Гърците нямат работа, но не искат на полето

Земеделци в Северна Гърция не могат да намерят работници
Обновена: 10 юни 2014 13:55 | 10 юни 2014 13:52, Елка Василева
52
Гърците нямат работа, но не искат на полето
Снимка: архив, Reuters

Независимо от факта, че гърците страдат от кризата и безработицата, те са доста избирателни, когато става дума за професии. Според скорошно проучване производителите на земеделска продукция в Северна Гърция твърдят, че не могат да намерят гърци или чужденци, които да работят, пише „Български новини“.

Гърците не са склонни да работят на полето, докато чужденците след новите законови разпоредби стават все по-скъпа работна ръка.

Въпреки че средната дневна надница достига 25 евро, няма никакви желаещи и производителите са принудени да наемат работници без разрешително за работа.

Производителите също се оплакват, че полицията налага високи глоби за онези, които наемат нелегални имигранти. Тези глоби достигат до 10500 евро за всеки работник без разрешително за работа.

Според гръцкото законодателство производител ще трябва да плати 180 евро за виза на всеки чуждестранен работник, както и около 500 евро за 2 месеца застраховка, ако иска да го наеме на работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kakva e proizvoditelnosta v Gurcia ? Tam niama rabota dori y na poleto, kak si izvadi tezi izvodi che gurcite ne iskat da rabotiat, pitali ste 10 gruka v centura na Atina? Istinata e che niamat rabota horata y UE iska da napravi ot Gurcia y Ispania robi, koito da podnasiat kafeta na turistite ot po-bogatite durjavi. Mnogo lesno se kazva che ne iskat da otidat na poleto, no v bulgaria kolko vishisti biha otishli da obuchavat ovcete i kravite na angliiski ?
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой грък ще си мръдне пръста да прави каквото и да е за 25 евро на ден? По скоро ще се реди на опашката за помощи за безработни.
40
0
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 9 години
Плащат по 80-100 лв рента на декар?!Някой те е заблудил. Дават обикновено по 20-ина лева. На места хитруват и плащат в натура - редовно се оказва, че "годината не е добра", "пазарът е слаб" и т. н., та собственикът получава нещо много дребно.
39
1
 
10
 
! Отговори
диалектика преди 9 години
Когато настъпи истинският глад(а това време не е далече),всички,без оглед на цвят,религия,народност и даже богатство,ще се изравните в робството.Най-сигурното поробващо средство,е глада.Очаквайте го,не е далеч,макар да ми се присмивате.
38
1
 
6
 
! Отговори
иван преди 9 години
този на снимката лази като роб дали е Българин ...гърците не са създадени да стоят на полето те искат в казиното в таверната да има пиене до на....иране.да живеят от помощи.Той само *** вярва в обетованата земя отвъд родината му .Ама и ЕС много на обичкат на бавна и мачителна смърт са ни подложили не бързат .все пак защо да дават на домашните си любимци застаряла храна ,изрески от месо и ГМО,да тровят животните ,като има *** ,който пълни смело чантите с ***
37
0
 
4
 
! Отговори
Продължение на 42 преди 9 години
До 24В първите години след промените изглеждаше, като че ли всичко ще се съживи след съсипиите на ТКЗС. Едни даваха земята си под аренда, други се опитаха да правят кооперация, а някои от наследниците - вече пенсионери, сами идваха да обработват, и то с мерак, поне част от декарите си. Но дойде *** напаст и безхаберието на властите. Случиха се много грозни истории. В резултат, вече повече от 10 год. голяма част от декарите не се обработват или се засяват като ниви, а районът е овощарски!
36
1
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 9 години
В момента пустеят около три милиона декара ДЪРЖАВНА земеделска земя.Що се отнася до земята, която е частна собственост, там проблемът е друг. Майка ми наследи доста декари в район с много плодородна земя. селото не е запустяло, напротив - над 700човека живеят там, но повечето от тях са преселници от 60-те год. на 20-и век /дошли са от планински селца/. По-голямата част от земята е на хора, които след 09.09.1944 г. са се преселили в градовете.Най-напред се втурнаха да организират обработването
35
16
 
10
 
! Отговори
9 преди 9 години
Garcite sa marzeliv hitar i lukav narod. Tova se znae ot pamti-veka !А ние българите какви сме???Много по зле сме-детеубийци,самоубийци,нестабилни психически,мързеливи,крадливи,използвачи,интересчии,завистници,***,продажници,дупедавци и още много мога да изреждам,колкото и да не ни се иска сме това!!!Факт.
34
1
 
21
 
! Отговори
mimmi преди 9 години
До една..а пък ние да пестим средствата на европейския данъкоплатец за своя сметка? Хора,вие наистина не знаете на коя земя живеете, поне гърците си направиха инфраструктурата,за да имат туризъм,нека са хрантутници,ние тук си пестим пари на ЕС,нищо не строим и не благоустрояваме,продаваме си децата в чужбина (да работят) и 1,5млн. издържаме всички останали до 7млн. ...Накрая и не гласуваме. плюйте си по гърците и по българите, мишкувайте си,аз отивам да работя,че имам 20 *** да храня.
33
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова трябва да изберем Бойко за да не станем като Гърция.
32
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЖИВЕЯ ДО ГРАНИЦАТ С ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ , ЗАЩО ТАКА ГЪРЦИТЕ НИКОЙ НЕГИ ИСКА ,НИТО БЪЛГАРИТЕ НИТО ТУРЦИТЕ , ОБЕСНЕТЕ МИ
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Garcite sa marzeliv hitar i lukav narod. Tova se znae ot pamti-veka !--------------Това не е вярно. Гърците са далеч по-свестни от нас. С другите може да са хитри, но помежду си са истински хора. За разлика от българите, които гледат да се клеветят и прецакват, а на чужденците още малко с-ка ще им направят. Гърците си гледат интереса. Разбихме си икономиката, за да правим мили очички и сакън да не от комунизма, може да е печелившо, но ще го затворим.Ми мисли първо за твоите деца, бе бунак
30
9
 
6
 
! Отговори
ЕR преди 9 години
Нищо има вулгари-***, които ще се навият. Само да не са тия дето чистят по хотелите, че няма кой да ми сменя чаршафите...
29
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Garcite sa marzeliv hitar i lukav narod. Tova se znae ot pamti-veka !
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Богата държава сме!Правозащитните организации няма как да попречат на спиране на помощите. Виж ако искат може те да ги плащат, за което ние не бихме могли да ги спрем но и не бихме искали. Нашите си политици нямат полза от това тия хора да почнат да работят и да се образоват - после кой ще гласува на изборите за 10 лева и баничка. Няма да има кого да обвиняваш за нямането на пари и няма да има как да се отклонява вниманието от далаверите. Това е. Ние сме си виновни.
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО ГРЪК , НЕСТЕ КРАСИВА НАЦИЯ , ТОВА Е ФАКТ , А ГЪРЦИТЕ ЗАВАЛИ ОТ ПОЛЕТО ИДВАТ , И НАПРАВО В БЪЛГАРИЯ ЗА НЯКОЙ *** НА ВЕЧЕР , И МЕЖДУ ДРУГОТО ЗАДА НЕГО РАЗБЕРЕ БАБА ГЪРКИНЯ , НОСИ РАБОТНИ И НОВИЯ КАТ СКРИТИ В КОЛАТА , ТОЛКОВА СТЕ КРАСИВИ ,НЯМАМ ДУМИ ПРЕДЛАГАТЕСА НА ПЪТ И ПОД ПЪТ
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гладът е най-добрият помощник на мотиката. Дайте им още време да разтопят леда помежду си. :D
25
1
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Гърците-евреите на Балканския полуостров!
24
23
 
10
 
! Отговори
Грък преди 9 години
Има толкова много (да не казвам всички ) глупави българи, които са като *** и работят без пари. Българите са гладни, без достойнство "хора" ( ***). Така че гърците да наемат *** и българи.
23
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре са си гърците, не са балъци като българите, а и гъркините които съм виждал не бих казал, че са грозни, напротив, у нас се забелязва прогресивно погрозняване на нацията, за причините може да се води дискусия.