Лавров видя връзка между събитията в Македония и "Турски поток"

Русия се тревожи от тероризма на Балканите
15 май 2015 14:45, Елка Василева
46
Лавров видя връзка между събитията в Македония и "Турски поток"
Сергей Лавров и Ивица Дачич. Снимка: БТА

Русия призова Европейския съюз да обърне внимание на особено тревожните терористични прояви на Балканите. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след срещата си в Белград със сръбския външен министър Ивица Дачич, който  в момента е и председател на ОССЕ, предаде ТАСС.

„Заинтересовани сме ОССЕ да играе активна роля на Балканите – посочи Лавров. - Силно ни тревожат последните събития в Македония, а и ситуацията в Косово не внушава никакъв оптимизъм. Тревожат изявленията на ръководителите на Албания за създаване на албанска държава на основата на концепцията за Велика Албания. Това противоречи на основополагащите принципи на ОССЕ и договореностите, постигнати за урегулиране на кризата на Балканите в предишни години“.

Още по темата

Лавров призова ЕС чрез присъствието си на Балканите да обърне по-голямо внимание на много тревожните прояви, особено тези с явно терористичен контекст, какъвто се наблюдава по думите на руския външен министър в различни части на Балканите, включително в последно време в Македония.

Лавров съобщи, че Русия и Сърбия са потвърдили готовността си да си сътрудничат в газовата сфера, включително и в многостранни проекти.

Русия е обезпокоена от ситуацията в Косово и в някои райони на Босна и Херцеговина, където проявяват активност бойци от Ислямска държава, вербуващи  млади хора за участие в терористична дейност, заяви още Лавров.

Лавров заподозря връзка между събитията в Македония и нейната проруска политика. Създава се впечатление, че има връзка между изострянето на ситуацията в Македония и нейната проруска политика, заяви Лавров.

„Събитията в Македония се развиват на фона на отказа на Македония да подкрепи санкциите срещу Русия и плановете за изграждане на „Турски поток“. Не можем да се отърсим от усещането, че тук има някаква връзка“, каза руският външен министър.

„Подкрепяме действията на македонските власти и призоваваме всички политически сили към диалог без опити за антиконституционни действия“, заяви още Лавров.

ЕС трябва да подкрепи реализирането на проекта "Турски поток", който ще позволи да се повиши енергийната сигурност на Европа, заяви също така Лавров.

Лавров подчерта, че Русия не налага на никого насила този проект, а предлага възможности на базата на договореностите, които вече е постигнала с Турция, и вижда интереса, който проявяват към него Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и други страни от региона.

От своя страна Дачич изрази принципна готовност на Сърбия да участва в реализирането на "Турски поток", тъй като страната се нуждае от надеждно снабдяване с газ.

Сръбският министър подчерта, че щом няма да има "Южен поток", Сърбия е заинтересована от "всички други варианти".  Той изтъкна, че когато се отнася до "Северен поток", всичко е възможно, а когато става дума за проекти на юг, изникват проблеми, макар че става дума за един и същи газ от Русия. "Ние имаме същите права, както и жителите на северната част на Европа", подчерта сръбският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 14 Не си разбрал, ракииката му е в джоба,но се невижда.
8
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до бригадир с КАСКЕТ-БЕ ТОЯ НА СНИМКАТА,,БРИГАДИРА,,МНОГО ЧИСТОПЛЪТЕН И ОБРАЗОВАН МИ ИЗГЛЕЖДА. САМО БУТИЛКА С РАКИЯ,,/ВОДКА/ МУ ЛИПСВА И КАРТИНКАТА ЩЕ Е ПЪЛНА
7
25
 
10
 
! Отговори
За родину преди 9 години
Разтревожил се той нашият... Турският му поток бил причината за шиптарскат акция, а не помията, която Интернационалът и Тито съсдадоха преди време на Балканите... Сигурно пак зарад Турският поток на хората им преля от алчнотията и безсрамието на УДБА-шецът Груйо и излязоха на улиците? Също така, няма ли да се попритесни и за руските хиени в Украйна и Абхазия, или те са от друга стомна водица и се мерят с друг аршин?
6
14
 
9
 
! Отговори
България на 3 морета преди 9 години
Е ако бяхме държава сега щяхме да си анексираме Македония и да си траеми... Ама...
5
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
95 години след позорния Ньойски договор България отново е на грешната страна!
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не само той, и други го видяха.
3
2
 
22
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
До Бригадир с каскетУважаеми, слагаш каруцата пред коня. Като сте толкова много активните борци първо организираите Отечествен фронт и едва след това можете да се надявате на вежливи бойци в зелено. Няма вече наивници първо да ви освобождават и после да ги предавате. Само с призиви и намеци по форумите няма да стане.
2
1
 
36
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Ти май забрави как МакКейн дойде и обеща на Орешарски римейк на Майдан насред София, а нашичкият на свой ред веднага се отказа от газови потоци, електроцентрали и дори от майка си?!
1
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас командва Марси и руският газ ни заобикаля, заобикаля, че може от Сърбия да мине в Румъния и от там пак в Украйна, но не и тук. Слава на щатите, слава!