София подкрепя Скопие, но проблемите трябва да се решат

Министър Вигенин: Ваш интерес е условията да бъдат изпълнени бързо
10 яну 2014 19:07, Елка Василева
30
София подкрепя Скопие, но проблемите трябва да се решат
Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

София подкрепя европейския път на Македония, но въпросите, които са на дневен ред в съседните страни и по-конкретно Гърция и България, трябва да бъдат решени. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин, който е на посещение в Скопие, предаде македонската агенция МИА.

В македонската столица министър Вигенин се срещна с македонския си колега Никола Попоски и изнесе публична лекция във външното министерство на тема „ЕС и Западните Балкани - предизвикателствата през  2014 г.”.  

„Въпросите за добросъседството и сътрудничеството са едно от ключовите теми, по които се оценява подготвеността на една страна за започване на преговори за членство в ЕС. Ваш интерес е тези условия да бъдат изпълнени максимално бързо, тъй като ние бихме желали страните от Западните Балкани възможно по-скоро да станат част от ЕС“, каза Вигенин в лекцията си.

Още по темата
Той подчерта, че разговорите по договора за добросъседство и сътрудничество между България и Македония продължават, като очакванията му са скоро да има положителни и конкретни стъпки и резултати.

„Надявам се, че много бързо ще можем да покажем резултати и постепенно, без да се ангажираме с някакви срокове и ненужно бързане, да стигнем до подписването на договора. Паралелно с този процес, ако се отворят и проблемите, които съществуват с Гърция, Македония много бързо ще може да започне преговорите за членство с ЕС“, подчерта Вигенин.

Македония ще има подкрепата от страна на България и когато това стане нужно, ще споделим своя опит по пътя към членството в ЕС, посочи Вигенин.

От своя страна македонският министър Попоски заяви, че освен за двустранния договор с министър Вигенин са разговаряли и по конкретни проекти, които са важни за двете страни, предаде агенция Макфакс.
 
„Имаме открит диалог, българските колеги са запознати с чувствителните въпроси в Македония и ние с чувствителните въпроси в България. По отношение на диалога е важно да имаме открит диалог по всички тези въпроси и окончателно, ако имаме някакъв текст, по отношение на него да се чувстваме комфортно и в Македония, и в България“, каза Попоски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
28
 
! Отговори
Куроландеc преди 10 години
До GheroОвцата "Доли" нещо напомня ли ти???:)))))))))))))) Само кажи!!!!!!!!!
3
15
 
37
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Така или иначе те макетата са си "пички" по природа.Албанец може да му се изпика у лицето и те ше си трайкат страхливците.
2
6
 
45
 
! Отговори
Куроландеc преди 10 години
Ако има конкурс за снимки на ***..........тази със сигурност ще е в първата тройка.........
1
18
 
43
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Само секира за макетата.Проблемът ще се реши когато това недорозумение наречено Македония изчезне от световната карта.Въобще не пука дали шиптарите ше ги колят, трепят или убиват. За мен тва са утайката на балкана.Прекално добри бяхме с тия неблагодарници. Колкото повече му помагаш на едно *** то толкова повече се възгордява и има за нещо повече от което реално е.Оставете ги да *** там от мюслюмански ***.