Туризмът в Турция пропада. Пропада жестоко!

Тероризъм и конфликт с Русия в основата на срива
Обновена: 19 юни 2016 19:06 | 19 юни 2016 19:05,
676
Туризмът в Турция пропада. Пропада жестоко!
Снимка: архив, Reuters

Група британски туристи играят водна топка в елитен турски хотел и крещят достатъчно силно, за да събудят всички почиващи в горещия ранен следобед – но други почиващи в целия комплекс просто няма.

Хотелът, който е в покрайнините на Анталия, обикновено е изпълнен до 70% от капацитета си по това време на годината. Но сега са заети едва 25 от 233 стаи, пише БиБиСи.

Собственикът е намалил обслужващия персонал от 80 на 50 души, а цените са с близо 1/3 по-ниски. “Ако ситуацията се задържи такава и другия сезон, ще трябва да затворим”, посочва той.

Въпреки ниските цени така е в цяла Анталия и цялата страна – турският туризъм е в жестока криза. През 2014-та година са били посрещнати 37 милиона туристи, което поставя Турция на 6-то място в света като популярна дестинация за почивка. Тази година се очаква спад с минимум 40 на сто.

Очаквано най-драстичен е спадът по отношение на руските туристи. В Турция ежегодно почиват 4,5 милиона руснаци, но след като турската армия свали руски изтребител миналия ноември, кризата беше неизбежна. В резултат сме свидетели на спад с невероятните 95%.

Лично Владимир Путин пое поход срещу турския туризъм – президентът обяви на сънародниците си да почиват другаде. Кремъл забрани на руските туроператори да продават пакети за почивки в Турция.

Конфликтът е далеч от разрешаване, особено предвид твърдите характери на Путин и турския му колега Реджеп Ердоган. Последният обаче вече започна да прави постъпки за помирение, като изпрати поздравителната телеграма за националния празник на Русия.

Що се отнася до останалите туристи, нестихващите терористични атаки от страна на кюрдските бунтовници и “Ислямска държава” по цялата територия на Турция са напълно достатъчен аргумент за пропускане на летуването в тази страна. 1/3 по-малко британци и германци ще има по турските курорти това лято.

Политическата нестабилност и постоянните атаки на президента Ердоган към Запада също не помагат особено.

В крайна сметка най-засегнати са оказват дребните хотелиери и търговци. Те са наясно, че им предстои най-слабия сезон от десетилетия насам.

Бижутерът Иштикал Шевук настоява, че именно правителството и Ердоган носят основна вина за случващото се. “Той не се опитва да поддържа мир със съседите ни и руши имиджа на държавата пред света. Ние нямаме правителство, имаме диктатор. Ердоган е главният виновник за цялата бъркотия”, твърди Шевук.

В района на Белек бизнесът е в колапс. В предишни години туроператорът “Пегас” обслужва по 19 пристигащи полета на ден, всичките с руски туристи. Сега няма нито един, което води до уволнението на 3000 души персонал.

Изключителен удар поемат и скъпарски хотели, които разчитат почти изцяло на заможни руснаци и западняци. За повечето предприемачи кризата е невиждана в целия им живот.

Експерти дори говорят за заличаване на целия туристически сектор, за загуби в космически размери от порядъка на близо 30 милиарда долара.

Живописни плажове, чиста и приятно хладка морска вода, обслужване на високо ниво, ниски цени... И въпреки всичко това поводи за оптимизъм няма – терористите продължават с набезите, а президентът е все по-непредсказуем и параноичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


676
Още по темата: туризъмТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
6
 
7
 
! Отговори
до: 546 преди 7 години
Майко мила тръгнал Християнизиран ром от Византийците да се прави на българин та и за Цариград да говори , ти я вземи прочети в гугъл за пра пра Дедите си Дасикане Рома научи нещо за себе си
315
4
 
10
 
! Отговори
:=) преди 7 години
е, айде сега кога бил станал турчин ами когато дядо му е сменил християнството с исляма.. много ясно
314
47
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това че руснаците няма да ходят на почивка в Турция не значи че гражданите на Европа няма да ходят, а от тях в Турция е пълно !
313
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Osmanli TorunuMa*n*go кога стана турчин, кога почна да даваш акъл. Бегай в махалата и не се занимавай с глупости.
312
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевИскай си ги от Боко Харам и Демби Нирен и майка му, очевидно вече е ясно че там отидоха парите на хората. ВТБ е само гарант по една от сделките за прехвърляне на активи на български преприятия от едни офшорки в други. Някъде по средата на операцията лъсват всички имена на тези крадци, които викаха с пълно гърло "Дръжте крадеца".Айде няма нужда, не пасем трева.
311
16
 
5
 
! Отговори
Волен Гаджев преди 7 години
Ние с Деница всяка година си ходим на почивка в Турция, харесва ни!
310
7
 
49
 
! Отговори
Мфаа преди 7 години
Нормалните хора не биха отишли изобщо в Турция, да не говорим пък на почивка! Турците са супер нагляри, по сергиите няма цени, за да могат да натоварят двойно и тройно в цената всеки неверник/гаур/немюсюлманин! Мерси, аз пропускам Турция! В Гърция е 100 пъти по-яко, а е и нормална, християнска страна, при това дори православна!
309
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майко мила тръгнал Християнизиран ром от Византийците да се прави на българин та и за Цариград да говори , ти я вземи прочети в гугъл за пра пра Дедите си Дасикане Рома научи нещо за себе си
308
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е пътник, лошото е че нашите *** като Плевнелиев му ходят по акъла. Ако не ги крепеха изкуствено с помощи отдавна да са фалирали
307
1
 
26
 
! Отговори
впечатлен преди 7 години
Туй "османли", дето се опитва да пише нещо тука, много добре онагледява бездънната простотия на турците, която ще ги заведе обратно в джендема, откъдето са изпълзяли сред нормалните народи, с еврейска помощ.
306
2
 
15
 
! Отговори
български родолюбец преди 7 години
Ермангаля е нашият човек в Турция.Да изразим подкрепата си за него пред турското посолство.Жалко, че се разделиха с Идьотоглу. И той хубава работа вършеше.
305
1
 
23
 
! Отговори
:=) преди 7 години
тая изкуствена държава Турция още ли я има - като фалира и цялото й население, което е от гърци и славяни ще оставят тоя грозен ислям и пак ще станат източноправославни
304
4
 
44
 
! Отговори
don преди 7 години
и какво става сега. Туризма в турция замира . Ердоган иска да съссипе и бйългарския туризъм като ни вкара във военен конфликт. Румънците също злобеят уж под формата на НАТО. Сега се видяха нашита продажни полвитици които искат да съсипят Бйългария за личти облаги ида угодят на америсанците. Явно помачето Соломон Паси който се прави на евреин но той не защото майкаму е помакиня прокарва турската политика на Ердоган в българиья под формата е евроатлантизъм. За този НАРОДЕН СЪД писна от ***
303
2
 
25
 
! Отговори
:=) преди 7 години
ще има пак български имена.. от Възродителния процес по-хубаво няма.. още треперят от него и го честват.. чествайте бързо стария.. докато не е дошъл новия
302
0
 
22
 
! Отговори
До 517 преди 7 години
А защо пишеш на български,комплексар!!!!
301
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците ще се самоизтребят сами.
300
29
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
Добре че е Путин да каже къде да грее слънце ,къде да има ураган..ха.ха Руските прасета се пекън на нашето черноморие и се къпят до тръбите канализация от хотелите.ха.ха .А Турция в областа на туризма не може да е стигнат никога.Да не са само луснаците туристи..ха.хаНа рускините им викат в Турция "Наташки"-дебнат гладните рускини да се лепнат за някой турчин да ги нахрани и наэ.....э
299
0
 
39
 
! Отговори
Мдаа преди 7 години
Ердоганя да си взима омотаното у чаршафи Айше и да си заминава за Саудия, защото съсипа Турция! Едва ли има еднозначно политик в по-новата история който да е нанесъл толкова много бели на народа си! Язък! Мустафа Кемал би го излекувал много набързо ако беше жив!
298
30
 
3
 
! Отговори
Osmanli Torunu преди 7 години
До Анонимен 505Коя част на "турско-македонската граница" не можа да разбереш бе, охлювофреничния??!
297
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдите ВЕЧЕ постигнаха независимост от турчетата. Скоро и самите турчета ще са независими - нищо няма да зависи от тях ;))