Проф. Божидар Димитров: Македония я искаме цялата!

Директорът на НИМ ще се изправи в тв диспут срещу скандалния Миленко Неделковски
Обновена: 8 фев 2017 10:50 | 8 фев 2017 10:50, Анисия Иванова
257
Проф. Божидар Димитров: Македония я искаме цялата!
Снимка: Bulgaria On Air

Македония не бива да бъде разделена, искаме я цялата, заяви на шега или не директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Коментарът на историка е по повод вчерашното изказване на американски конгресмен, според когото Македония трябва да бъде разделена между България и Косово.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза в интервю за тиранската телевизия Визион Плус американският конгресмен Дейна Рорабакър.

Проф. Димитров добави, че по оценка на властите в Македония там тече опасен процес на ребългаризация на македонското население. "Искам да отида в Македония за два часа и да усиля този процес", сподели той.

На 10 или 17 март професорът ще бъде в студиото на скандалния журналист Миленко Неделковски, за да защитава България в Скопие. Именно Неделковски беше човекът, който разби паметна плоча на загинали български войници на Каймакчалан.

Директорът на НИМ сподели, че му е казал в прав текст, че това, което е направил, е вандалщина, а македонският журналист признал, че професорът може би е прав, но "не е паднал по гръб".

"Покани ме в предаване за научен диспут с двама сръбски, двама български и македонски учени. Поканих с мен да дойде акад. Георги Марков и той се съгласи", разказа проф. Димитров, който е поставил условие всичко да се случва на живо.

Опасенията му са свързани със случай отпреди 6 години, когато друг скандален македонски журналист е направил запис, който след това е манипулирал, изрязвайки някои отговори на Божидар Димитров.

Проф. Димитров каза още, че в никакъв случай не е притеснен от обявения от служебния министър на културата Рашко Младенов конкурс за нов директор на НИМ.

"Много съм възрастен и знам прекрасно - ако има политическо решение да бъда махнат, не бих могъл да спечеля и конкурс за портиер в НИМ. Но ако конкурсът е честен, аз ще го спечеля", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Македония има шанс да остане цяла и македонците да си живеят като македонци т.е. да говорят на македонски диалект (на българския език естествено, не на сръбския :) ), да си изповядват православната религия, да са равноправни с албанците, да не са дискриминиирани и т.н., то ние по-скоро трябва да подкрепяме цялостта им, но ако се стигне до момента, в който албанците ще се отцепват или пък искат цяла Македония, тогава е редно да се намесим и дори да поискаме анексиране на някои части...
172
13
 
1
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Неочаквано, но приятно ме изненада, че има и хора като Ангел - 207, все още мислещи. В момента в държавата ни има огромни територии населявани от небългари, където се говори небългарски език, а българските закони не важат. Някои искат още такива!? Нали си давате сметка, че като демократична държава, член на ЕС, съвсем демократично след 20-30 години ще се свика велико народно събрани, ще се промени конституцията, официалния език и т.н. После жени без бурки няма да имат право да работят....
171
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не слушайте американците.Те гледат да ни вкарат във война.Може да е изкуственна държава,но щом пътви я признашме за държава,ще си носим последствията.Не желаем война ,за да угодим на американците.То и Кипър изкуствено и насилствено беше разделена на две,но никой не търси отговорност от Турция.Няма дори и санкции срещу тях.
170
17
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Един истински българин! Дано да има повече като него, че толкова мишоци са се навъдили. Само църкат от дупките и се плашат някой да не развали скотското им живуркане - да си купят парцалче от мола с последните пари от смешната заплата и да се разкарват безцелно из София с 20 годишната си тунингована таратайка. Този човек си има кауза и се бори за нея. И тази кауза е българската! Когато някой направи и 1% от това, което той прави, има правото да коментира дейността му.
169
13
 
2
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До rofl 206 Прав си приятел.Това което си написал, се отнася с пълна сила и за Русия.
168
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАНКОВЕТЕ, върнете танковете.Сега , като си вземем Македония ще си върнем танковете :)
167
5
 
18
 
! Отговори
Шашави преди 7 години
Абе,сега като се зачетох... Имало много шашави българия. Това е голяма залък за БГ.
166
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този не трябва да се изхвърля толкова...младите в Македония са учили съвсем друга история и не трябва по този начин да се палят страсти...
165
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Чикаго има много българи. Да нападнем Америка и да присъединим Чикаго към България. Ще направим и пътечка от БГ до Чикаго през Океана за целта ще ползваме водните пътеки на Кристо.
164
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците искат да правят Косово най-силната държава на Балканите. Западна Македония, Косово и от доста време се въртят че трябвало и северна Сърбия да се присъедини към Косово.
163
5
 
15
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #194. М-да. Това милиционерите от партия Герб сте много т.ъпи парчета. Хората пишат за Македония,а вас ви тресе Москва и някакви ***...Проста милиционерска работа.
162
10
 
30
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Гръцката територия населена с Българи и Албанци, както някой хора наричат Македония по името на едноименната древна Гръцка провинция, ще влезе в ЕС и НАТО само когато стане част от България.Гърция няма териториални претенции защото липсва Гръцко население но ние и Албанците имаме ,само че Албанците са Ислямисти и света няма да позволи разрастване на Мюсюлманска държава в Европа затова тази територия ще бъде дадена на Нас .И проблема точно тук започва.Какво аджаба ще правим с тая територия!!!
161
10
 
44
 
! Отговори
rofl преди 7 години
А един въпрос, за какво ни е оня чукар пълен с промити мозъци наречен БЮРМ? Или сме цъфнали и вързали та искаме и екстремиски конфликт да си натресем. Тия големи родолюбци по форумите ги мързи да си изхвърлят кофата за ***, а ми обясняват за България на 3 морета - вие т ъ паци имате 100 квадратни километра площ и сте ги обърнали на к е н еф пък се оглеждате за някакви нови територии.
160
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kato vlese makedonia v eu e vse edno anerikanzite iskat da ni vavedat v belja po tosi vapros makedonia bes propaganda agent dimitrov
159
20
 
25
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Божидар Димитров е истински мъж,историк,политик и патриот.Той е единственият от "висшият пилотаж",който в прав текст казва това,което мисли,без фалшива дипломация.С негови и без негови изказвания,прекрояване на границите ще има,съобразно предистория,етнос и други политически съображения.Подготовката за нова кройка на държавите в близкият изток и балканите започна от създаването на Косово.А що се отнася до Македония,такава държава "на парче" не може да съществува.Там политиците разединяват хората
158
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С теб съм Професоре!!!
157
3
 
15
 
! Отговори
akud преди 7 години
за световен мир. обединена европа или разделена турсия
156
1
 
44
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Аре Аре Македония да си се присъединява където си иска, таралеж в гащите не ни требе. Нито ще слушат кво им се говори нито ще помагат. Единствено ако те самите го искат. Да ходим и да ги убеждаваме ... Аре нема нужда
155
15
 
18
 
! Отговори
Ко, не преди 7 години
Този е ***. Някой трябва да му забрани тъпите коментари! Аспирации като неговите ще ни въвлекат в поредната балканска война.
154
3
 
28
 
! Отговори
Никола преди 7 години
Да имахме армия, да кажем искаме Македония! А то ние сме с евроатлантическа ценностна система и нашите младежи вместо пушки, дай им грим, червило и татуировки на арабски да си правят!