Добросъседството е най-голямата ценност на Балканите

Плевнелиев се срещна със сръбските делови среди в Белград
Обновена: 13 мар 2015 14:12 | 13 мар 2015 13:22, Елка Василева
18
Добросъседството е най-голямата ценност на Балканите
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев, който втори ден е на официално посещение в Белград, се срещна с представители на сръбските делови среди и на българския бизнес.

Повече от 50 представители на бизнеса от двете страни се срещнаха на форума в сръбската столица, за да обсъдят възможни партньорства, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

„През 2013 г. на бизнес форум в София заедно с президента Томислав Николич бяхме изненадани, че залата в Българската търговско-промишлена палата беше малка за интереса на българския бизнес за сътрудничество, инвестиции и приятелство със сръбската страна“, обърна се президентът Плевнелиев към участниците във форума.

Още по темата

Държавният глава определи добросъседството като най-голямата ценност в региона на Балканите. „Само така можем да се свързваме и да споделяме перспективите си, ценностите си. Виждаме двигателя на позитивната промяна и огромния потенциал на нашия регион. Знаем, че регионът ни е важен, че инвестициите не идват само в една или друга държава и една фабрика не се случва, за да произвежда за една страна, затова ние се радваме на всяка нова разкрита мощност в региона, независимо къде се случва тя“, каза българският президент.
 
Държавният глава подчерта интензивния политически диалог между България и Сърбия на всички равнища. „Вярваме в добросъседството и в огромния потенциал на Балканите. Искаме да бъдем пример за мир и за развитие и вярваме, че това може да бъде постигнато само чрез интеграция и повече свързаност. Само заедно, като регион, можем да подобрим бизнес средата и да привличаме инвестиции. Интеграцията между хората на Балканите се случва, искаме това да се случи и между бизнесите на Балканите“, каза още президентът Росен Плевнелиев.
 
Пред представителите на бизнеса от двете страни държавният глава отново се обяви за изграждане на регионална енергийна борса, която ще осигури възможност за достъп до енергийни ресурси на конкурентни пазарни цени.

Президентът припомни също така, че България инвестира над 1 млрд. евро в изграждането на проекти по трасето на Коридор 10, който е приоритетен за България и за Сърбия. 650 млн. евро е инвестицията в ж.п. линията Пловдив-Свиленград, а участъкът от Софийски околовръстен път до Калотина и сръбската граница ще се случи в най-кратки срокове. Със 130 млн. евро стартира строителството на Северната скоростна тангента, също част от Коридор 10.

„Отнасяме се много отговорно към изграждането на трасето на този коридор, който ще свърже Европа с Азия“, подчерта още българският президент.
 
Според държавния глава активната икономическа политика, правилата, които важат за всички, добре работещите институции, електронното управление и стабилната банкова система са рецептата за по-добра бизнес среда.

„Вратите на българските институции са открити за идеите на бизнеса. Искаме да бъдем част от вашия успех“, обърна се още президентът към представителите на бизнеса от България и Сърбия.
 
Официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Белград ще приключи със среща с българското национално малцинство в Сърбия. В сръбската столица държавният глава ще поднесе венец пред Паметната плоча на Васил Левски и Георги Раковски в парка Ташмайдан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
тути фрути преди 9 години
Роско Комсомолката е отишъл да се пазари за Банкера... Дано сърбите им го върнат,та да каже ПИН кода на швейцарската сметка....
13
1
 
4
 
! Отговори
789 преди 9 години
А ПЛЕВНЕЛИЕВ С МЪЖА СИ В СЪРБИЯ !
12
2
 
4
 
! Отговори
Marin преди 9 години
Сърбите по три на нож.
11
1
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До АнонименПо-точно тумороубиец!!!!
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин - тумор и убиец!
9
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До ИнтернационалистВикаш летс гоу, гоу, гоу, рън мадъ фака е достатъчно като езиково познание, човек да е щастлив!???
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тои мистър биин беше в другата статия много си приличат с бат или кака роска
7
2
 
2
 
! Отговори
Интернационалист преди 9 години
На сърбите им е лесно. Тито изкла в концлагерите 240 х. свързани със Сталин и Коминтерна. В Сърбия никой не знае руски.
6
0
 
10
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До ЛИЛИПУТИНЖена ти знае ли, че охраната те е изтървала!
5
0
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Виждам, че са му намерили безопасни теми за разговор! Щото като му се подхвърли думата Русия и изпада в делириум!
4
0
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Дето мине трева не никне, само воня.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кандардисва сърбите против Русия.Както Меркел ходи в Япония...
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PLEDIRAL ZA VRASHTANETO NA BANKERA.
1
1
 
38
 
! Отговори
От плевнята преди 9 години
Това е най-кухата американофилска и русофобска кратуна!