Русият ангел Мария - усмихната, не търси близки

От два месеца за нея се грижат от организацията "Усмивката на детето"
23 дек 2013 13:10,
37
Русият ангел Мария - усмихната, не търси близки
Мария. Снимки: Reuters

В първите дни на новата година, съдът в Гърция ще се произнесе за бъдещето на русото ангелче Мария, чиято съдба предизвика огромен интерес в цяла Европа.

Детето, открито в ромски катун в северна Гърция, се оказа с български родители от Николаево.

Един от 15-тината домове на организацията "Усмивката на детето" от два месеца се грижи за малката руса Мария.

Още по темата
"Във всеки дом на организацията живеят между 25 и 27 деца. Става дума за деца изоставени, малтретирани или отхвърлени от родителите си. Дошли са при нас след прокурорско нареждане. Те са прекарали много труден период вътре в семействата им и това, което ние се опитваме да им създадем е един приятен живот, какъвто заслужава всяко дете", обясни пред bTV Стефания Теку, социален работник.

Костас Янопулос, основател и президент на организацията "Усмивка на детето" посочи и състоянието на малката Мария в момента. По думите му тя не е била в шок.

"Когато влезе в една спокойна обстановка, самата тя беше спокойна и за голяма наша изненада не търсеше никого. Обикновено когато децата сменят средата си, търсят хората, с които са свикнали. Тя се почувства толкова сигурна и спокойна, че когато се наложи да излезе, за да й се направят някои изследвания, тя застана в средата на стаята и не искаше да тръгва, защото се страхуваше, че няма да се върне. Само в един единствен момент, когато в дома имаше проблем и тя се уплаши, извика "Мамо!", допълни той.

"Не я питаме нищо, нито пък това е задачата ни - да научим от нея нещо. Когато ни има достатъчно доверие, когато се чувства готова, тя самата може да ни разкаже нещо. Но може и да не говори. Единственото, което ние очакваме е окончателното решение на съда, на гръцкия съд за това кой ще има правото на неин настойник. Засега възможностите са две - или да сме ние, или да е семейството, което я е отгледало до момента. Дори и да бъде дадено това право на нас, пак съществува въпросът за постоянното бъдеще на детето", допълни  Янопулос.

От организацията пазят пълна дискретност за местонахождението на Мария и предпочитат да неутрализират нездравия интерес на медиите към нея.

"Мария, както и всяко дете, което идва при нас, трябва да има семейство - едно стабилно семейство, което е в състояние да му осигури основните нужди - обич, топлина, бъдеще. Това вярваме за всяко дете. Мария не е различна. Това, че е хубава и руса не я различава от останалите. Грижим се за нея, както за всички останали", заключе Костас Янопулос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
Албинос не е рус ангел.
23
1
 
6
 
! Отговори
Angela преди 10 години
Do emigrant:Искаше да кажеш, че в България животът няма стойност, т.е. нищо не струва!Нали? Това е жестоката истина. Той ако имаше цена, щеше да е ок. Но явно животът тук не струва и един цент, хора умират заради лекарски грешки и т.нМалката Мария е имала късмет да напусне България, радвам се!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Умен гущер като ти се откъсне опашката инвитро ли я въстановяваш,страхотен феномен при съвсем обикновени природни условия.
21
1
 
9
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Един българинИ от къв зор да го връщат тук? Че от една *** да налети на друга.
20
3
 
19
 
! Отговори
gorituz преди 10 години
До емигрант"Детето ще остане в Гръция.Тука живота има цена.България е безнадежност за всички."Казваш по-добре бездомен *** в Гърция, от колкото баровец в България.
19
2
 
13
 
! Отговори
емигрант преди 10 години
Моля,без крокодилски сълзи!Детето ще остане в Гръция.Тука живота има цена.България е безнадежност за всички.
18
2
 
14
 
! Отговори
Таня преди 10 години
Какви са тез глупости в "ромски катун " е открита и е дете на българи.Не е ли дете на роми от България.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До gorituz Г.Д. не е от това село Ковачевци, смотаняко.
16
3
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До varg vikernes/15Вече те знаем що за стока си !
15
4
 
6
 
! Отговори
gorituz преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕР"във село Ковачевци до гр.Самоков е уникален с това че почти всички *** са бели"Американците добре плащат, да се очерня Георги Димитров.
14
1
 
3
 
! Отговори
gorituz преди 10 години
До националистпри Тодор Живков трансплантологията е била още в сферата на експериментите. На днешно време западняците имат остра нужда от свежи органи и законодателството трябва да се напасне на търсенето на пазара.
13
3
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Милото ! Толкова ли няма как да го върнат в България - все ще се намери кой да го осинови ! Не разбирам такива родители, колкото и трудно да им е било !
12
3
 
28
 
! Отговори
националист преди 10 години
при Тодор Живков ако си изоставиш или продадеш детето както правят сега *** - директно се отиваше в затвора и после целия град те гледаха на криво.Вместо да се строят домове и да се харчат народни пари за изоставени деца-по добре чукнете як закон от който всички да треперят за да не се допуска това!!!
11
16
 
3
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
За едно дете тонове мастило.
10
4
 
7
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
До Debora1В България има четири подплемена *** с руси коси и светли очи.
9
0
 
34
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Дано има късмет това дете ! Гърците не го освободиха от гръцките ***, за да го върнат на български *** !
8
14
 
6
 
! Отговори
пепи преди 10 години
Разделиха едно дете от най-близките й хора които познава ,а то не било в ШОК...само ,че не говорело -"Не я питаме нищо, нито пък това е задачата ни - да научим от нея нещо. Когато ни има достатъчно доверие, когато се чувства готова, тя самата може да ни разкаже нещо. Но може и да не говори."...техните социални като нашите социални -нашите оставят *** да равят по 5 деца,а после им ги отнемат щото било по-добре за децата да са без тези родители бедни....правят насила децата еничари!!!
7
1
 
25
 
! Отговори
123 преди 10 години
Не ви ли дойде на ум да сложиге нова " щастлива" снимка. Жалки същества журналистите в наше време.
6
4
 
22
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
*** албинос - дa, нo *** със cини очи....имa ..имa..., и нeщo краденo?
5
2
 
27
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Сега някой да налее и пари в образованието на това дете и един ден, когато се реализира с усмивка ще си спомня за момента, в който са я отнели от маймуноподобните и са я върнали в цивилизацията.