Плевнелиев и Николич отиват заедно при българското малцинство в Сърбия

Президентът получил уверение, че учебниците за българската общност са отпечатани
13 мар 2015 16:14, Елка Василева
10
Плевнелиев и Николич отиват заедно при българското малцинство в Сърбия
Снимка: БТА

До края на годината българското и сръбското правителство планират да проведат първото си съвместно заседание, след което ще бъде подготвено посещение на президентите на двете страни в районите с компактно българско население.

Това ще бъде много силен знак, че България и Сърбия ще работят заедно, за да гарантират конституционните права на националното малцинство в Сърбия и спазването на всички конституционни задължения, обяви държавният глава Росен Плевнелиев в Белград на среща с представители на българското национално малцинство в Република Сърбия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

„Проблемите на националното ни малцинство бяха поставени ясно по време на разговорите в Белград и могат да бъдат решени само заедно, от двете страни“, каза президентът Плевнелиев и подчерта, че от сръбска страна е заявено ясно политическо желание въпросите на българското малцинство да бъдат разрешени.
 
Росен Плевнелиев е получил уверение от сръбското политическо ръководство, че учебниците за българската общност вече са отпечатани. Поет е също така ангажимент от сръбска страна да бъде решен въпросът с преустановеното издаване на българския вестник „Братство“.

„Бяхме искрени и честни и имаме ясна политическа заявка за разрешаване на проблемите“, каза държавният глава.
 
Президентът призова българското национално малцинство да бъде по-сплотено, за да може българската държава да бъде по-полезна на сънародниците ни. Сърбия оценява високо прагматичната и коректна българска позиция, както и желанието ни за сътрудничество съгласно европейските ценности и норми, допълни още президентът по време на срещата си с представители на българското национално малцинство.
 
Със срещата със сънародниците ни в Белград приключи двудневното официално посещение на държавния глава в Република Сърбия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Тъп преди 9 години
Патриотарите пластмасовият и плюнката на портрето.
5
2
 
4
 
! Отговори
Markos Surdulica преди 9 години
Така е, ние Шопи сме най-старото население ! Нашия език е найголем доказ, той е постар и от Сърбски и от Български, а и двата са фалшиви измислени в 18-ти век ! Поздрави от Сърбия шегувам се малко ами в всека шега има и малко истина :)
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп"Келти, арийци, викинги, друиди и микенци са едно и също"Ще рече, че те са все българи! Както и зулутата в Африка и маите в Америка!! :-)Шопска логика! Ай сиктир!
3
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен Оправи си правоговора, ***. Какво е това "де"? Келти, арийци, викинги, друиди и микенци са едно и също, а оногурите са измислица на руснаците, за да ни вържат към Азия. А шопите са там, където навремето са били сердите - тракийско, тоест келтско племе.
2
6
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До а дали е така? Ти си просто ***. От Ихтиман до Ниш е ШОПСКО. Шопите са коренното население на пъпа на Балканите. Шопите са директни наследници на древните келтски племена, едно от които - серди, е основало град Сердика. Шопският етнос е част от българската нация.
1
16
 
8
 
! Отговори
а дали е така? преди 9 години
Какво българско население в Сърбия? Както всички родени в България са българи, така и всички родени в Сърбия са сърби! Нали така, или аз пак греша!?