Българи подложени на тормоз от македонската полиция

Един от тях е бил отведен от дома си с чувал на главата
Обновена: 8 яну 2013 10:01 | 8 яну 2013 10:01, Елка Василева
85
Българи подложени на тормоз от македонската полиция
Снимка: архив, Reuters

На 2 януари 2013 г. под претекст за проверка за фалшифицирани документи служители на македонското министерство на вътрешните работи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на гр. Струмица (всичките с двойно македонско-българско гражданство), които са били нотариално упълномощени от граждани на Република Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство. Това съобщи Българският културен клуб – Скопие.

След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията. Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата.

Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство.

Задържаните са били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск.

След завръщането му в Струмица проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство.

В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Република Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения. На всички обискирани временно било забранено да напускат Република Македония.

Мнозина от пострадалите са направили писмени оплаквания до Българския културен клуб – Скопие. Според тях тази поредна акция на властите има цел да сплаши македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да ви го набия сръбски мекерета мръсни!
23
1
 
8
 
! Отговори
Pimp C преди 11 години
Абе тия дето се занимават специално с македонско-българско гражданство са малко хлъзгави,осигуряват паспорти на хора от македония с които да работят в ЕС,без да плащат данъци тук и в Европа се представят за македонци.Някой забелязва ли в София на ул.Княз Александър ,пред един нотариус спят в коли стотици на ден македонци които чакат за паспорти.И как подяволите се дава така лесно граждансво на турци,гърци,македонци - ако ида в Англия ще изгния докато дочакам гражданство
22
6
 
9
 
! Отговори
незнаен преди 11 години
добре че е Бойко да им нарита кирливите ***, че ако чакаме Кунева !!!!
21
2
 
21
 
! Отговори
СИСИ преди 11 години
ДО КОГА ЩЕ СЕ ТЪРПИ ТОВА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ?
20
4
 
7
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Не, тя отдавна вече не съществува, особено след идването на Тиквата нищо не остана от армията ни, преди около година имаше интересн репортаж за това как изчезнаха още няколкостотин танка в югоизточна България, изкупила ги анонимна фирма...вероятно са на скрап. Бойко допълнително харчи от горивото, което е за подготовка на пилотите, за да извършват чартърни рейсове.
19
9
 
3
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Тъжно ми е да чета такива новини. За мене тези хора са наши братя. Бойко Борисов се отрече от тях, като ги отряза от членство в един политически съюз с България. Сега на българската държава ще е по-трудно да ги защити. Но да не униваме. Да заложим на едно по-добро бъдеще.
18
7
 
3
 
! Отговори
Българка преди 11 години
А вие оставихте македонец да победи в Биг Брадър.. Око за око, зъб за зъб!
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези индивиди всеки ден потвърждават приказката "Що е маке-все е ***"...
16
1
 
18
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Не разбирам за какви наследници на Александър македонски иде реч, наследници, които говорят южнославянски език, който е едно от трите български наречия....ако не беше тъжно, щеше да е много смешно..
15
1
 
15
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Междудругото Охридската книжовна школа, наред с Преславската са първите в света български /славянски/ литературни школи, това е записано в световната история, която и история да отворите на Франция, Русия, Англия та ако щете и на Иран и прочетете за славянската писменост и за първите славянски школи, ще прочетете, че Охридската българска книжовна школа наред с Преславската е първата в света.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Дядо Иван: *** е още по-тъпо. Неграмотнико ти някога ходил ли си на училище? Как се научи да пишеш? Ако аз съм македонец по националност, то ти си гюптин от анадола!
13
1
 
17
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
В историята гърците са останали като,,етиопски ***'',окрали наследството на египтяните,справка,,Откраднатото наследство''-Джордж Джеймс.И имат очи да се обаждат.Би било срам македонците да се наричат гърци.
12
1
 
24
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Македония е българска земя, била и винаги ще бъде исконна българска земя. Дори Охрид е бил българска столица. Не случайно руснаците включват цяла Македония в границите на Санстефанска България, но "демократичният" Запад я откъсва и създава потенциална възможност за проблеми и конфилкти на Балканите за стотици години напред.
11
1
 
21
 
! Отговори
Anti-Make преди 11 години
До МЕНЕЛАЙ ОДИСЕАС:МЕНЕЛАЙЧО, Така както ни нападнат, така Скопяните ще бъдат скопени, като мъжко прасе!Не надигай малката си Скопска глаица, за да не я отсече косата !
10
19
 
3
 
! Отговори
TITO преди 11 години
До БРАННИК- UUUUUUUUUUUUU MNOGO SI VELIK, BE ...AMA NA PRIKAZKI...KATO SITE BUGARI
9
3
 
18
 
! Отговори
Ха сега де преди 11 години
Що ли не се учудвам?То тия са най-ужасното племе.2003 година съпруга ми работеше там и аз бях с него.2 пъти ми идваха на "проверка"в квартирата,уж че билло рутинно.По границата редовно проблеми.Спрях да се гримирам-ама "со овие очи големи и уста убава"пак проблеми.Извадих си виза и ми я унищожиха.Повторно си извадих си виза,от посолството ни нищо не правят.Накрая чрез познати си намерих връзка в скопската полиция и ако ми правеха проблеми на границата, споменавах му името и проблема отшумяваше.
8
32
 
4
 
! Отговори
МЕНЕЛАЙ ОДИСЕАС преди 11 години
МАКЕДОНИА Е ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ,,,ТОВА Е АНТИЧНА ОБЛАСТ--ЗЕМЯТА НА ФИЛИПП И АЛЕКСАНДРОС МЕГАЛОС.БРАТЯ СКОПЯНИ---- БИИТЕ ВУЛГАРИТЕ.ВУЛГАРИТЕ КРАДЯТ ВАШАТА ДРЕВНА И СЛАВНА ИСТОРИА.
7
0
 
11
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
До Дядо Иван- TI SI SKLEROTIK,BE
6
2
 
21
 
! Отговори
Anti-Make преди 11 години
Прав си Дядо Иванко, Македонците са дошли от друга планета "Макентош" - от съзвездието "Маке" Те просто са извънземни, превъзхождащи всички живи същества на тая планета ! Проблемът е, че другите нации не са дорасли, за да ги оценят ! Просто разлика в нивата, нали разбираш ?
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Дядо Иван : Дядо Иване, ти си най-*** парче, което съм срещал в нета. Аз съм българи, моите родители са българи, техните също... Оттатък имам първи братовчеди Те какви са неграмотнико жалък ???