Българи подложени на тормоз от македонската полиция

Един от тях е бил отведен от дома си с чувал на главата
Обновена: 8 яну 2013 10:01 | 8 яну 2013 10:01, Елка Василева
85
Българи подложени на тормоз от македонската полиция
Снимка: архив, Reuters

На 2 януари 2013 г. под претекст за проверка за фалшифицирани документи служители на македонското министерство на вътрешните работи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на гр. Струмица (всичките с двойно македонско-българско гражданство), които са били нотариално упълномощени от граждани на Република Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство. Това съобщи Българският културен клуб – Скопие.

След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията. Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата.

Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство.

Задържаните са били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск.

След завръщането му в Струмица проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство.

В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Република Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения. На всички обискирани временно било забранено да напускат Република Македония.

Мнозина от пострадалите са направили писмени оплаквания до Българския културен клуб – Скопие. Според тях тази поредна акция на властите има цел да сплаши македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
16
 
Отговори
да ги почваме преди 11 години
Николайчо Младенов какво дремеш бе женчо ?! Викни посланика на БЮРМ и му надени една качулка и го дръж така една нощ в мазето на Външно ! С тези сърбски мекерета само така трябва да се процедира . Какво дремат и службите досега трябваше да има списък на всички войнстващи сърбокомунисти и като дойдат на границата бой и унижения !
43
1
 
11
 
Отговори
МОЙ преди 11 години
По времето на между съюзническата балканска война е заловена пощата на гръцката армия някъде в района на Разлог, няма да помествам откъси от тях, а само ще кажа че е направено етническо прочистване.То което следва е цитат, не помня от къде съм го чел, само съм си го копирал:...След Първата световна война гърците проведоха етническа чистка в Тракия и Македония. Използваха се различни методи насилствени, полунасилствени и легални, вариращи от убийства и изселване по островите до международни споразумения. Едно от тях беше спогодбата Молов-Кафандарис. По нея в България се заселиха няколко десетки хиляди бежанци. Гърците поначало не приемат съществуването на македонска нация, но нашенците там, даже без да знаят коминтерновското решение, почнаха да се самонаричат македонци: ако кажехме, че сме българи, ни биеха и убиваха, ако кажехме македонци, оставяха ни на мира. Така и там, по механизъм различен от Югославия, започна да се разпространява македонското самоопределение. Най-суров е бил режимът при диктатурата на Метаксас. За една българска дума 100 грама рициново масло....
42
1
 
16
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
"Сите сърбе на върбе" правилно са го казали дедите.
41
2
 
15
 
Отговори
Филип преди 11 години
Младенов, една протестна нота няма ли да пратиш. Напъни се като външен министър малко.Викни Скопския консъл и го скопи що се гаврят така българомразците у ФИРОМа.
40
3
 
23
 
Отговори
Груевски на въжето преди 11 години
До кога България ще търпи сърбоманските *** така да тормоят българския народ. Никола Груевски и сърбоманските еничери трябва да увиснат на въжета на строителни кранове като предателите след революцията в Иран. Няма по-лошо от това да си родоотстъпник и да тормозиш собствения си народ, да си предател на своя род и произход. Само бесилото за Груевски и сърбоманската му комунистическа милиция. Нашите политици трябва незабавно да реагират на тази провокация и трябва да има ВЕТО за ФИРОМ в ЕС.
39
1
 
16
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
терора над българите там продължава! вмро дпмне да бъде обявена за терористична организация!
38
1
 
11
 
Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Македонският премиер Никола Груевски променя позицията си спрямо България и вече омеква-това твърди директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Таке е, така е "професоре".Защитата на българите в Р Македония с българското "НЕ" на Македония за ЕС дава вече резултати.
37
2
 
3
 
Отговори
наблюдател 13 преди 11 години
До БРАННИК. Удбаши и гръцки хетери, по полека защото се издавате
36
1
 
3
 
Отговори
ВВВ преди 11 години
До АнонименАха, сети се един, че това е позицията на чичко Сталин. А сега си задайте въпроса за позицията на бате Путин.
35
3
 
17
 
Отговори
петар преди 11 години
Сръбските им госпадари са ги инструктирали да не влизат в ЕС преди Сърбия, затова всеки ден правят провокаций. Но има едно но сега ги гледат под лупа и всичко се записва.
34
0
 
7
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
До INTERNACIONALIST=STALINIST
33
3
 
3
 
! Отговори
до ПЪТЯ преди 11 години
Абе ВУЙЧО, нали мазното гърци само това чака. Ще ударят една контрагайка, като пуснат Македонците и хоп ние сме лоши !!
32
6
 
17
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 11 години
До Пиринска Македония- Македонска ХунзаКаква автономна Пиринска Македония бе ***? Пиринска Македония е била, е и ще бъде неразделна част от България. Набийте си го в античките кратуни. И престанете да провокирате държави, които са много над вашето равнище.
31
3
 
19
 
! Отговори
Пътя преди 11 години
Да пуснем едно отворено писмо, със съобщението, че всеки македонец с българско самосъзнание, може да си дойде - осигуряват се жилища. Затваряме границата и " К*Р ЗА ВАС ЕВРОПЕЙСКА БАНИЦА " !!!
30
3
 
16
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 11 години
Да тръгнеш да провокираш държава, която след няколко месеца ще решава дали да влезеш в ЕС или не - трябва да си *** като хунза при това не каквато и да е, а македонска хунза. Пакистанските им братя имат повече акъл от тия антични недоразумения.
29
0
 
4
 
! Отговори
Питанка преди 11 години
До Дядо ИванОткога в психодиспансерите има интернет?
28
7
 
6
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Донякъде завиждам на македонците, че са с глупава политика да, но че политиците им са патриоти и държат на измислената държава е повод за уважение, за разлика от нашите импотентни хорица, които са силни само срещу нас-своя собствен народ.
27
1
 
6
 
! Отговори
KOko преди 11 години
Zdav kiutek za BYRMcite,se4 do otkat na prodaznoto pleme.
26
4
 
9
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Македонският премиер Никола Груевски променя позицията си спрямо България и вече омеква. Това твърди директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Таке е, така е "професоре". Българското "НЕ" на Македония за ЕС дава вече резултати.
25
2
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Струва ми се, че Австрия и Германия са държави които имат сходни взаимоотношения както Македония и България.Та при тях се оказва, че ако си австриец и примерно добиеш германско гражданство, автоматично те лишават от австрийското. Има изключения: Ако предварително подадеш молба за разрешение да ти запазят австрийското гражданство, може да придобиеш второ.Такъв е случаят с Арнолд Шварценегер, който е признат едновременно за австрийски и американски гражданин.