Македония няма да я бъде като държава, тръбят в Сърбия

Велика Албания чука на вратата, пише сръбската преса
11 май 2015 21:37, Елка Василева
464
Македония няма да я бъде като държава, тръбят в Сърбия
Снимка: Reuters

Македония е заплашена от по-нататъшна ескалация на конфликта, дори и гражданска война, след която Македония повече няма да съществува като държава – това предупреждават сръбски анализатори след въоръжения сблъсък в Куманово, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“ в материал под заглавие „Велика Албания чука на вратата“.

Според анализаторите конфликтът, който разтресе Куманово, е резултат от дългогодишните усилия на косовските и македонските албанци за обединяване в една държава на териториите на Балканите, на които живеят албанци. След повече от 24 часа престрелките в Куманово приключиха – загинаха осем полицаи, ранени са над 37, убити са 14 терористи.

Още по темата

Мнозина анализатори обаче смятат, че това не е краят. Бившият посланик на Сърбия в Париж Душан Батакович предупреждаваше преди години за опасността от създаване на „естествена Албания“. Този проект според него се основава на идеята за разпростиране на всички балкански територии, на които живеят албанци.

„Смятам, че нашите медии и обществеността като цяло трябва с много повече внимание и интерес да следят този процес, който вече е напреднал и който по същество застрашава нашите жизнени национални интереси, нарушава регионалната стабилност и сериозно застрашава крехката стабилност на Балканите“, каза Батакович.

„Съвсем известно е, че Косово и Албания, които са де факто в един вид общност, се опитват да се разширят върху териториите в съседните държави, на които живеят албанци“, каза още Батакович.

Съдейки по всичко, тези проблеми едва сега започват, пише „Блиц“.

Според Душан Янич от Форума за етнически отношения освен въоръжения конфликт в Куманово, който вече приключи, в ход е конфликт между албанските партии в Македония, които са на власт и в опозиция. Според Янич въоръжените сблъсъци са „натиск от страна на въоръжените групи върху лидера на участващата в управлението в Македония албанска партия – Демократичен съюз за интеграция, Али Ахмети, да влязат в плановете за отделяне на част от Македония“.

Според Янич конфликтът в Македония няма да ескалира повече, тъй като той все още е в полето на политическото решение, освен ако подобни групи отново не нападнат полицията или армията.

От друга страна Чедомир Антич, историк, е убеден, че конфликтът със сигурност ще ескалира. Той смята, че Македония е на ръба на гражданска война, след която тя трудно ще може да просъществува като държава.

„Процесът, който сега ескалира, датира от две години и той е резултат от отношението на световните властови центрове към институциите на македонската държава, тъй като трябва да отбележим, че всичко започна след заявката за изграждане на „Турски поток“, каза Антич.

Бившият шеф на македонската служба за военно разузнаване и контраразузнаване професор Владимир Пивоваров смята, че проектът за Велика Албания се изпълнява непрекъснато, а международната общност мълчи.

„През следващите етапи този проект ще бъде насочен към Сърбия, Черна гора и Гърция, където сега се създават предпоставките за неговото изпълнение. Последното изявление на албанския премиер Еди Рама показва, че той публично се обявява за обединяване на Косово и с Албания, а тревожното е, че нямаше реакция на международната общност“, казва Пивоваров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
13
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Евроатлантиците таковаха мамата на Европа и на света ! Факт !Ислямизираха бяла и християнска Европа. Създадоха изкуствената държава Косово - център на световния тероризъм и търговия с човешки органи.Така "световният елит" заби ръждив пирон в сърцето на Европа !Ръждата върши своята работа. Тя разяжда здравото някога тяло ..Ислямската дъга на ЦРУ обаче далеч не свършва с Македония. За съжаление тя включва и части от България. Ислямската дъга ще отцепи от България Родопите и ще завърши с Турция
78
0
 
21
 
! Отговори
до 364 тъпак преди 9 години
нато не гарантира по никакъв начин и никога цялостта на балканите. кипър, косово... други примери да давам ли не знам... хората ти казват, че европа и нато не реагират на опитите за присъединяване на косово, но ти не четеш. понеже мозъчната ти клетка не успява.
77
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русофилите сa гробокопaчите нa Бългaрия и Мaкедония, a сърбия- мaшaтa им зa осъществявaнето нa този плaн! НAТО трябвa дa гaрaнтирa грaниците нa Бaлкaните с войски!
76
5
 
24
 
! Отговори
жеко преди 9 години
мирише на презокеански сценарий, американците спонсорират албанците знаем от кога в момента се сездава мини идил конфликт
75
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Сърбия след Македония стане албанска няма да съжалявам. Най големите врагове на България са Русия и Сърбия. Тези двете са първите които ни бомбардират през В.С.В.
74
8
 
34
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Nqma po golemi balgaromrazci i gadove ot makedoncite"Грешиш. Най-големите врагове на българите и на еврпейците като цяло са тези в Брюксел. Васалите на САЩ, Израел и Новият Световен ред ще натресат и на нас, и на цяла Европа квота от бежанци.И за пореден път ще ни вкарат не сирийци, а *** наемници главорези. Целят да има готова армия в цяла Европа, която да си живее сред нас привидно мирно, и да ни запука изневиделица.Ако го толерираме това, ще си платим доста скъпо.
73
9
 
32
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Още от оседемдесетте години се опитват да ни спретнат гражданска война. Като не им се отдаде, за това се обурнаха на запад към по-тъпите българи -- македонците.Географията на планетата е такава, че колкото си по на запад, толкова си по-***.Руснаците си имат украднинците, ние си имаме македонците...
72
4
 
12
 
! Отговори
ton40 преди 9 години
Nqma po golemi balgaromrazci i gadove ot makedoncite - te sa ubili Stambolov, Stamboliyski i elita sled 9 septemvri .
71
3
 
10
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 9 години
В АЛБАНИЯ ИМА 600 000 ГЪРЦИ.НЕКА АЛБАНИЯ ДА СИ ВЗЕМЕ СВОЕТО ОТ СКОПСКИЯ ПАШАЛЪК И ЧЕРНА ГОРА.НИЕ ГЪРЦИТЕ, СЛЕД ТОВА ЩЕ СИ ВЗЕМЕМ НАШЕТО ОТ АЛБАНИЯ И ФИРОМСКИЯ САНДЖАК А.К.А. СКОПСКИ ПАШАЛЪК.ТОВА Е ДОГОВОРЕНО ВЕЧЕ.
70
1
 
7
 
! Отговори
До 347 преди 9 години
Митьо, малко ти в странен българския. Че и логиката покрай българския.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние пращаме през Варна ВТР Брадли на ОНИЯ Ядящивратовръзки грузинци.Тикво краварите платиха ли нещо да ползват портта и остонаха само шамарите за учениците.
68
1
 
4
 
! Отговори
КЕНИ преди 9 години
България като държава, защо не ги пита - дали не искат да са част от нея?-Аз не виждам причина те да не искат - най-малкото вече няма да ги е срам.
67
1
 
8
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Това не е вертикален падал, а ислямски интернет разработен от Мосад и внедрен от такива *** като Боко Тиквата, каквито има навсякъде, даже и в Албания.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е така ние си взимаме онази част с българските паспорти, останалото, ако остане нещо отива при Сърбия и Албания.
65
2
 
5
 
! Отговори
славянин преди 9 години
''Боян Саръев, свещеник: САЩ кроят нови граници на Балканите!''
64
2
 
4
 
! Отговори
славянин преди 9 години
''Кой е по-важен за НАТО малка България и нейната окаяна армия или Турция бъдещия стълб на Балканите, според САЩ и нейната модерна армия, която е втора по численост в НАТО ( след САЩ) и 9-та по численост в целият свят?''
63
0
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
да се въведе донаборната служба и съкращаване на парламента и министерства , това ще гарантира сигурноста на БЪЛГАРИЯ !!!
62
0
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
*** ви ционистко!
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На сърбите хич не им дреме дали ще има Македония като държава, а дали няма да се появи голяма Албания или Източна Македония да реши да стане част от България. Винаги само това ги е интересувало. През югославско много им харесваше да имат топла връзка с Гърция, но нещата постепенно се връщат към правилното им състояние. По същия начин, сърбите, само да си запазят Воеводина, която откраднаха от Унгария, ще се правят на приятели на Румъния, макар че не могат да се понасят. Просто племе.
60
0
 
5
 
! Отговори
до 166 от славянин преди 9 години
Чифутитроловете пак изпадате в тежка истерия!