От Тирана към Скопие: Без албанците няма Македония!

Президентът Иванов отказа да връчи мандата на лидера на СДСМ Зоран Заев
Обновена: 2 мар 2017 10:26 | 2 мар 2017 10:23, Елка Василева
124
От Тирана към Скопие: Без албанците няма Македония!
Снимка: Reuters

"Господин Иванов, албанският език не е на вашите неприятели, а на държавотворен народ в страната, без албанците няма Македония" - това написа в профила си във Facebook премиерът на Албания Еди Рама, след като по-рано македонският президент Георге Иванов отказа да връчи на лидера на СДСМ Зоран Заев мандат за съставяне на правителство.

Иванов заяви, че няма да връчи мандата на човек, "който преговаря за чужди платформи", като с това имаше предвид платформата на албанските партии в Македония, приета след среща на лидерите им с Еди Рама и косовския президент Хашим Тачи.

Иванов заяви, че няма да даде мандат на нито една коалиция, докато има платформа, "наложена от чужда държава", която застрашава суверенитета на Македония.

Още по темата

В платформата е заложено албанският език да стане втори официален в Македония, а също така се настоява за промени на знамето, химна и държавния герб на страната, така че "държавните символи да отразяват обществената мултиетничност и етническото равноправие", припомня Макфакс.

След проведените на 11 декември 2016 г. парламентарни избори в страната първият мандат за съставяне на кабинет беше връчен на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който обаче не успя да сформира правителство.

Така от президента Иванов се очакваше да връчи мандата на лидера на опозиционния Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, който спечели подкрепата на три албански партии в парламента, след като се съгласи да подкрепи закон за по-широко използване на албанския език.

След решението на Георге Иванов Зоран Заев заяви, че президентът е извършил държавен преврат и е вкарал страната в дълбока политическа, но и конституционно-държавна криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като няма Македония няма и Косово !!!
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-хубаво би било Македония да остане цяла,спокойна и македонска,но това е мираж на недалновидни политици и хора.Колкото по-бързо бъде разделена между България и Албания,толкова по-малко хора ще умрат(а може и спокойно да се случи,стига да се реагира навреме т.е. сега),толкова повече земя ще остане за македонските българи.Ако искат към Сърбия или Гърция да се присъединяват,щом ни мразят,но сами ще стигнат най-много до Албания.Ако се присъединят пък към Сърбия например,да забравят за Александър!
91
3
 
2
 
! Отговори
до 107 преди 7 години
Така е. Не се обединяваме славяните , защото християнството у нас е по-слабо прието. Мюсюлманите затова са силни ,защото фанатизмът на верска основа е голям.Това е съществена разлика в разделението ни в сравнение с тях.
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не се обеденим всички славяни, всички православни, ни чака това: Случващото се днес в Македония, ще става и тук. Погледнете, че все по и по малко оставаме ние българите тук, за сметка на други ........
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, което прави впечатление, е наглостта на албанската реторика. Съвсем скоро етническите партии като ДПС и ДОСТ ще отправят същите нагли ултиматуми и към премиера на България, и тогава да ни е здрава гърбината. Македония е буферна държава, която ни разделя от примитивите на запад, но за съжаление нямаме такава и на юг. А и някой ден, както е тръгнало, може и Албания да започне да ни изпраща ноти като тази.
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако приемем, че македонците са българи, то албанците са ДПС. Чисто хипотетично, не пишете минуси, моля, а черни точки.
87
1
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Тази измслена държава поначало е въпрос на време да се разпадне на 2
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос на време е,не само албанския да стане официален,но знаме и герб да се променят,албанците имат 5пъти по-голям прираст и което е още по-лошо, за македонците в 20% от територията са мнозинство.
85
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 95Македонския етнос е измеслен от сърбите в края на 19век.Историка Новакович/консул в Солун/който много хитро се досеща ,че не може направо да се пропагандира сръбството в Македония,а трябва нещо друго което да се приеме от славяните /българите/ и след време да бъде наложено сръбското самосъзнание. Идеята по-късно е ,,прегърната"от Коминтерна като лек срещу войните на Балканите.
84
1
 
16
 
! Отговори
**** преди 7 години
До това води пълзящата ислямизация на балканите,и в момента на европа,както вървят нещата,до 10 г.ще избухне война между исляма и християните на европейския континент,дано не съм прав.
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕС и САЩ подкрепят албанците и пак нищо.
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСъгласна съм с последното писание 95, макар нашите историци и политици сега защитават запада и плюят по руснациите.
81
2
 
25
 
! Отговори
Вавилонец преди 7 години
Честито антички. Понеже не искахте да сте " ***-татари", сега правилно се намерихте с другите древни като вас, Илирите х) Да илядите.
80
0
 
9
 
! Отговори
зора зазорила преди 7 години
та какво точно искат албанците от буцефалите?
79
1
 
21
 
! Отговори
камен преди 7 години
Ами за какво ни е Македония , за да си вкараме албанци в държавата ли ,а те са направо ужас !
78
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе е Коминтерна виновен, а трябва да се сърдиш на Англия и Франция, които правят Югославия и Гърция в 1918 г. и откъсват Македония към Гърция и Югославия.
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите живеят в САЩ и учат английски, но и без българите САЩ си ги има като държава нали.
76
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тц, не е до смелост, те имат македонско самосъзнание . И аз имам такова нищо че съм в България . Македония ми е в сърцето и това никой не може да ми го отнеме .А, защо в демократична България няма графа да се определиш като македонец ?Защото ето това се наричат страхливци
75
4
 
21
 
! Отговори
КК преди 7 години
В Македония има около 1 300 000 българи, но само около 1500 имат смелостта да кажат, че са такива.
74
6
 
24
 
! Отговори
KK преди 7 години
На този етап много силно се замислям дали все още искам Македония и силно лумпенизираното й население да се присъединят към България, макар и 64% от него да са си чисти българи.