US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово

Проектът за създаване на македонска държава се провали, заяви Рорабакър
Обновена: 7 фев 2017 14:49 | 7 фев 2017 11:50, Елка Василева
397
US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово
Дейна Рорабахер. Снимка: архив, Reuters

Американският конгресмен Дейна Рорабакър заяви, че Македония не е държава и тя трябва да се подели. В интервю за тиранската телевизия Визион Плус Рорабакър заяви, че създаването на македонска държава е провалил се проект и сега са създадени всички условия нейните съставни части да се дадат на съседните държави, включително Косово и България.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза Рорабакър.

Още по темата

"Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произтече от разпадането на Югославия. Това обаче няма да доведе до обосноваване, че тази идея все още се крепи", цитира Алсат-М думите на конгресмена Рорабакър.

На въпрос дали администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепя идеята на Рорабакър, той каза, че има влияние върху американската външна политика и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

"Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания идните месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяна на границите с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите", каза Рорабакър.

В интервюто конгресменът каза също така, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите въпреки индикациите, че то съществува.

Междувременно Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството на страната във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорабакър в интервюто му.

"Конгресменът е член на Комисията по външни работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него позиции предизвикват силна тревога около Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото. Вярваме, че Държавният департамент ще премахне всякакви дилеми около изразените позиции, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", заяви македонското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
31
 
! Отговори
До 313 преди 6 години
Няма да е нечувано.
280
0
 
33
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
абе, яле са връголили Гиви, а у тая комунярска медия ни дума..не е като да громиш укропа, изглежда :) дилетанти. един вагон рубли глоба.
279
3
 
34
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 7 години
До Крият истината! 308Па ти я забрави Месечината! Она е чиста земя македонска и ако требе че се тепаме за нея!
278
1
 
33
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 7 години
До Крият истината! 308,Ти забрави за месечината, земята македонска! И за нея ли че се тепаме сеа?!
277
1
 
37
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
А,те и за нас говорят(и правят) подобни неща,ако и да се водим съюзници!Ама нищо,времето за големи разочарования отвъд Голямата вода тепърва иде....
276
6
 
41
 
! Отговори
Македон роден в бг преди 7 години
Всеки ден в Македония трябва да предупреждават хората понационалната телевизия, че фашистите/бугаротатарите искат да ги нападнат и да ги убиват за земите им!
275
3
 
47
 
! Отговори
шев и кройка преди 7 години
На всяка манджа-мерудия!Американците да си гледат Америка! Достатъчно поразии сътвориха, че и тук да се бъркат.
274
6
 
52
 
! Отговори
младежът преди 7 години
И за македонците и за българите е по-добре да са обединени. Съединението прави силата!
273
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не точете зъби за тая пуста проклета земля Македония, България изгуби прекалено много територия заради тая проклетия, а от друга страна самия народ на Македония ни ненавижда...
272
2
 
41
 
! Отговори
мхъм преди 7 години
До Крият истината!на този многоброен народ като мравките (мирмидони), населявал хилядолетия след Потопа земите до Колхида, му казват "траки", но си имал свои по-благи имена.а Санде от македоноидната раса по целиот свет до Джапония, отдека е вентилаторот, гонил имперските слонове из Хундзия десетина години, кога го бастисали неговите верни другари, а после и сина му Искандерчо да не се пречка на останалите край гречкия трон
271
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хърбел на щърбел -Ами те руснаците с тези територии не могат да се оправят , а ти искаш още да им дадеш .Мисли с главата си преди да " раздаваш" .
270
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Албания искат връщане на османската империя или мюсюлмански съюз с Босна, Турция и България.
269
11
 
73
 
! Отговори
Хърбел на щърбел преди 7 години
Моята позиция е, че САЩ не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова грингосите и африканосите в САЩ трябва да са част от Мексико, а другата част на САЩ трябва да стане част пак от Русия, от Канада или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани"
268
9
 
37
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
Не е възможно представител на тази държава да каже подобно нещо. Още повече ако е политик, стожер, авторитет и спазва върховенството на закона.
267
1
 
44
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
До 313. Крият истината. Не изпадай в максимализъм !Всички държави са измислени . Проблема е в границите , начертани след войни и договори.
266
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо пък с Косово трябва да делим нещо,за да го превземат от нас натам са се отправяли директно руси,византийци и турци,първите веднага след кат ни превзели някак,а турците преди да дочакат понеж ни взели за васали,потичали нататък,явно ги било страх да не се събуди Крум,който пък се бил за тия земи с Франк и направил Косово център за нея част,ако става въпрос за оная битка при косовско поле то след нея не се е чуло да влачат турците по три сенджира роби от другите учястници,пак от нас да взели.
265
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакво делене, взимаме всичко до албанската граница, а Косово и албанското население да се изнася в Албания.
264
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе, ше ги вземем макетата, ама албанската тиня да премине към косовската част.
263
4
 
65
 
! Отговори
Корона преди 7 години
Предлагам да присъединим Чикаго към България понеже там има много българи,та да ги върнем обратно
262
9
 
42
 
! Отговори
ефир 21 преди 7 години
Този гринго що не си гледа работата.Интересно е това че той е чувал за Македония и България, те щото гринговците в географията са малко простички.Как може да се меси в работата на другите държави.И аз искам велика и мощна България на 3 морета ама няма.Тъй че да си държи плювалника затворен