Лавров видя връзка между събитията в Македония и "Турски поток"

Русия се тревожи от тероризма на Балканите
15 май 2015 14:45, Елка Василева
46
Лавров видя връзка между събитията в Македония и "Турски поток"
Сергей Лавров и Ивица Дачич. Снимка: БТА

Русия призова Европейския съюз да обърне внимание на особено тревожните терористични прояви на Балканите. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след срещата си в Белград със сръбския външен министър Ивица Дачич, който  в момента е и председател на ОССЕ, предаде ТАСС.

„Заинтересовани сме ОССЕ да играе активна роля на Балканите – посочи Лавров. - Силно ни тревожат последните събития в Македония, а и ситуацията в Косово не внушава никакъв оптимизъм. Тревожат изявленията на ръководителите на Албания за създаване на албанска държава на основата на концепцията за Велика Албания. Това противоречи на основополагащите принципи на ОССЕ и договореностите, постигнати за урегулиране на кризата на Балканите в предишни години“.

Още по темата

Лавров призова ЕС чрез присъствието си на Балканите да обърне по-голямо внимание на много тревожните прояви, особено тези с явно терористичен контекст, какъвто се наблюдава по думите на руския външен министър в различни части на Балканите, включително в последно време в Македония.

Лавров съобщи, че Русия и Сърбия са потвърдили готовността си да си сътрудничат в газовата сфера, включително и в многостранни проекти.

Русия е обезпокоена от ситуацията в Косово и в някои райони на Босна и Херцеговина, където проявяват активност бойци от Ислямска държава, вербуващи  млади хора за участие в терористична дейност, заяви още Лавров.

Лавров заподозря връзка между събитията в Македония и нейната проруска политика. Създава се впечатление, че има връзка между изострянето на ситуацията в Македония и нейната проруска политика, заяви Лавров.

„Събитията в Македония се развиват на фона на отказа на Македония да подкрепи санкциите срещу Русия и плановете за изграждане на „Турски поток“. Не можем да се отърсим от усещането, че тук има някаква връзка“, каза руският външен министър.

„Подкрепяме действията на македонските власти и призоваваме всички политически сили към диалог без опити за антиконституционни действия“, заяви още Лавров.

ЕС трябва да подкрепи реализирането на проекта "Турски поток", който ще позволи да се повиши енергийната сигурност на Европа, заяви също така Лавров.

Лавров подчерта, че Русия не налага на никого насила този проект, а предлага възможности на базата на договореностите, които вече е постигнала с Турция, и вижда интереса, който проявяват към него Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и други страни от региона.

От своя страна Дачич изрази принципна готовност на Сърбия да участва в реализирането на "Турски поток", тъй като страната се нуждае от надеждно снабдяване с газ.

Сръбският министър подчерта, че щом няма да има "Южен поток", Сърбия е заинтересована от "всички други варианти".  Той изтъкна, че когато се отнася до "Северен поток", всичко е възможно, а когато става дума за проекти на юг, изникват проблеми, макар че става дума за един и същи газ от Русия. "Ние имаме същите права, както и жителите на северната част на Европа", подчерта сръбският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да върнат трасето през България.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то имаше и Велика България България на три морета да ни върнат границите тогава ,тези граници които Европата ни отне
27
0
 
5
 
! Отговори
Аре, у лево! преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯАко беше гурбетчия, шеше да си прихванал нещо от местните - норма, толерантност, чистота на изказа, култура - с една дума! Ти си нашенско, мързеливо, грубо, просто, скапано, настъпано! Я кажи, председател на кварталната въздържателна дружинка ли си! Стига с тези алкохолици, мазоли ми хванаха ушите от тези глупости! Нещо ново измислете! Ама с какво?
26
1
 
5
 
! Отговори
Южен поток преди 8 години
Руснаците искаха да накажат ЕС и България,като прекарат газа за България,Унгария,Австрия,Италия и др.през Турция,Гърция,Македония и Сърбия.Търсят съдействие и финансиране от ЕС,обещават спазване на европейските закони и правила.Нима смятат,че ЕС ще е удовлетворентръбата да минава през три страни,които не са членки и както се вижда в Македония сега,имат тежки вътрешни проблеми?Вероятно ще има пак развитие на процеса.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепяме действията на македонските власти и призоваваме всички политически сили към диалог без опити за антиконституционни действия, заяви още Лавров.-----------------------------Подкрепяме действията на украинските власти и призоваваме всички политически сили към диалог без опити за антиконституционни действия, заяви още Лавров.
24
11
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Че има връзка, има. Само трябва да се сравни ситуацията в България преди договорките за Южен поток(подслушвания, записи публикувани от електронни пощи на руски сървъри, протести, смяна на правителството, договор,нова смяна на правителство, отпадане на договора) и ситуацията в Македония. Само дето не е ясно кой точно мъти водата.Но в случая Лавров лъже нагло, енергийната сигурност на Европа може да се гарантира само от диверсифицирани доставки на горива(а не само от Русия, както му се иска).
23
1
 
3
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Да бе
22
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До турчинЗащото те искат велика Албания вие искате велика Турция и границата между вашите велики сили да е Беласица. Ние българите, обаче, никак не искаме вашия план да се сбъдне.
21
34
 
6
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Защо да не искат велика Албания,това е тяхно право.Всеки е свободен да иска това от което има нужда.
20
11
 
25
 
! Отговори
Система Спецназ преди 8 години
Скоро руския аскер ще си плакне ботушите от Босфора до Атлантическия океан.
19
6
 
11
 
! Отговори
Шабан преди 8 години
По цялото трасе на Южен поток, трябва да се дислоцира руския аскер.
18
4
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
Боли те главата, а си лекуваш г,з, дреме им на руснаците от слабоумните ти приказки,,, май такива като теб повече ги е страх да не се намесят руснаците и да не влезнат в територии,които такива като теб са го нарочили за свойта вяра,,, не ли така???
17
9
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 17, че Гърция нали и тя ще строи, даже правителството е крайно ляво. Де го американският сенатор? В Турция де го американският посланик, дето оттам тръгва патокът?
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Започвам да мисля че нашите колкото и да ги плюем са избрали по-малкото зло."----------Да си мъжкар и защитник на националните интереси е опасно и рисковано. Къде по-лесно е да си *** и шушумига. И като крадеш вместо да те вкарат в затвора ще ти се възхищават и зафалят.
15
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Абе не разбраха ли руснаците, че или тръбата минава през България или няма да има тръба. Това е"И нали се сещаш че тогава ни чака македонския сценарий с други артисти? Започвам да мисля че нашите колкото и да ги плюем са избрали по-малкото зло.
14
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не разбраха ли руснаците, че или тръбата минава през България или няма да има тръба. Това е.
13
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сам шефа на СТРАТФОР (т.нар. ЦРУ в сянка) казва, че за САЩ най-важното е руските ресурси да не се свързват с немската индустрия и технологии. САЩ нямат интерес от икономически силни и политически стабилни Европа и Русия. САЩ са главно износители на война и утопии, ако нямат клиентела бизнеса им умира.
12
33
 
8
 
! Отговори
Груйо президент преди 8 години
Товарищ Лавров, само потоци и световни конспирации срещу страделческото Православие ли са знаете? Една дума няма ли да обелиш за вашия човек Николчо чичов сладък и дружките му? Да не е обещал да построи и една статуя на Путин в съседство до тази на Сашко Велики и заради това да си мълчиш?
11
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО БРИГАДИР С КАСКЕТ.а на мен тоя -на снимката,,бригадира,,-ха-ха-ха да не е от.....АБЕ ДА СЕ БЕ ИЗКЪПАЛ И ТОГАВА ДА СЕ СНИМА.
10
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То трябва да си ***, за да не забележиш връзката. Всяка държава, която заяви, че ще строи тръба с Русия, изведнъж я заливат протести и започва да се клати правителството. После се появява или американски сенатор или както в Македония- американския посланик.