50 000 души из улиците на Солун: Македония е Гърция!

Двете държави още преговарят за името на Македония
21 яну 2018 17:19,
283

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Исторически многохиляден митинг се провежда днес в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония“ като конституционно име на съседната държава.

Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в проявата, съобщи БНР.

Над 50 хиляди души се събраха в центъра на града пред паметника на Александър Македонски.

Още по темата

С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция“ демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония“.

Протестиращите скандираха "Македония е Гърция", а протестът получи подкрепата на политически, спортни и професионални организации и обединения.

Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци“, която е част от правителството.

Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.

Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм“. Правителството продължава преговорите със Скопие. Все още няма споразумение.

Тази седмица специалният пратеник на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц е предложил пет варианта, които могат да го решат чрез "добавки" към сегашното, което според властите в Скопие е Република Македония и което Гърция не признава.

Нимиц е поставил на масата пет предложения: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Версиите им на латиница включват изписването на "Македония" като "Makedonija" според изданията. Списъкът с предложения е бил предаден на двамата преговарящи, Адамантиос Василакис и Васко Наумовски.

Тези имена съответно ще имат и "кратки" версии - "Нова Македония", "Северна Македония" и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо триете, когато се пише против предателя Г.Димитров, мръсни комунисти!
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
реп. китайска македония хаха ... или на английски fake macedonia :D
21
7
 
10
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Нали знаете как е истинското име на Солун, а на кого е кръстен знаете ли
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората, особено възрастните в цяла Северозападна Македония говорят български, но ги е страх защото гръцката тайна полиция слухти нявсякъде.Откъде ще го знаят този български след като според гръцките фашисти са си гърци.
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да напишат Вардарска Македония и толкоз!Така ясно се конкретизира за коя Македония става въпрос.
18
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На македонците само това им е останало, името. И пръст ще ядат, но няма да отстъпят на малаките. Разглезените малаки симислят, че навсякъде ще им играят по гайдата, защото са древна култура, обаче няма го майстора. От тяхната древна култура са днес са останали само прах и пепел...
17
5
 
24
 
! Отговори
To6 преди 6 години
Измислена република Македония. Докато гърци, българи и т.н. македонци се карат, албанците ще завземат тази територия. Ако трите народа не се обединят да спрат това ,ще е късно за всичко
16
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова СЕГА АЗ ПОДКРЕПЯМ ГРЪЦКИТЕ ИСКАНИЯ И СЕ ОТВРАЩАВАМ ОТ СЛАГАЧЕСТВОТО НА "БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ"Вчера Ципрас го е казал ИМА МЯСТО ЗА ДУМАТА МАКЕДОНИЯ В ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТ БЮРМ НО НЯМА МЯСТО ЗА ПРЕТЕНЦИИ ЧЕ НЯКОГА Е ИМАЛО ЕТНИЧЕСКИ МАКЕДОНСКИ НАРОД,ЯСНО,ПРОСТО И БЕЗ КОЛЕБАНИЕ!!Каква промакедонска пропаганда се водеше и продължава в последните месеци в България ме е гнус дори да обяснявам ВЧЕРА ПАТ..КАТА ЗАХАРИЕВА КАЗА ЧЕ ФИРОМИЯ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИ С ЕС скоро!!Затова БРАВО на гърците!!!
15
6
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Най-най -нова република македония е по -точно. То който не е минал от там той не си е направил държава. Големи спорове за едно скално парче земя!?! Като знам как сме се били, колко българи са загинали, колко територия сме загубили заради това смешно парче земя и населяващите я късо-паметните хора... ми се ще да си я взимат гърците със все проблемите!!!
14
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно такива като тия преди 100 години са извършили етническо прочистване на населението от Северна Гърция, което е било славяноезично, без значение дали ще го наречете българско или македонско.Ксанти, Комотини, Кавала, Драма, Серес, Солун, Кукуш, Лерин са били български градове.Но гърците са изклали и прогонили местното население и са ги заселили с мазни гърци, докарани от прародината им Етиопия.
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....Гърците мълчаха за това което е ставало в сръбска Македония защото заедно си поделиха 90% от Македония а и сърби и гърци винаги са били заедно против нас НО ТОВА Е МИНАЛО,сега в наши дни СЕ СЛУЧВА НЕМИСЛИМОТО!Гърците ЧРЕЗ БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ-ПЕСНИТЕ НА БРАТЯ МИЛАДИНОВИ,ДОКУМЕНТИТЕ НА ВМОРО,ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ ОТ ВСЯКАКВИ АРХИВИ ДОКАЗВАТ ЧЕ "СЛАВЯНОФОНИТЕ"СА СЕ САМОПРЕДЕЛЯЛИ КАТО БЪЛГАРИ!!Това е ИСТОРИЧЕСКО ВЪЗМЕЗДИЕ ЗАТОВА АЗ НАСЛЕДНИЧКАТА НА ПРЕБИТИЯ БЪЛГАРИН СЕГА СЪМ ЗА ГЪРЦИТЕ!!
12
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се показва и доказва идентичност...Какво е това Македония ....Местност ,която е била винаги или почти винаги част от Гърция или България ...,Откъде на къде някоя ще им става кръстник,а българите ,както винаги се показаха дупелизници и предано роднините си в тази зона....срамота е....Браво на гърците и българите от Солун ,че се държат....Респект....
11
3
 
34
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Абсолютно всяко име, различно от България или Българска за Македония е поредната пагубна неистина и провокация. А грандиозна лъжа от такива размери не може да се прикрие. Вардарска Македония е пропагандна държава-прокси на Белград създадена да отслабва България и в последствие продължила по някакъв собствен туморен път на развитие, която я доведе до сегашното й дередже!
10
4
 
29
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Оня Миленко ли беше какъв беше да подгони тези дядовци с чyкa.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези гръцки свещеници, които вземат участие в подобни националистически митинги не знаят ли, че изпадат в т. нар. "етнофилетизъм"? Не са ли чели в Библията, че "няма вече елин, ни юдей, а всички сме едно в Иисуса Христа?
8
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държава Македония не съществува! Това понятие Македонска държава го има само в главите на едни "умници" В Солун летището се казва Македония. Македонци като понятие няма. Територията на югозапад от България не се казва Македония а България. Тази територия я отцепиха от България и Сърбите начело с Тито си я присвоиха. Щото по онова време сме имали "големи" политици!
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди сто години някой такъв като тия на снимките гръцки патриоти са пребили единия ми прадядо до смърт,явно са го чули да говори на български а е било абсолютно забранено,самите гърци СА МНОГО ВИНОВНИ ЗАЩОТО С ТЯХНААТА МЕГАЛИИДЕА ИЗМИСЛИХА ТЕРИТОРИЯТА НА ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ докъде да е все с цел да изтребят всичко българско!Успяха но до донякъде,сега в егейско българи няма/приказките че ги има са патриотарщини/НО ПЪК ИМА "ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЦИ" в тая част която се "падна"на Сърбия!
6
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте добре снимките! С тези униформи техните прадеди рязаха български глави. Че днешните македонци не могат да имат претенции за наследство на Александър Велики, това е ясно. Но с какво право тези мустакати ориенталци претендират за същото? Древните македонци са били отделно племе, съвсем различно от гърците. Тогавашните елини са ги наричали "варвари". Историческите хроники свидетелстват, че в армията на Александър Велики македонците са говорели на съвсем различен език от гърците.
5
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Македонска България" не върши ли работа?
4
10
 
24
 
! Отговори
Кико преди 6 години
50 000 души из улиците на Солун: Македония е Гърция!Тия па! Не са чели явно новия договор за добросъседство между ФИРОМ-ия и България, по силата на който Македония е държава в която живее националността македонци, които говорят техен си език, наречен македонски език! Лично Бойко Борисов го е уредил тоя договор! Верно, така обявява за небългари населението на Пиринско, но пък началничката и големците от Брюксел са доволни!