелязва ДПА.

На вчерашната среща в Брюксел бяха обсъдени и други страни, които искат за станат членки на ЕС. Очаква се, че догодина Хърватия ще стане 28-та членка на ЕС, но вчера министрите отбелязаха, че "все още има работа за вършене в няколко сфери", каза кипърският външен министър Ерато Козаку-Маркули, чиято страна председателства ЕС.

За Турция министрите казаха, че тя остава "ключов партньор" на Съюза, но със съжаление отбелязаха липсата на "съществен напредък за пълно изпълнение на политическите критерии" и за нормализиране на отношенията й с Кипър.

Босна бе порицана за липсата на напредък по европейската й програма и за използването в страната на "език, водещ до разединение". Черна гора и Исландия бяха окуражени да продължават по поетия път.

В Албания изборите догодина ще бъдат "решаващ тест за гладкото функциониране на демократичните институции", заявиха министрите и поискаха от ЕК да докладва, веднага щом бъде постигнат "необходимият напредък" за получаване на статут на кандидат.

Разширяването продължава да е от ключово значение за политиката на ЕС, заявиха министрите в общата си декларация, приета на срещата. Във време, в което ЕС се сблъсква с големи предизвикателства, процесът на разширяване продължава да укрепва мира, демокрацията и стабилността в Европа, се посочва в документа, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
3
 
! Отговори
Една българка преди 11 години
До 155:Да си българин е право на избор, убеждение и отговорност.Вие, какъв сте?Защото, ако се определяте като българин, то във Вашия случай не е трудно де се разбере, че има някакъв проблем, нуждаещ се от специализирана помощ.Ако не се определяте като българин, положението не е чак толкова сериозно, а мнението Ви жалко.
171
1
 
7
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Македония без гримД-р Божидар ДИМИТРОВДинастията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри.Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават македонски пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
170
1
 
4
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус.Докладът на Европейската комисия (в текста на представения по-рано този месец доклад за напредъка на Македония липсва думата македонски като определение за езика, на който се говори в страната). Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус, за когото никой не знае на кой език е говорел. Може би и той е говорел македонски, продължава Ружин. Политическият екстаз на премиера (Никола Груевски) беше развален от прецизния и неумолим доклад на ЕС. Таман и той започна да вярва в своята идилична приказка за Македония и лошите еврократи му развалиха................Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият антични югославяни.
169
0
 
2
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
"Македония е земя со бугарски народ и язик"Македонски анализатор за патриотизма, който "ни протече от ушите"Македониа е зема со грчко име, српска црква, бугарски народ и азик, 25,7 отсто Албанци од кои 120.000 фалсификат?! Ич не ни е лесно! Загрижен МакедонецБГ-НАУКААкадемик Проф. Васил ГюзелевАкадемик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.Нападения и заселване на славяните на Балканския полуостровСлавяните и прабългарите идват в балканските провинции на Византия през 6-ти и 7-ми век след христа както всички други варварски народи преди тях със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят.
168
3
 
5
 
! Отговори
Лила преди 11 години
вие сте за съжеление и смях НЯМА държава македония
167
1
 
0
 
! Отговори
Kiril преди 11 години
en.wikipedia.org/wiki/Samuel_of_Bulgaria
166
1
 
0
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 11 години
* по друг начин освен Българи.
165
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 11 години
Не казвам на никого как да нарича себе си, езика си, народа и държавата си. Не позволявам, на никого, който през живота си не е прочел книга издадена на друго място освен в Скопие и Белград да нарича: Цар Самуил, св. Климент Охридски, братя Миладинови, Гоце Делчев, Даме Груев, Григор Пърличев, Тодор Александров, Вапцаров - Българи.
164
1
 
8
 
! Отговори
Deniz преди 11 години
Ami kak da vi kajem DA kato dori i v balgarskite foromi prodaljavete na izlivate OMRAZATA si kam Balgaria.Radvam se che nai posle kazahme Ne na Makedonia.
163
1
 
13
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Македонец,нищо против Македония.Живейте си , гледайте си вашите филми ,пишете се каквото искате.Много се съмнявам , че вие наистина искате да влезете в НАТО и ЕС, отколкото да вдигате шум , колко сме ви ощетили. Вие следвате политиката на Сърбия.Това си е ваш проблем. Както и албанците.Ние не искаме да бъдем ПРОБЛЕМЪТ , както и РЕШЕНИЕТО ви..Но България трябва абсолютно твърдо да застане зад всеки един от вас , на който са посегнали, защото е обявил българската си принадлежност.
162
4
 
4
 
! Отговори
do183 преди 11 години
пиши, чети и се интересувай, но не забравяй, че и ти си потомък на всичките тези тюрки, татари и т н.
161
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Булгары - предки TATAP"Мы - БУЛГАРЫ.Мы - блоковские скифы.Творцы легенд.И сами полумифы."(Н.Белаев, "Казанскаа тетрадь")- "...Писателите от IX и началото на Хв. оште не гонаричат "б'лгарски", заштото го отделат от езика на праб'лгарите. Този туркски език,макар и вече на изживаване, оште не е изчезнал окончателно. ..."peoples.org.ru/tjurk.html"Туркские азыки - семьа азыков..." - Турски азициИсточник Русски филологически портал..... Булгарскаа (булгарски, чувашски)1. Разделение турских азыков на четыре самые древние ветви (акутскуу, тувинскуу, булгарскуу и западнуу) произошло практически одновременно в течение трех первых веков наше эры. ..... Булгарскаа подгруппа (чувашски азык) равноудалена от других подгрупп туркских азыков и выделилась из единого туркского праазыка не ранее (а возможно, даже несколько позже), чем другие ветви. ..."kyrgyz.ru/?page=30"В IX-X веках в свази с принатием ислама предки современных татар - булгары свое руническое письмо заменили арабско графико, что положительно влиало на расширение массово грамотности населениа. В 1927 году вместо арабского письма..."- ОСНОВНЫЕ СВЕДЕНИа ПО ТАТАРСКОМУ аЗЫКУ"...Татарски азык относитса к кипчакско-булгарско группе туркских азыков.......В IX-X веках в свази с принатием ислама предки современных татар - булгары свое руническое письмо заменили арабско графико..."tatural.ru/deres/base-inf.htmlAкадемик Mирфатук Zакиев : "Происхождение турков и татар"(Москва, Издательство Инсан, 2002)pецензенты: доктор философских наук, профессор Р.Х.Бариевдоктор исторических наук, профессор Д.К.СабироваВ перво части книги делаетса попытка раскрытиа древнеших этнических корне туркоазычных племен и народов: субаров, сумеров, кангаров, хорасмиев, парфан, согдицев, ариев, тохаров-тавров, кусанов, саков-скифов, сарматов, этрусков, оногуров, аланов-асов, хунов-сунов и т.д. Сравнительно подробно описанные в других трудах этнические корни турков периода собственно туркских государств затрагиваутса лишь в обштих чертах. Эта часть книги может быть полезно дла воссозданиа этническо истории не только булгаро-татар, но и других туркоазычных народов.Втораа часть книги посваштена освештениу проблем этногенеза и основных вопросов этнополитическо истории не вообште татар, а их конкретно части, а именно булгаро-татар, в состав которых исторически вошли татары Урало-Поволжьа, сибирские татары и литовские татары.Нараду с этим вноситса некотораа асность в отдельные аспекты этногенеза древних татар, монголо-татар, тартар, ордынских татар, турко-татар, крымских татар и добруджинских (буджакских) татар.bolgar.by.ru/ct/nesost.htmИсториа изучениа этногенеза татарI 67. Первые попытки изучениа этногенеза татар. Булгаро-татары формировались на основе консолидации местных туркских и туркизированных племен, которые в составе Волжско-Булгарского государства получили обштее название булгары; далее в составе татарского государства Джучиева Улуса они приобрели внешни этноним татары (т.е. другие народы называли их татарами, хота сами они продолжали именовать себа булгарами). Затем, в середине XIX в. этноним татары начал применатьса у них как самоназвание, хота при этом в народе сохранилось и прежнее название булгары. Таким образом, современные булгаро-татары как этнос происходат от *** в широком смысле этого слова, а этноним татары проник в их среду от названиа монголо-татарского государства Джучиева Улуса и русского названиа ордынского населениа татарами. Поэтому при изучении этногенеза булгаро-татар мы не можем оставить в стороне и проблемы семантики этнонима татар, и истории его проникновениа в среду ***.Первуу попытку изучениа татар и их этногенеза сделал турк по происхождениу Махмуд Кашгарлы (Кашгарски, т.е. Махмуд из Кашгара) в своем энциклопедическом труде Дивану лугат ит-турк (Сборник туркских наречи). Этот труд был написан на арабском азыке под влианием арабско культуры дла обучениа арабов туркскому азыку в 466 году по мусульманскому летосчислениу (хиджри), которы соответствует 107273 году по христианскому летосчислениу (милади). Как и другие достижениа арабско-туркско культуры, Дивану М. Кашгарлы был утеран, его обнаружили лишь в начале ХХ в., и он постепенно вошел в научны оборот. Тем не менее мы считаем его перво попытко определениа этноса татар.И уште за потеклото на Бугарите.".....През втората половина на 7 в. на териториата на днешна Североизточна Б'лгариа се заселват и праб'лгарите, народ от туркски произход....."".....Не след д'лго, когато праб'лгарите се стапат в славанската маса и названието б'лгарин" остава като обшто и единствено название на единното б'лгарско население, започва да се слага знак на равенство между славански" и б'лгарски" език и книги....."- И уште факти и од секаде за Бугарскиот корен:К вопросу об образовании булгаро-татарско народности - Исследованиа по историческо диалектологии татарского азыка," . Казань, 1985 г.:"Имеут место утверждениа о том, что на рубеже XIV-XV вв. булгарскаа народность суштествовала, Это - так. Но удивительно и странно другое: там же одновременно утверждаетса, что развитие булгарско народности прекратилось, Возникает вопрос, а куда же она исчезла? По мнениу некоторых авторов, начинаетса XV век и начинаетса новаа народность - так называемаа народность казанских татар. Между тем, дла образованиа ново народности, как утверждаут советские ученые, необходим срок, по кране мере, в 200 лет. А тут и патидесати лет нет! В дествительности, в XV-XVI вв. никакаа новаа народность не образовалась, а продолжала свое суштествование и переживала следуушти этап своего рaзвитиа та же, но уже более развитаа булгарскаа народность......Mишари... нельза их считать отдельно народностьу. Потому что они были наделены обштими с булгарами признаками: одна территориа - Среднее Поволжье; один азык; одна обштественно - экономическаа система - феодализм; одна духовнаа культура, развивавшааса под воздествием религии - ислам и др....Mногие деатели культуры татарского, а также башкирского (Г. Чукры) народов до самого ХIХ в. называли себа по старинно традиции по месту рождениа или учениа - эль-Болгари, т.е. Булгарски. Длинны список таких эль-Булгари приводитса в трудах Ш. Марджани. У татарского народа сохранилось множество предани о булгарских временах, богатырах и царах, например "Жизнь Алпа и основание города Булгара", "Сватые города Булгара" "Похиштение Акбики" и др.Потомками древних *** казанские татары авлаутса не только по легендам. Они выступаут конкретными продолжателами традици древне Булгарии в областах письменно и педагогическо культуры, религии, и обычаев, а также в области государственно жизни (торговла), архитектуры и изобразительного искусства".Според БАН, кои се' се Бугарски цареви и од кого поставувани:Цар Ивало1277-1280 г.Оглавава селското в'стание през 1277 г. Завзема престола, след като разбива воските на цар Константин Тих, а самиа него убива. През 1280 г. т'рси помошт от татарскиа хан Нога, от когото е убит.Цар Смилец1292-1298 г.Поставен от татарскиа хан Нога.Цар Чака1299 г.Син на татарскиа хан Нога и зет на цар Георги Тертер I от кумански произход.Рускиот Aкадемик Н.И. Золотницки:"...Вотаки Татар зовут Бигер, т.е. ***... это указание... дополнает свидетельство Н.В.Григорьева тем, что не только нынешние Татары, в воспоминание древне славы, иногда еште с гордостьу величаут себа Булгарлыком, Булгарством... Не могу... пропустить позднешего известиа Куника.., что 'Казанских Татар и по сиу пору в Средне Азии называут Болгарами'."(Лингвистическаа заметка о названиах ***, Билар и Моркваши (читана 30 ноабра I878г.) - ИОАИЭ, т. III. Казань, I884 г.).
160
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БУЛГАРЫ - ЭТНОС и ЭТНОНИМ"Абрар КаримуллинСОДЕРЖАНИЕ:1. ИТОГИ НАУЧНО СЕССИИ О ПРОИСХОЖДЕНИИ ТАТАР2. ПРОИСХОЖДЕНИЕ НАЗВАНИа "ТАТАРЫ" и КОГО НАЗЫВАЛИ ЭТИМ ИМЕНЕМ?3. О ПРЕДКАХ СОВРЕМЕННЫХ ТАТАР4. БУЛГАРЫ В СРЕДНЕМ ПОВОЛЖЬЕ5. ИЗ ИСТОРИИ ЭТНОНИМОВ6. О НАЗВАНИИ "ТАТАРЫ" и ЭТНОНИМЕ "БУЛГАРЫ"7. КАК НАЗЫВАЮТ СЕБа СОВРЕМЕННЫЕ ТАТАРЫ8. ЭКВИЛИБРИСТИКА С АЗВАНИЕМ "ТЮРК", "ТУРОК", "ТАТАР", "МУСУЛЬМАНИН"9. БОЛГАРЫ, БАЛКАРЫ, БУЛГАРЫ10. О ЖИВУЧЕСТИ ПРОЗВИШтА "ТАТАРЫ"11. НЕСКОЛЬКО СЛОВ О БЫТЕ И КУЛЬТУРЕ *** - "ТАТАР"12. КАКОВ ВЫВОД?- *** како изгледа содржината на дело за еднородноста и вистинското потекло на Бугарите, а дури внатре има што да се види, НО КО САКА ДА ВИДИ?!
159
1
 
8
 
! Отговори
Mehmed преди 11 години
Smenete pravitelstvoto si .Ne e seriozno za edna malka darjava kato Makedonia da otdeli 400 mln evro za da prevarne centara na Skopie v disni lend.Varnete se kam istinskite si koreni a ne tezi koito sa vi vtalpili.Chete istoriata s dokozatelsva i dokomenti a ne s prazni prikazki na koito cql cviat vi se presmiva.
158
1
 
9
 
! Отговори
do160 преди 11 години
абе никой не те кара да ставаш българин бе, притрябва ли са ни ***, просто ти пиша да видиш, че историята не е това което ти казват утбашите, па и да разбереш, че Самоил е български цар, не македонски, а ацко педерадцко ме боли какъв е
157
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Во годината 6523 (1015-1016) од створението на светот се обнови оваа тврдина. идана и правена од Иван, самодржец бугарски, со помошта и со молитвите на пресветата маченица наша Богородица, и со застапуваето на днаваесетте и на врховните апостоли. Оваа тврдина беше направена за прибежиште и спасение и за животот на Бугарите. Започната беше крепоста во Битола во месец октомври во ден 20-ти, и се заврши во месец (...) до кра. Ово самодржец беше Бугарин по род, внук на Никола и на Рипсимиа благоверните, син на Арон, кошто е брат на Самуил царот самодржавен и коишто дваца а победиа во Штипон грчката воска на цар Васили во годината 6522 (1014) од створението на светот во Клуч, и почина во кра на летото."
156
4
 
3
 
! Отговори
Антон преди 11 години
Абе , происти български изроде! Ако Република Македония си смени името....дали наистина мислите, че ще е по добре за вас?
155
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 11 години
За всички беше ясно, че след татарите, Самуил, Гоце, Даме.... и Трето полувреме ще последва Четвърто полувреме. Проста логика, нищо лично.
154
1
 
17
 
! Отговори
Румен преди 11 години
На ви сега "трето и четвърто полувреме".Лошото е,че обикновените хора в тази държава страдат заради идиотската про сръбска политика.
153
1
 
15
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ до 151- преди 11 години
--- "...kai oi kaloumenoi Boulgaroi tw kai Qrakh epitrecousi kai epanatrecousi prin gnwsqhnai autous..." - "В тая година (494 г. ! ПЕТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА !) и тъй наричаните българи в Илирия и Тракия нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек", Теофан. --- "A.C. 499. Aristus Illyricianae doctor militiae... contra Bulgares Thraciam devastantes profectus est. Bellum juxta Zurtam fluvium consertum, ubi plus quam IV millia nostrorum... interemta sunt" - "499 г. (!). Арист, военачалникът на илирийските войски... тръгна против българите, които плячкосвали Тракия. Боят се завърза при река Цурта, където бяха убити повече от четири хиляди наши." Комес Марцелин. --- Ето какво разказва Теофан за 538 година: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други." По нататъка се разказва накратко следното - Първоначално българите победили византийците, но последните получили подкрепление и на свой ред разбили българите. Връщайки се към Цариград обаче, византийците били посрещнати в Тракия от българска войска, която така разбила ромеите, та от тях оцелели едва една шепа хора! това са само три сведения за българското население и неговата съпротива за отвоюване на Свещената Българска Земя от ромеите - V-VI век - само три от десетките сведения Преди да започнеш пак да умничиш, вземи почети малко извори десетина години, и после ела пак да си говорим, живи здрави.