Македония няма да я бъде като държава, тръбят в Сърбия

Велика Албания чука на вратата, пише сръбската преса
11 май 2015 21:37, Елка Василева
464
Македония няма да я бъде като държава, тръбят в Сърбия
Снимка: Reuters

Македония е заплашена от по-нататъшна ескалация на конфликта, дори и гражданска война, след която Македония повече няма да съществува като държава – това предупреждават сръбски анализатори след въоръжения сблъсък в Куманово, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“ в материал под заглавие „Велика Албания чука на вратата“.

Според анализаторите конфликтът, който разтресе Куманово, е резултат от дългогодишните усилия на косовските и македонските албанци за обединяване в една държава на териториите на Балканите, на които живеят албанци. След повече от 24 часа престрелките в Куманово приключиха – загинаха осем полицаи, ранени са над 37, убити са 14 терористи.

Още по темата

Мнозина анализатори обаче смятат, че това не е краят. Бившият посланик на Сърбия в Париж Душан Батакович предупреждаваше преди години за опасността от създаване на „естествена Албания“. Този проект според него се основава на идеята за разпростиране на всички балкански територии, на които живеят албанци.

„Смятам, че нашите медии и обществеността като цяло трябва с много повече внимание и интерес да следят този процес, който вече е напреднал и който по същество застрашава нашите жизнени национални интереси, нарушава регионалната стабилност и сериозно застрашава крехката стабилност на Балканите“, каза Батакович.

„Съвсем известно е, че Косово и Албания, които са де факто в един вид общност, се опитват да се разширят върху териториите в съседните държави, на които живеят албанци“, каза още Батакович.

Съдейки по всичко, тези проблеми едва сега започват, пише „Блиц“.

Според Душан Янич от Форума за етнически отношения освен въоръжения конфликт в Куманово, който вече приключи, в ход е конфликт между албанските партии в Македония, които са на власт и в опозиция. Според Янич въоръжените сблъсъци са „натиск от страна на въоръжените групи върху лидера на участващата в управлението в Македония албанска партия – Демократичен съюз за интеграция, Али Ахмети, да влязат в плановете за отделяне на част от Македония“.

Според Янич конфликтът в Македония няма да ескалира повече, тъй като той все още е в полето на политическото решение, освен ако подобни групи отново не нападнат полицията или армията.

От друга страна Чедомир Антич, историк, е убеден, че конфликтът със сигурност ще ескалира. Той смята, че Македония е на ръба на гражданска война, след която тя трудно ще може да просъществува като държава.

„Процесът, който сега ескалира, датира от две години и той е резултат от отношението на световните властови центрове към институциите на македонската държава, тъй като трябва да отбележим, че всичко започна след заявката за изграждане на „Турски поток“, каза Антич.

Бившият шеф на македонската служба за военно разузнаване и контраразузнаване професор Владимир Пивоваров смята, че проектът за Велика Албания се изпълнява непрекъснато, а международната общност мълчи.

„През следващите етапи този проект ще бъде насочен към Сърбия, Черна гора и Гърция, където сега се създават предпоставките за неговото изпълнение. Последното изявление на албанския премиер Еди Рама показва, че той публично се обявява за обединяване на Косово и с Албания, а тревожното е, че нямаше реакция на международната общност“, казва Пивоваров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
34
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до Андре, МакедониаСтойте си, ние какво ви пречим? И какво лошо сме ви направили? По време на Втората световна война дедите ви са писали молба на цар Борис да иде да ги спасява, посрещали са българските войници с цветя - има го на филмова лента - виж, ако не вярваш. Сега мразите българите - няма проблем. Ние не ви мразим. Не ни пука за вас.Само да не закачате българите там, които не са с промити мозъци като теб! Защото това вашето не е и от 7-ми век. На нивото на макаците сте още.
118
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбия винаги е имала исторически апетити да излезе на Адриатика през Албания. Когато се сформира албанска държава Сърбия, затворена от север и запад от Австро-Унгария, окупира Вардарския край за сметка на България. Оттогава Сърбия винаги се е стремяла да смачка каквото и да е българско влияние в Македония. А сега конкретно интересите на сърбите са да държат Македония дестабилизирана, за да може при евентуалното разцепване да присъединят територии към Сърбия.
117
2
 
35
 
! Отговори
до Андрей преди 9 години
Ако ние сме ви душмани, значи албанците са ви приятели. Целивайте се с албанците като братя. Нас не ни гледайте.
116
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Македонци молете се сърби да ви помогнат, ако се случи ескалиране на конфликта.България е продадена на САЩ и НАТО, които създадоха Косово.България 1-ва призна Косово за държава, факт !
115
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че всичко случващо се във ФИРОМ става с ясното съзнание на сърбите. Никакъв европейски съюз за тези шумадийски свинари, които извършиха геноцид над българите във Вардарска Македония, само ще спомена Идрисово и Голи Оток. Всичко се знае за "македонизацията" им не без помощта на Москва, но крият архивите в Белград, а нашите политици мълчат.ФИРОМ трябва да се подели между България и Албания.
114
5
 
34
 
! Отговори
Ясновидеца преди 9 години
Анрдюшка, оти послагуваш латински букви у бугарската азбука бре серсемино ньеден?
113
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопПич кой създаде Косово и отвори пътя на албанските терористи, наркопласьори и дилъри на човешки органи да се правят на политици? кой постави началото на процеса за обединяване на Албания с Косово? определено са ***, но са от другата страна на Атлантика - наричат се САЩ
112
9
 
37
 
! Отговори
Ислямски провлак преди 9 години
Целта е да се създаде "ислямски провлак" - от Албания, през Македония, Родопите, Турция, чак до близкия изток, от който ще може да се притиска Европа. ЦРУ действат упорито.
111
76
 
10
 
! Отговори
Андреј, Македонија преди 9 години
Бугарски фашисти, едно нека ви е асно. Се додека постои и еден Македонец, е постои и Македониа. Не НАТО, не ЕУ, не шиптари, нико не може да а уништи Македониа. А Вие Бугарите моментално сте наголемите душмани на Македониа, затоа што и в 21 век живеете како да сте в 7 век, како да сте заостанали од времето на создатело на вашта Бугариа - татарино Хан Аспарух. Вие и Грците сте наголемите фашисти в Европа. И в 21 век продолжувате да ги негирате Македонците. Затоа ве мрази цела Македониа.
110
21
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да благодарим на миризливата ви Русия затова, че създаде тази изкуствена държава, че ги македонизира насилствено и само разривът на отношенията между Тито и двамата хомо-другари Сталин и Тарабата спря македонизирането и на пиринския край. Ама не, не - Русия е велика и най-близката ни братска дуржава. Ай ше ви........................
109
3
 
17
 
! Отговори
kk преди 9 години
I za kakvo sa ni tiq 4ukari,vsi4ki nazionalni katastrofi sa zaradi Makedoniq ,pak i tam otdavna nqma Balgari,i armiq nqmame i politizi s topki sa6to nqmame ,taka 4e po dobre da ne se zanimavame s maketata
108
11
 
33
 
! Отговори
42 преди 9 години
АМИ КАТО НЯМА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ НИЩО НА БАЛКАНИТЕ НЕ ВЪРВИ.
107
6
 
12
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Сърбия мина през тая Голгота. Време е да се помисли за общия ни интерес, а не само да се набляга на това дето ни разделя. Рожбата на Коминтерна ще каже някой. И ще е прав, но не съвсем. Щото тази рожба е един практичен буфер и за двата ни народа. Всяка друга позиция е проалбанска. В случая те проявяват агресия под формата на необходимост от жизнено пространство.
106
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както преди 9 сентември, българската върхушка пак предаде Македония.
105
11
 
48
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Интереса на България диктува Македония да съществува. В противен случай албанската инвазия *** на вратата ни. И тогава наистина ще имаме нужда Бог да е българин, защото сами не можем да си помогнем. Заселят ли се на наша територия и 1000 албанци, след 20г сме свършени. Те имат девиза: "Където има албанци, там е Албания". Тъй, че да искаме разпада на Македония в момента означава да вървим срещу нас си. Парадокс, но е такава ситуацията.
104
5
 
18
 
! Отговори
до 390 преди 9 години
курорти на средиземно море сме щели да имаме? да ги наблъскаме с бетон и да налазят мутрите с чалгаджийките? не, мерси, гърците умеят по-добре да си пазят природата. и какви 70 км от истанбул - всичко щеше да е в джамии и прекрасен достъп на всички 'бежанци' от азия и африка. каквото и да си говорим, териториите около константинопол никога не са били постоянно наши, напротив - трябва да видим прекрасните ни 'братя' румънци, сърби и македонци какво правят с изконните български земи!
103
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 1894 г. Стамболов предлага на султанАбдулХамид всичките европейски провинции (Княжество България, Македония и Одринско) да станат един Урумели-бейлер-белък, като престолонаследникът бъде Урумели бейлер-бей. Турската армия окупираБългария. Нищо ново, националните предатале са и днес на власт.
102
15
 
16
 
! Отговори
различно мнение преди 9 години
Албанците, каквито и да са, имат право на собствена държава и не може да става дума за 'Велика Албания'. Косово е 11.000 кв.км. с 2 млн албанци, Албания - 28.000 кв.км. с 4 млн, а в Македония са още 600.000 с 5.000 кв.км исторически техни земи. Сегашната Република Македония НЕ Е историческата географска Македония, а юго-образувание, получена след окрадените от сърбите албански земи. Албанците, също като нас, не искат нищо чуждо - вижте старите карти на Тетово, Гостивар и Призрен.
101
0
 
25
 
! Отговори
antiES преди 9 години
много жалко,така и не разбраха кои са им истинските приятели
100
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За огромно наше съжаление (и все още глупаво подценявано), заради тъпите мънкедонци, сме изгубили Северна Добруджа! Повярвайте, не е само някакъв си достъп до Средиземно море или някакво си жито най-ценното - на север са 250 км морска ивица, всичкият румънски петрол се намира там, контролира се делтата на р. Дунав (7 държави) и Констанца е най-източното ЕС пристанище. Огромни загуби за икономиката ни, да не говорим за 'топлата връзка' с 600.000 българи в Украйна и 100.000 в Молдова.