"Гевро" - новата алтернатива за Гърция?

Паралелната валута в страната може да замести еврото и драхмата
27 юни 2015 21:12, Бойчо Попов
158
"Гевро" - новата алтернатива за Гърция?
Снимка: БТА

Възможността за въвеждане на паралелна валута в Гърция – един вид държавни облигации, с които да се погасяват задължения, се обсъжда от доста време насам. Това би позволило на гръцкото правителство да продължи да изплаща заплати на държавните служители, пише свой анализ по темата Андреас Бекер за Deutsche Welle.

Още по темата
Още преди три години тогавашният главен икономист на Deutsche Bank Томас Майер предложи въвеждането на нова валута - "гевро" (т.е. гръцко евро, б. ред.). От своя страна и гръцкият икономист и носител на Нобелова награда за икономика Кристофър Писаридис също вижда в паралелната валута възможно решение за Гърция в случай, че държавата вече не е в състояние да изплаща заплатите и пенсиите на хората.

Не е ясно обаче какво мислят за това банкерите. Гръцката централна банка, Deutsche Bank, а и Европейската централна банка (ЕЦБ), отказват да коментират подобен сценарий. Нежеланието им да говорят по темата е разбираемо: за тях еврото е единствената официална валута, а всяка дискусия за алтернативни платежни средства малко или много би представлявала разговор за края на валутния съюз в сегашния му вид.

При това в света съществуват немалко паралелни валути, макар и с локално действие. В Германия началото беше поставено през 2003 година с т. нар. "Химгауер" – регионална валута, стартирала като проект на едно частно училище в част от Бавария.

По принцип не е сложно да се въведе алтернативна валута, казва юристът и председател на Съюза на регионалните валути Regiogeld Франк Янски. "Необходими са пет-шест фирми, които са готови, наред с основната валута /еврото/ да приемат и още едно платежно средство – съответната регионална валута. Освен това трябва да има и потребители, които са готови да се разплащат с паралелната валута" обяснява Янски.

С регионалния "Химгауер" днес се разплащат около 6 000 души, а в проекта участват 600 фирми и 250 обществени организации в региона край езерото Химзее в Южна Германия. Регионалната валута съществува в два варианта – като напечатани банкноти и в електронен вид. Едно евро се обменя срещу един „Химгауер”, а при обратната операция се начислява такса от 5%.

Други регионални валути не са конвертируеми спрямо еврото, а стойността им се изразява основно в това, че с тях могат да се плащат стоки и услуги на определени фирми. Такава е например паралелната валута WIR, използвана в Швейцария от 80 години насам. Междувременно тя се приема от 45 000 малки и средни фирми.

Стимулирането на местната икономика е основната цел на паралелните валути. Норберт Рост от съюза Regiogeld /Регионални пари/ обяснява как функционира това: "Ако една пекарна продава хляба в евро, тя може да си набавя необходимите продукти за производството на хляб в целия валутен съюз. Ако обаче използва местна валута, пекарната ще може да си избира само доставчици от региона, които също приемат съответната паралелна валута".

Тъй като цялата стойност на даден продукт в крайна сметка се създава в съответния регион, местните валути са особено интересни за по-слабо развитите области, които страдат от силната международна конкуренция. Такова платежно средство би било интересно и за Гърция, смята Янски: "И не само за Гърция, а също и за много други региони в Европа - там, където въвеждането на еврото създаде проблеми в реалната икономика. Нали не всички региони са еднакво силни икономически", обяснява той.

Въвеждането на паралелна валута обаче е свързано и с проблеми – това се отнася и до Гърция, чиито региони също са доста различни в икономическо отношение. Освен това въвеждането на една регионална валута няма да реши финансовите проблеми на държавата.

Ако правителството наистина търси алтернативи, за да може да изплаща пенсии и заплати, то се нуждае от някаква национална паралелна валута, която да е в състояние да контролира. Драхмите обаче едва ли могат да се използват за тази цел - при въвеждането на еврото почти всички стари пари бяха унищожени, пише още Deutsche Welle.

Припомняме, че в средата на май гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отрече появилата се информация, че Атина се подготвя за въвеждане на паралелна валута, за да може да изплаща задълженията към държавните служители и пенсионерите. „Няма решение с две валути. За правителството има само едно политическо решение“, заяви тогава Варуфакис, цитиран от DPA.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: еврозонаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 8 години
То и Пиночет е избил всички крадци,но Чили е на второ място след Норвегия.Ципрас за сега смята да не плати дълга на крадците,но ако му се наложи може и да им вземе и парите и имотите и каквото трябва с широка обществена подкрепа.Това не се случи в Абсурдистан понеже гн Костов се нави да забогатее за сметка на българите.Финансова стабилност с 100 долара заплата,без икономика и двоен дълг,за какво по дяволите ми е тая държава.
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо им раздавайте купоните и да си стоят горди и независими по опашките за стоки от първа необходимост.Нали гласуват,че не искат помощ.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕВРО Т.Е ГАВРА С ЕВРОТО
100
2
 
3
 
! Отговори
Монреал преди 8 години
Гръцката драхма е най-старата валута на стария континент. Просто трябва да си я печатат както преди и всичко ще им е наред. Да му мислят българите които са МНОГО ПО-ДОБРЕ от тях.
99
2
 
10
 
! Отговори
Е и?! преди 8 години
Югославия от 20години си имат втора валута, първо марките, а сага ?-то и нито са в нато ,нито в ЕС
98
2
 
0
 
! Отговори
Така преди 8 години
музиката не си знаете...
97
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗ ЕКСПЕРТИ ДА СЛЯЗАТ НА ЗЕМЯТА ГЪРЦИТЕ СИ ИЗБИРАТ ДРАХМАТА НЕ ГЕВРО МЕВРО ЛЕЗБОЕВРО И ДРУГИ МАСОНСКИИГРИ.КАТО СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ ИЛЮМИНАТИТЕ И ЩЕ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ А ВИЕ ДРАСКАЙТЕ И ПИШЕТЕ НЕБИВАЛИЦИ.
96
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Te mediite mogat mnogo da si pishat, iasno stana che poslednata duma e na Tsipras y dokuto ne izleze ot negovite usta, ostanaloto sa spekulacii
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой знае бандата, изпълняваше съвременен New Age (Тангра си знам).
94
0
 
1
 
! Отговори
до 132 преди 8 години
Не крещи и всички ние ще ти разбираме.
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА ХА ХА ХА ХА ХА. ЗАЩО ПЪК ДА НЕЕ ГЕВРЕКС? ИЛИ ГЕВРОГЕЙС? ТИЯ ЕВРОГЕЙЦИ СЧУПИХА ***. И НИЕ СМЕ ТРЪГНАЛИ ДА СТАВАМЕ ЕВРОГЕЙЦИ. ЗА ЧИХ СА НИ ТЕЯ ГЕЙЦИ? ГЛЕДАХТЕ ЛИ СНОЩИ ПО АЛФА ТВ КОЛКО ГЕЙЦИ ИМА В ПЕНТАГОНА НА КРАВАРИТЕ? НАПРАВО ПАДНАХ ПОД МАСАТА. И ОТ ТЕЗИ ЧАКАТЕ ДА ВИ ДЕМОНИ-КРАТИЗИРАТ? Е ТО СИ ЛИЧИ ДОКЪДЕ ВИ ДОКАРАХА. ДО ПОД КРИВАТА КРУША СЛИВИ ДА БЕРЕТЕ ОТ ОНЕЗИ КОСМАТИТЕ.
92
3
 
23
 
! Отговори
ASD преди 8 години
План за доминиращата изключителност на САЩ над целия свят. Той включва създаване на конфликти и икономическа нестабилност в зоните които могат да оспорят господството на САЩ. Първо САЩ запалиха арабската пролет, в резултат целият близък изток стана нестабилен и милиони бежанци се насочиха към ЕС. Второ САЩ запалиха поредната оранжева революция в Украйна и само след месец два, когато Украйна тотално фалира милиони урки ще щурмуват ЕСТрето Гърция фалира с укриване на реалните дългове с аме
91
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
127 *** платен ***, обмени си рублите докато не е станало късно и пий една водка и целуни портрета на ***
90
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ГО ДОКАРАХА ДО КУПОНИ КАКВА ИЗНЕНАДА
89
9
 
17
 
! Отговори
дзен преди 8 години
А русофобските предатели сигурно са за международните лешояди които искат да разкостят Гърция , но тя им се опъва, и това е чудо невиждано за тях....!!!!????
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е дс доносникът Гарелов да друсне запотен едно сиртаки на маслинаките, па да строши една паница в зглавата си, па да грохне запъхтян
87
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С маляките е свършено. Збогом, гръция
86
9
 
8
 
! Отговори
ген РАДКО ДИМИТРИЕВ преди 8 години
НИЕ РУСОФИЛСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ СМЕ И В ГЪРЦИЯ
85
0
 
6
 
! Отговори
ген.Луков преди 8 години
Според мен няма нищо случайно.Това което става е в "голямата игра".Да не забравяме и че в Гърция, ВИНАГИ са имали почва силни комунистически движения.Въпросът е "ония отвъд океана"?
84
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОМУНЯГАТА ЦИПРАС ВЪВЕЖДА КУПОНИТЕ КАКВА ИЗНЕНАДА