Сърбия ще е готова за присъединяване към ЕС до 5 години

Според Дачич присъединяването зависи изцяло от политическите решения
6 яну 2014 20:14, Елена Кирилова
13
Сърбия ще е готова за присъединяване към ЕС до 5 години
Снимка: архив Ройтерс

В рамките на пет години Сърбия може да е готова да стане член на Европейския съюз. Това заяви министър-председателят на страната Ивица Дачич, подчертавайки, че все пак решението за присъединяването зависи изцяло от политическите решения, съобщава "Танюг".

Той твърди, че все още не може да каже кога ще се случи тази важна крачка за Сърбия. Дачич обясни, че целта на правителството е периодът да бъде съкратен максимално.

По думите му това, което в момента е най-важното за ЕС, е да наблюдава диалога между Белград и Прищина. Именно това е и основният политически критерий за напредъка в преговорите с европейската общност според Дачич.

Премиерът заяви, че мнозина смятат, че историята с Косово е приключила, но всъщност тя е в самото си начало.

„Трябва да се заемем с въпросите за съдебната система, конституцията, нерешените въпроси със собствеността, водноелектрическата централа и подстанциите. Всичко това ни чака“, обясни той. Дачич заяви, че никой в Брюксел или Вашингтон не говори за независимостта на Косово, а за това какво се случва в Сърбия.

„Всичко зависи от нас и от сърбите, живеещи в Косово“, категоричен е премиерът.

В края на декември председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой потвърди официално решението на лидерите на ЕС да започнат разговори за присъединяването на Сърбия.

През втората половина на 2014 г. се очаква да бъдат отворени първите глави от преговорите.

Подробности по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След 5 години ЕС ще се нарича ЕССР!)))
7
4
 
23
 
! Отговори
Vadimir преди 10 години
България много сгреши че се присъедини към така наречения "Европейския съюз" - ТАЗИ МАФИОТСКА ИМПЕРИЯ която само цели разграбването и унищожаването на по-малките държави с цел облагодеталстване на по-големите сили... На Сърбия воъбще не и трябва да влиза в Мафиотската Империя, защото ще и отнемат не само Косово а всичко... А на нас сега какво ни мислят.... Просто не сте наясно...
6
3
 
22
 
! Отговори
Само Волен преди 10 години
Точно на годишнината от Кървавия Божик колко видни родолюбци и братя на сърбите сте навъдили да плюете ЕС, евреите, извънземните, новия световен ред и т.н. Щели сте да колите и бесите, щото, видиш ли, 95% от българите били срещу ЕС? Знаете ли - има една част от България (позната като "Историческия Дисниленд"), създадена с дейната помощ на братята ви сърби. Що не отидете там - ще ви пасне одма ;) Там ЕС няма да има скоро и в допълнение - ще се възстановява Юго-идилията! Същински рай, а?
5
3
 
24
 
! Отговори
йордан преди 10 години
До АнонименЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА ПОВТОРЯТ СЦЕНАРИЯ СЪС НАЛАГАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ, ДАНО БРАТЯТА СЪРБИ И М ПРИГОТВЯТ ПОВЕЧКО И ПО *** ОТ НАШИТЕ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ
4
4
 
23
 
! Отговори
муспи преди 10 години
С евреи не се разговаря, те го вземат за признак на слабост, - а се убиват. Избиването на това сатанинско племе колкото по се отлага, толкова ще бъде по жестоко, докато дойде време да се убиват само защото са евреи. Омразата към тях е ценност като свобода, справедливост, Бог.
3
3
 
32
 
! Отговори
Смяяяях преди 10 години
Докато отговорят на показателите за присъединяване ЕС ще се е разпаднал
2
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно тези ,които са против Европейския съюз какво предлагат - Сърбия да остане руски анклав в името на някакъв панславизъм управлявана от верни енергомафиоти и *** ли? Да факт е че в Сърби за разлика от България етническа турска партия не може да има камо ли дае във власта.
1
10
 
25
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Долните двама братя на сърбските касапи и предатели, що не си ... майките? България беше разсипана от родоотстъпните си управници и заради празноглавото си, вечно недоволно, но в същото време некадърно и мързеливо население (видна част от която сте вие двамцата)! Никакъв ЕС не ни е виновен, че сме една повърня като народ и държава. Проблемът е в нас! А иначе по темата мястото на Сърбия не е в ЕС, а при евразийските античовешки тирании!!!