Македония няма да я бъде като държава, тръбят в Сърбия

Велика Албания чука на вратата, пише сръбската преса
11 май 2015 21:37, Елка Василева
464
Македония няма да я бъде като държава, тръбят в Сърбия
Снимка: Reuters

Македония е заплашена от по-нататъшна ескалация на конфликта, дори и гражданска война, след която Македония повече няма да съществува като държава – това предупреждават сръбски анализатори след въоръжения сблъсък в Куманово, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“ в материал под заглавие „Велика Албания чука на вратата“.

Според анализаторите конфликтът, който разтресе Куманово, е резултат от дългогодишните усилия на косовските и македонските албанци за обединяване в една държава на териториите на Балканите, на които живеят албанци. След повече от 24 часа престрелките в Куманово приключиха – загинаха осем полицаи, ранени са над 37, убити са 14 терористи.

Още по темата

Мнозина анализатори обаче смятат, че това не е краят. Бившият посланик на Сърбия в Париж Душан Батакович предупреждаваше преди години за опасността от създаване на „естествена Албания“. Този проект според него се основава на идеята за разпростиране на всички балкански територии, на които живеят албанци.

„Смятам, че нашите медии и обществеността като цяло трябва с много повече внимание и интерес да следят този процес, който вече е напреднал и който по същество застрашава нашите жизнени национални интереси, нарушава регионалната стабилност и сериозно застрашава крехката стабилност на Балканите“, каза Батакович.

„Съвсем известно е, че Косово и Албания, които са де факто в един вид общност, се опитват да се разширят върху териториите в съседните държави, на които живеят албанци“, каза още Батакович.

Съдейки по всичко, тези проблеми едва сега започват, пише „Блиц“.

Според Душан Янич от Форума за етнически отношения освен въоръжения конфликт в Куманово, който вече приключи, в ход е конфликт между албанските партии в Македония, които са на власт и в опозиция. Според Янич въоръжените сблъсъци са „натиск от страна на въоръжените групи върху лидера на участващата в управлението в Македония албанска партия – Демократичен съюз за интеграция, Али Ахмети, да влязат в плановете за отделяне на част от Македония“.

Според Янич конфликтът в Македония няма да ескалира повече, тъй като той все още е в полето на политическото решение, освен ако подобни групи отново не нападнат полицията или армията.

От друга страна Чедомир Антич, историк, е убеден, че конфликтът със сигурност ще ескалира. Той смята, че Македония е на ръба на гражданска война, след която тя трудно ще може да просъществува като държава.

„Процесът, който сега ескалира, датира от две години и той е резултат от отношението на световните властови центрове към институциите на македонската държава, тъй като трябва да отбележим, че всичко започна след заявката за изграждане на „Турски поток“, каза Антич.

Бившият шеф на македонската служба за военно разузнаване и контраразузнаване професор Владимир Пивоваров смята, че проектът за Велика Албания се изпълнява непрекъснато, а международната общност мълчи.

„През следващите етапи този проект ще бъде насочен към Сърбия, Черна гора и Гърция, където сега се създават предпоставките за неговото изпълнение. Последното изявление на албанския премиер Еди Рама показва, че той публично се обявява за обединяване на Косово и с Албания, а тревожното е, че нямаше реакция на международната общност“, казва Пивоваров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Македония по начало е изкуствено създадена държава и като всяка такава, следва разпад.
98
17
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Ако Македония се опитва да играе по свирката на кремльовските ***, съвсем нормално е да даде фира. Така е правилно.
97
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Македония има 30% албанци, които са КОРЕННО НАСЕЛЕНИЕ. Оттам нататък конспиративните ви теории не струват и 5 стотинки.
96
15
 
14
 
! Отговори
Българин преди 9 години
България незабавно да анексира източните части на Македония и да спаси българското население там от гражданската война, която се задава.
95
11
 
12
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Каквото кажат братята хамериканци това ще е ! Те стоят зад арнаутите / не им пука ни за раса, ни за вяра / важното е пара да пада. И ако Русия е с и за Македония, съвсем естествено е да се създадат още дветри държавици/ като Косово/ под диктовката на чичо Сам. Или една Велика Албания.... Ха да са ни честити...!
94
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе , боли ме шпиндела за македония...
93
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Димитров и Цола са виновни.
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1897 г. Министър-председателят Стоилов и сръбският крал Александър подписват договор за подялба наМакедония, при подготовка за война срещу Турция. Продължение политиката на Фердинанд и Стамболов за търговия с българските земи...
91
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да я има, защото ще я анексираме и албанци и сърби ще бъдат прогонени.
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 1894 султан Абдул Хамид посреща Стамболов в Цариград като "свой син". Стамболов предложил - и султанът склонил - да изпрати турски военни гарнизони по Стара планина. За широк кръг политици тоя проект е и до днес нещо сериозно, и се смята, че би бил спасителен за България!?!?.
89
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното предателство на българската върхушка към македонците . Не случайно македонци насичат Стамболов - той първи започва търгуването наМакедония и разцепването и между съседните дзържави. "ВзимайтеМакедония барабар с македонците" е известнва негова фраза към сърбите. Национален предател, довел Фердинанд на власт, нареждал македонските четници да се задържат на границата и да се предават на турските власти. Върхът е, когато Стамболов предлага на Абдулхамид да окупираБългария - 1894
88
2
 
10
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Към тези, които могат да мислят:Изгледах вчера един коментар за Македония по една чужда телевизия.За около10 минути нито веднъж не беше спомената България.Сякаш нашата държава не съществува и няма нищо общо с Македония.А редакцията на тази телевизия е много силно повлияна от "евроатлантическите ценности"Къде сме се набутали????????????????????
87
4
 
17
 
! Отговори
mggh преди 9 години
България ще граничи с Албания щем или нещем! От нас зависи колко на запад ще е границата.
86
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то това нещо се тръби не само Сърбия, а и във форумите на днес.бг от години. Хак им е, нека шиптърите им разкажат играта, като не знаят откъде са тръгнали, да вървят на майната си.
85
0
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
То пък и това ако е държава
84
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е било и преди 9 септември - непрекъснати братоубийствени войни, смутове и въстания на Балканите. Барутният погреб на Балканите. 45 години ред при комунизма и отново старата песен на нов глас.Събуждайте се, българи!Без комунистическа партия ще се повторят националните катастрофи на Царство България!
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
проектът за Велика Албания се изпълнява непрекъснато, а международната общност мълчи. мълчи и бачка здзравата - нови лагери за терористи се издигат в България. Откъде дойдоха албанците в Куманово ?
82
5
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Тъжно е да се гледа как Македония върви към велика Албания. Ние обаче не трябва да имаме културни, исторически и териториални претенции. Не се връзва с европейските ценности. А както казва нашия президент, когато имаме ценности, не ни трябва армия. И света става като райска градина (където обаче Албания взима Македония).
81
44
 
9
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 9 години
Че то и *** е искуствено създаден 1978. До тогава тук си е било Османска империя. После Родопите са били в Тъмръжката република.Същата работа е тук кат Македония.
80
7
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До от Сидни Ав$$тралияКакви бяха избитите сепаратисти в Куманово ? Християни ли ? Не ! Бяха мюсюлмани !Ще отцепят части от Макседония. ще ги обединят с Албания и Косово. След това следва България ...Ще отцепят Родопите и накрая ще слеят всичко това с Турция.Това е планът за създаване на "Ислямска дъга" на Балканите.Планът е на ЦРУ и е създаден преди доста години. Гледай си там австралийските плажове :) и не се изказвай по проблемите на България. Явно не си компетентен и запознат !