Турците в чужбина - важни за Ердоган

Президентът събра 15 хиляди привърженици от Европа
21 май 2018 22:03, Петя Славова
95

Турският президент Ердоган събра 15 хил. привърженици от цяла Европа на предизборен митинг в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево. Той призова присъстващите да гласуват за него и управляващата Партия на справедливостта и развитието на 24 юни. Голяма част от привържениците му дойдоха от Холандия, Германия и Австрия - държави, които забраниха турски предизборни прояви своя територия.
Още по темата

А ден преди еднодневното работно посещение на Ердоган в Босна и Херцеговина се появи информация, че разузнавателните служби на Турция и балканските страни работят в координация за разследване на твърдения за готвено покушение срещу него.

"Не мога да не свържа подобна информация със сегашната обстановка в югоизточната ни съседка и предстоящите избори там. Цялата ситуация започна на 15 юли 2016 година с опита за преврат. Оттогава вече седем пъти извънредното положение бива удължавано, а причините за това са именно подобни информации за заговори, атентати и т.н.", коментира в студиото на "Денят ОN AIR" бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

Toй подчерта още, че в рамките на това извънредно положение в Турция всеки ден има арести масови съдебни процеси, не само на цивилни граждани, а и на военни.

"Това е целенасочено. По този начин сегашният президент може неограничено да упражнява своята власт. Някои коментатори дори посочват, че това е по-добре от президентската система, която евентуално ще бъде въведена с изборите на 24 юни", обясни Георги Димов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият ни генерален консул в Одрин допълни, че Турция продължава да бъде разделена на две - две главни коалиции и кюрдите, които към момента, по думите му, са свободен електрон, все още не е известно накъде ще се ориентират, но са настроени срещу Ердоган.

"Затова за него са много важни гласовете, които ще дойдат от чужбина. Само в Германия има близо милион и половина турци с двойно гражданство, които имат право да се включат в изборите", подчерта гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

В Сараево Реджеп Ердоган призова турците, живеещи в Западна Европа, да играят активна роля в политиката на страните, в които живеят и да вземат тяхно гражданство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
5
 
! Отговори
Вас преди 5 години
До Sahin EfendiБългарино, *** си като колхозник.
10
7
 
1
 
! Отговори
Sahin Efendi преди 5 години
Дано турците в чужбина да гласуват за промяната! Тюрклер коюн ве кечи иле секс япъйорлар.
9
9
 
0
 
! Отговори
Sahin Efendi преди 5 години
Либералната демокрация няма алтернатива! Тюрк кадънларъ Кюрт Чингенелери ве Булгарларъ север.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Sahin EfendiПо добре научи Турския, има проблясъци.
7
4
 
1
 
! Отговори
До11 преди 5 години
Да, знам.Там снощи оставих дъщеря ти след като я лашках.Почерпи ли те дъвка? Дадох и две пакетчета както ти обещах снощи. Добавил съм и тубичка корега бонус(добре се справи момичето)да си залепиш чененцата когато я дъвчеш.
6
3
 
6
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 години
Другият път в Шумен или в Разград!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво да кажем за тиквените избори у нас?
4
5
 
4
 
! Отговори
СУПЕР анонимен преди 5 години
До АнонименТОЗИ, ако попадне в кюрдските райони, ще му се случат НЕВЕРОЯТНИ случки. Просто не може да си представи какво го чака. Стой си ТУК умнико, ИНАЧЕ - лошо, неприятно и болезнено. ЕРДО го знае от личен опит....
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слугите на бай Тошо фалшифицираха всички избори. Това е особено видно в последните години, когато страната изпадна в криза. Процентите му останаха същите. И изборите бяха законни само по законите на диктатурата. Това чака и Турция. Ердоган е луд и ще заграби цялата власт. Вижте как говори на опозицията и я заплашва.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Тошо си печелеше съвсем законно. То нямаше друга партия освен безенесето, а ръководната партия беше на комунистите и по конституция не можеше да управлява друга, така, че бай Тодор не печелеше с броенето, просто хората гласуваха само за него изключая казионните земеделци.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То зависи как се роят бюлетините. В Турция няма свободни и демократични избори. Ние старите в България знаем как бай тошо печелеше. Сега Ердоган ще онаглее с 65% процентна победа.