Туризмът в Турция пропада. Пропада жестоко!

Тероризъм и конфликт с Русия в основата на срива
Обновена: 19 юни 2016 19:06 | 19 юни 2016 19:05,
676
Туризмът в Турция пропада. Пропада жестоко!
Снимка: архив, Reuters

Група британски туристи играят водна топка в елитен турски хотел и крещят достатъчно силно, за да събудят всички почиващи в горещия ранен следобед – но други почиващи в целия комплекс просто няма.

Хотелът, който е в покрайнините на Анталия, обикновено е изпълнен до 70% от капацитета си по това време на годината. Но сега са заети едва 25 от 233 стаи, пише БиБиСи.

Собственикът е намалил обслужващия персонал от 80 на 50 души, а цените са с близо 1/3 по-ниски. “Ако ситуацията се задържи такава и другия сезон, ще трябва да затворим”, посочва той.

Въпреки ниските цени така е в цяла Анталия и цялата страна – турският туризъм е в жестока криза. През 2014-та година са били посрещнати 37 милиона туристи, което поставя Турция на 6-то място в света като популярна дестинация за почивка. Тази година се очаква спад с минимум 40 на сто.

Очаквано най-драстичен е спадът по отношение на руските туристи. В Турция ежегодно почиват 4,5 милиона руснаци, но след като турската армия свали руски изтребител миналия ноември, кризата беше неизбежна. В резултат сме свидетели на спад с невероятните 95%.

Лично Владимир Путин пое поход срещу турския туризъм – президентът обяви на сънародниците си да почиват другаде. Кремъл забрани на руските туроператори да продават пакети за почивки в Турция.

Конфликтът е далеч от разрешаване, особено предвид твърдите характери на Путин и турския му колега Реджеп Ердоган. Последният обаче вече започна да прави постъпки за помирение, като изпрати поздравителната телеграма за националния празник на Русия.

Що се отнася до останалите туристи, нестихващите терористични атаки от страна на кюрдските бунтовници и “Ислямска държава” по цялата територия на Турция са напълно достатъчен аргумент за пропускане на летуването в тази страна. 1/3 по-малко британци и германци ще има по турските курорти това лято.

Политическата нестабилност и постоянните атаки на президента Ердоган към Запада също не помагат особено.

В крайна сметка най-засегнати са оказват дребните хотелиери и търговци. Те са наясно, че им предстои най-слабия сезон от десетилетия насам.

Бижутерът Иштикал Шевук настоява, че именно правителството и Ердоган носят основна вина за случващото се. “Той не се опитва да поддържа мир със съседите ни и руши имиджа на държавата пред света. Ние нямаме правителство, имаме диктатор. Ердоган е главният виновник за цялата бъркотия”, твърди Шевук.

В района на Белек бизнесът е в колапс. В предишни години туроператорът “Пегас” обслужва по 19 пристигащи полета на ден, всичките с руски туристи. Сега няма нито един, което води до уволнението на 3000 души персонал.

Изключителен удар поемат и скъпарски хотели, които разчитат почти изцяло на заможни руснаци и западняци. За повечето предприемачи кризата е невиждана в целия им живот.

Експерти дори говорят за заличаване на целия туристически сектор, за загуби в космически размери от порядъка на близо 30 милиарда долара.

Живописни плажове, чиста и приятно хладка морска вода, обслужване на високо ниво, ниски цени... И въпреки всичко това поводи за оптимизъм няма – терористите продължават с набезите, а президентът е все по-непредсказуем и параноичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


676
Още по темата: туризъмТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
3
 
11
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Еми ходи в Дубай бе.....тарикат. И ползвай мейд ин Чина.....ха..ха..ха
355
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хак да им е. С нациста Ердоган начело, ще търпят и още, и още загуби. Не само руснаци спряха да ходят там. И българи. И германци. И всякакви. Заради терористичните атаки - които са военен отговор на безчинствата на Ердоган. Аз лично пък бойкотирам абсолютно всичко, идващо от Турция. Видя ли "Made in Turkey", не купувам. Приканвам всеки който мрази Ердоган и политиката му, да направи същото. И да не ходи на екскурзии до Турция., дори ако не го е страх от атентати.
354
43
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По гръцките курорти броят на ушaнките е намалял в пъти. Няма ги кресливите пияндурници и е станало много по-приятно.
353
38
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СЛАВА РУСИна кого му пука за вас получовеците? Стойте си в крим и яжте гилзи.
352
6
 
33
 
! Отговори
да преди 7 години
нещо май някои хора се бъркат - българите няма за какво да завиждат на турците - изобщо не ни пука за тях
351
34
 
13
 
! Отговори
хаха преди 7 години
тая статия е преписана сигурно от Комсомолькая правда!Пропуснали са да напишат как 100% от *** почиват в Крим и си играят на война. хахахаха
350
39
 
21
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Бях в Кушадасъ за седмица. Спад има,но не жестоко. Държата поощрява турците да почиват в тяхните курорти. И те се чувстват по-добре дори от чужденците. Ние само може да сънуваме това. Освен това дори се шегуват че без руснаците ще икономисат от водката........
349
4
 
23
 
! Отговори
gogo преди 7 години
30 милиарда?Че тур-операторите да бяха купили на Русия 2-3 такива изтребилетя като сваления, за извинение и като молба за отмяна на наказанието
348
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И нашият ще пропадне жестоко след 1-2 години, когато англетата направят брекситот, а Рашата фалира окончателно и безвъзвратно. То колелото на историята се върти!
347
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган и приближените му ще заграбят апетитните парчета от турзима и след това ще "клекнат" пед Путин. Заради подобни интереси ние фалирахме банка, защо Ердоган да не се изгаври с туризма на страната.
346
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не може да се носят две дини под една мишница-хем да правиш милиони от трафик на мигранти, хем да чакаш туристи при положение че плажовете ти смърдят на *** от труповете на удавените. А бижутера да внимава защото за такава обида към величеството се полага доживотен затвор!
345
2
 
5
 
! Отговори
497ми преди 7 години
Ми кат гледам Тех никой не ги интересува а нас те ни са интересни ,защо ли а,и другите не се интересуват от нас
344
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция плажовете са замърсени от труповете на мигранти, които са се удавили миналата година. Мирише на разложено, защото не могат всички да ги изчистят.
343
14
 
3
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Да ама Тех ,ще си ги има па ний се топим без бомби даже тънга минга ама са били на три континента а само ний сме били роби дрън дрън кат са дошли били смо на три разделени живеели по пещери те са ни съхранили кой каквото и да дрънка подбра ли са най доброто което е било малка част от етническия корпус
342
3
 
29
 
! Отговори
borislav.ganov преди 7 години
До Анонимен 565Сори но неИД реално се подкрепя от Турция, Кюрдите се подкрепят от Русия. Турция се меси и в Ирак и в Азарбейсджан и в Украйна. Индиректно се беше намесила в Грузия.Докато Южния паток щеше да минава през Турция и прочие инвестиционни проекти Рашките бяха склонни да си затварят очите за реалните действия на Турция. Но вече
341
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимно 566дисикане *** ли си
340
3
 
16
 
! Отговори
:=) преди 7 години
*** в България са по-малко от половин милион съжалявам, че истината не ви харесва, но това е положението а в мечтите си може да се изкарате и 10 млн... ваша си работа :)) и без това не работите.. за това имате време за глупости :))
339
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че всичkото ромале кеч минало през Византия всичко християнизирано до дупка , та неска да си имаме българските граждани
338
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това състояние е виновно правителството на Турция но страда бизнеса. Сигурен съм, че в много близко време отношенията между Турция и Русия ще се въстановят до предишното ниво но нашата държава с тия политици мижитурки няма шанс да се оправи в близко бъдеще.
337
0
 
23
 
! Отговори
Голям праз без лук! преди 7 години
Ще минат на самозадоволяване.