Добре че била Македония, та България да си има наука и култура!

От Скопие смятат, че по политически причини си присвояваме Св. Климент Охридски
Обновена: 18 дек 2013 09:46 | 17 дек 2013 11:55, Елка Василева
186
Добре че била Македония, та България да си има наука и култура!
Средновековна икона на Свети Климент Охридски. Снимка: архив, Булфото

Културните основи на България са създадени под влияние на македонската средновековна култура. В това иска да ни убеди текст на Александър Станковски, публикуван в македонския „Утрински весник“.

„Само в Македония и частично в България, чийто културен фундамент е създаден под влиянието на македонската средновековна култура, култът и значението на Свети Климент Охридски все още присъстват силно“, пише авторът, който обаче обяснява, че „може би политическите претенции към територията на Македония и македонския народ са засилили и институционализирали лика и делото на Свети Климент Охридски сред българите“.

„Тъй като няма друга личност от онова време, която с просветителските си габарити да конкурира личността на Свети Климент Охридски, е ясно защо българската наука и култура, които поставят корените си в Средновековието – по времето, когато е работил този всеславянски просветител, настояват за присъединяване на Светиклиментовата традиция в своя културен и държавен генезис“, продължава обяснението си авторът.

Той освен това изразява недоумение защо в Източната римска империя територията на древна Македония се е казвала България, а територията на Тракия или днешна България била наричана Македония.

Авторът се възмущава, че е крайно тенденциозно да се омаловажава и дискредитира значението на македонското културно влияние, което било аналогично на територията и правомощията на Охридската патриаршия /днес Охридска архиепископия – твърди авторът/ в онзи исторически период, когато географският й обхват достигал до Бари на Запад и до Киевската Рус на изток.

Никъде в текста в македонския вестник обаче не се казва, че Свети Климент Охридски  като един от учениците на Св. св. Кирил и Методий е изпратен от българския цар Борис I  през 886 г.  в областта Кутмичевица да основе втория главен книжовен център - Охридската книжовна школа, в държавата България освен Преславската книжовна школа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
10
 
2
 
! Отговори
nekanen gost преди 10 години
abe bugari zosto tolku ne mrazite i navreduvate,abe ostajte politika i istorija be
146
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
39 3 Анонимен"Колкото и да не ни харесва-така е. Македонците не биха оставили *** и турци да избират правителство. Доста по-напред са от нас без никакво място за спор."Поклон за тоя коментар.. не само ни избират правителството ами тия *** мръсни са в него и сред оправляващите.. разни ми там улигопляктори от ромски произход ми стават кметове, оправници и прочие.. ще повърна.. радвам се че съм на 3000 мили от тоя изгнила дупка..
145
4
 
9
 
! Отговори
Не вярвайте на това! преди 10 години
Не вярвайте на турско-комунистическата пропаганда в двете държави - България и Македония - от един народ. В Македония така отвличат вниманието от належащите въпроси и местната турско-комунистическа клика се стреми по-дълго да се задържи на власт, за да крадне и управлява повече. Обикновените хора в Македония знаят, че са българи и са съвсем нормални хора и се отнасят добре към българите от България. Всичко е пропаганда с цел малка клика хора да държат властта и да крадат - както е и в България
144
3
 
3
 
! Отговори
Pirinec преди 10 години
Da, ama stariot ohridski istorik Ivan Snegarov drugo misli g-n Stankov(ski) - Иван Снегаров от Охрид, Вардарска Македония - "Св. Климент Охридски", София, 1927 година:strumski/biblioteka/?id=158
143
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А положението се изостри още повече през последното посещение на Нимиц в Атина когато Антонис Самарас категорично е казал на него че решение без събаряне с багери на гръцките паметници в Скопие няма да има дори да се постигне съгласие за името! Това е също достоверна зад кулисна информация която е много добре известна на Г-н Груевски. А няма никакво значение кой е на власт в Гърция.........
142
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последната новина от много достоверни гръцки източници е че Гърция предложи, настоява и не приема вече никакво друго име, дори географско, освен името "СЛАВОМАКЕДОНИЯ", така че автоматично да става ясно че в тази държава живеят "СЛАВОМАКЕДОНЦИ" който говорят "СЛАВОМАКЕДОНСКИ" език и се различават от "ГРЪЦКА МАКЕДОНИЯ". Това е било последното предложение на Г-н Нимиц и за това оттогава Груевски при всяка възможност напада гърците и говори вече за "РЕФЕРЕНДУМ"! Изход няма за особените славяни а това най-добре го разбира Груефвски който с тези изказвания става ЗАБАВЕН и ЖАЛЪК!
141
5
 
6
 
! Отговори
Оги преди 10 години
БЮРМ се управлява от една нагла, безсрамна и необразована ***,на която трябва да бъде направено ембарго от страна на България и българите!Намаляване тежеста на посолството до консул , блокиране на пари от еврофондове по европвйски програни от наште евродепутати и никакво ходене на българи в бюрм, по никакъв повод...само им наливаме пари на тия гадове! Който ходи в бюрм е предател, предава наште деди, дето са се били и оставили костите си там, после да им бъдат бутнати гробовете...
140
0
 
21
 
! Отговори
Лунатик преди 10 години
Луно, луно - земьо македонска!
139
0
 
14
 
! Отговори
До македонче 157 преди 10 години
Да македонче, по твойта логика, значи вие сте фатална грешка на природата и голяма грешка на историата...
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До dinsoTankovete gi prodadoha sgodno v Afrika, shtot ne bili moderni. E, sega i da iskate stari, niama... i v sklada niama. Opraviaite se sami. Samo ne znam s kogo pyrvo - s albanci, s kosovari, s gyrci, s bosanci, s turci deto vi izkupiha za godini napred - spravka letishteto v Skopie.
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До PerspectiveDa ti pripomnia prikazkata na Goebels: "Edna lyzha povtorena 100 pyti stava istina!" Kolko pyti v Makedoniia povtoriha prostotiite si? Ako naroda tam ne viarva v tova, kak togava manipulatorite uspiavat da go tirazhirat? Ne e vazhno za make da e dobre, vazhno e bugarite da sa tatari.
136
11
 
4
 
! Отговори
1111 преди 10 години
Па така е, колку и да не ви се верува.
135
2
 
26
 
! Отговори
иъфиуйко преди 10 години
Лошо е че генетичните изследвания в Европа,публикувани напоследък показват че с македонците сме едно и също. Ако нещо лае като куче хапе като куче и изглежда като куче то то е куче. Като минете границата и видите че говорят като нас, изглеждат като нас и имената им са същите то това сме си ние. За каква история се говори , всичко ни е пред очите и сега.
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако приемем версията че българите са дошли от изток през Дунав то Хан Аспарух и свитатаму са били много прости хора и са намерили Македония след бързи съвкупления българитевече можели да четат а не само да яздат коне и крави...Легендата гласи че са били много ниски на ръст и злобни,прости коневъди неможещи да вървят пеш и са се еб*али като животни...
133
0
 
33
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Докато четях статията изпаднах в недоумение. До днес си мислех, че българската здравна система е зле и лудите се разхождат по улиците. Обаче в Македония психиатричната помощ пет пари струва, ако вярваме на писанията на макето историк Александър Станковски. Хумористичният сайт "Не!Новините" спи. Автор на такива хуморески не бива да се изпуска. "Боже, боже, колко мъка има по тоя свят, Боже! - въздъхна Моканина и се върна при овцете..."
132
2
 
17
 
! Отговори
Валери преди 10 години
До МакедонецХахахахаха марш в азия вика :D Вие сте грешка на историята
131
0
 
40
 
! Отговори
do dinso преди 10 години
ас сум Македонец, а вас ве сметам за блиски, ние не ве мрзиме тоа е пропаганда на БСП и ГЕРБ, т.е. таните служби, а 152 тоа го потврдува, доди во Македониа и е се увериш . Ако добро читаш и ас велам дека тие што ти ги спомнуваш се нашиот наголем проблем, значи на запад од моата Македониа е Албаниа. Но не одговори за Ердоган, што правиме тука? Значи да повторам додека Македонците и Бугарите се навредуваат и пцуат, други е не *** (извенете за невкусниот збор). Поздрав
130
0
 
26
 
! Отговори
Perspective преди 10 години
Малцина от тях го вярват това наистина. Един кръг близък до властта държи медиите там и от време на време бълва подобни повърни, за да се отвлича вниманието от важните въпроси. Както и при нас. С колкото македонци съм говорил, все с хубаво, и си знаят че сме едно и също.. Не се връзвайте толкова лесно. Всичко е журналю-повърня-ческа манипулация.
129
0
 
21
 
! Отговори
българче преди 10 години
И Земята не се върти около оста си, а около майка Македония. Може би и Слънцето е изгубена македонска територия
128
2
 
14
 
! Отговори
brat od makedonija преди 10 години
do 133 i 130Не имало, не има и е не има, на ваша жал. Ние немаме проблеми со вас- Бугарите. Се знае ко е нашиот проблем, а тоа не сте вие. Туку, немо да се лутите и навредувате, ко е поопасен, Самарас или Ердоган, Рама или Ердоган, а? ас милсам одговорот е асен Ердоган. 75 000 000 ви се на граница , а вие се бавите со нас. ***, ние не ве мрзиме кога не не навредувате, пак е кажам , нашиот проблем е на запад, а вашиот на исток. Додека ние се мрзиме меу себе други е не е...